Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua inimii. Cum a fost marcată de–a lungul anilor la Constanța

ro

29 Sep, 2020 00:00 2216 Marime text
  • Inima sau cordul este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular.
  • Inima este un organ unic şi vital, să avem mare grijă de ea!
 
Începând cu anul 2000, data de 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii.
 
În anul 2019, elevii Școlii Gimnaziale nr. 29 “Mihai Viteazul” Constanța, au marcat importanța acestei zile prin realizarea unui flashmob „Din inimă pentru #29”, coordonați de director Prof. Ion Denys Ciorogaru, Prof. Cornelia-Theodora Lefterică, Prof. Sibel Chiazim, Prof. Corina Straton, Prof. Carolina Pocea.
 
La 29 septembrie este marcată anual, din 2000, Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.
 
În anul 2018, la Constanța a continuat programul “Promenada Inimilor” cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii. Programul „Promenada Inimilor” este un proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce îşi propune să încurajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.
 
Inima sau cordul este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular, ea fiind situată în cutia toracică, în mediastin (spațiul dintre plămâni). Are un rol vital în circulația sângelui și implicit în menținerea vieții.
 
Inima omului este un organ lung de aproximativ 15 cm, cu un diametru de 11 – 12 cm, și poate cântări până la 275 - 300 grame. Aproximativ 250g la femei și 275g la bărbați. Are formă de pară, cu vârful orientat spre stânga, sprijinindu-se de diafragmă.
 
În lume, bolile cardiovasculare (cardiopatiile şi AVC-urile) fac, în fiecare an, peste 17 milioane de victime, reprezentând prima cauză de mortalitate. Campaniile desfăşurate de-a lungul anilor pentru marcarea Zilei Mondiale a Inimii au fost un bun prilej de informare a populaţiei de pe întreg globul despre bolile cardiovasculare, despre modul cum pot fi prevenite îmbolnăvirile şi decesele. Mulţi dintre noi ignoră adesea faptul că stilul de viaţă şi antecedentele noastre familiale ne pot expune riscului îmbolnăvirii.
 

Bolile cardiovasculare pot să fie determinate de către o serie de factori de risc, unii nemodificabili, alţii, putând fi influenţaţi de stilul nostru de viaţă.
Ziua Mondială a Inimii se află la mijloc între Săptămâna Mobilităţii şi Ziua Vârstnicului (1 oct.), şi iată că toate aceste priorităţi se leagă între ele: prin mişcare putem să ne păstrăm inima sănătoasă, care va servi la atingerea dezideratului de a avea o viaţă lungă şi de a fi sănătoşi şi mulţumiţi chiar şi la vârste înaintate.

Inima este un organ unic şi vital, să avem mare grijă de ea!
 
Sursa foto:realitatea.net
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii