Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:13 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională a bancurilor. Moment în care poți pune un zâmbet pe fețele oamenilor, inclusiv pe a ta!

ro

01 Jul, 2021 07:25 1741 Marime text
  • Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă.
Data de 01 iulie marchează Ziua internațională a bancurilor.

Poți sărbători ziua de 1 iulie spunând câteva bancuri bune unui coleg, prieten, oricui care pare să fie posomărât, să aibă nevoie de un râs sănătos!

Bancurile, glumele relaxează, deconectează oamenii de mii de ani. Primul banc din lume este atribuit unui grec din antichitate, pe nume Palamedes, care este acreditat cu invenția multor altor lucruri.

Bancul este o poveste foarte scurtă, reală sau imaginară cu un final surprinzător și foarte amuzant. Bancurile pot avea rolul unui tratament scump, cu același efect: descrețesc frunțile, și sunt un plăcut subiect de discuție la o întâlnire de orice gen.

Bancurile sunt legate de socializare, ele se spun într-un grup. "Nașterea" lor e legată de natura umană care simte nevoia de a exprima îndoieli, probleme, respectiv argumente, opinii ce sunt încorporate în această producție.

Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă.

Dar scopul principal al bancurilor este că, de altfel, al proverbelor, poveștilor cu tâlc, snoavelor este de învățătură neacademică, profană, fără un program anume, ce are loc în spațiul liber al comunicării. În mare parte pot avea și rol educativ, scrie wikipedia.org.

Bancurile exprimă nevoia de creație a unui popor într-un anume moment. Ele au avut dintotdeauna, din punct de vedere al conținutului, asemănări cu glumele, cu jocurile, cu povestirile cu tâlc, cu zicalele, uneori și cu proverbele. Global, toate acestea pot fi considerate producții spirituale ale unei comunități. Dar bancurile, față de celelalte creații amintite, sunt mai perisabile, utilizarea lor cere mai pregnant socializarea.


Banc: De câteva zile bune te văd...

– De câteva zile bune te văd că te plimbi mereu prin benzinărie. Ce s-a întâmplat?
– Vreau să mă las de fumat.

Banc: Autobuzul pleacă din stație și după el aleargă o doamnă.

Autobuzul pleacă din stație și după el aleargă o doamnă.


Pasagerii, miloși, îl roagă pe șofer să oprească și doamna urcă bucuroasă.

– Am reușit, mulțumesc! Acum, biletele la control, vă rog!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii