Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi
Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi
21 May, 2023 09:29
ZIUA de Constanta
1215
Marime text
Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită în fiecare an pe 21 mai, la recomandarea Naţiunilor Unite (ONU), în vederea conştientizării importanţei producţiei de ceai în combaterea foametei şi a sărăciei, potrivit www.undocs.org.
Ca să preparăm ceai ne trebuiesc următoarele cantități: 2-3 lingurițe zahăr, esență potrivim cât ne place de tare, iar apă măsurăm cu paharul.
Ceaiul de toate zilele se prepară astfel: Întâi punem esența, apoi apa din samavar sau din ciainicul de fiert apă. Apa pentru ceai se fierbe în samavar și atunci ciaiul este mai gustos, sau într-un cianic de tablă mălțuită mai mare. În cianicul mic se face isență, iar in samavar se fierbe apa.
Când se servește la masă, se dă întotdeauna prin stânga persoanei, iar când se strâng paharele, se ia prin dreapta. Când persoanele cărora li se servește ciaiul sunt în picioare, atunci se vine cu tava până în fața fiecărei persoane și servește pe farfurioară și prăjiturile pentru ciai.
Iar șervețelele frumos brodate fiecăruia în mână sau pe brațe cănd stau jos și n-au masă în fața. Ciaiul este o băutură foarte placută și răcoritoare. Se bea în mare cantitate de către Ruși, la noi mai mult iarna.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.
Sursă text: GastroArt
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii