Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:15 03 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului 2025 Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, iluminată în albastru

ro

02 Apr, 2025 11:59 222 Marime text
Sursa foto: Camera Deputaților
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în albastru, miercuri, 2 aprilie, începând cu ora 20.00, pentru a marca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.

Potrivit unui comunicat oficial, Camera Deputaților se alătură, astfel, demersurilor care au drept scop sporirea gradului de conștientizare a tulburării de spectru autist, la propunerea Asociației Help Autism.

Ținând cont de importanța și caracterul social, evenimentul este susținut de Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților.



Ce este autismul?

Autismul (de la gr. autos - „însuși”) este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și prin comportamente repetitive. Termenul a fost creat în anul 1911 de psihiatrul elvețian Eugen Bleuler. După Paul Eugen Bleuler, autismul este un sindrom constând în replierea totală asupra propriei lumi lăuntrice, mod de gândire necritică, centrată pe subiectivitate și rupt de realitate, dominată de fantezie și reverii.

O altă definiție este conținută în Micul dicționar enciclopedic : "Rupere a contactului psihic cu lumea înconjurătoare și trăire intensă exclusiv a propriei vieți interioare. Se întâlnește în special în schizofrenie".


Subiectul autist refuză contactul cu persoanele externe și se refugiază în lumea sa lăuntrică în care își satisface dorințele în plan imaginativ, se compensează afectiv prin fantasme care în cazuri patologice sunt duse până la delir. Autismul apare, după Abraham Maslow, în două forme distincte: autism agitat, în care subiectul încearcă, în plan imaginar experiențe ce-l terorizează sau duc la extaz, și autism calm , de tip contemplativ, în care subiectul se complace idilic prin iluzionare sau consolare. Utilizarea termenului „autism” pentru a descrie această stare medicală , așa cum este cunoscută astăzi, datează din anul 1943, când psihiatrul american Leo Kanner, născut în Austria, a diferențiat-o de schizofrenie.

Conform unui articol din Enciclopedia Britanică[24], autismul, denumit și autism clasic sau tulburare autistă, este o tulburare de dezvoltare care afectează abilitățile fizice, sociale și de limbaj, cu un început de semne și simptome care apar, de obicei, înainte de vârsta de trei ani.

Citește și:

Muzeul Național de Istorie a României marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii