Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

ro

25 May, 2021 08:14 2277 Marime text

 
  • În 1983, administrația de la Washington decreta ziua națională a copiilor dispăruți, devenită în timp una internaţională.
  • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a marcat această zi printr-o activitate cu caracter preventiv- educativ.

Ziua internaţională a copiilor dispăruţi coincide cu Ziua naţională a copiilor dispăruţi din SUA, propusă de fostul preşedinte american Ronald Reagan în 1983. Data de 25 nu este deloc întâmplătoare, aducând aminte de faimosul caz al băiatului Etan Kalil Patz, în vârstă de şase ani, declarat dispărut la 25 mai 1979, în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001, informează Agerpres.

Printre principalele cauze care favorizează dispariția copiilor se numără conflictele cu părinţii, influenţa negativă a anturajului sau nesupravegherea de către părinţi.


Cauzele care favorizează dispariţia copiilor sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali sau unităţile de ocrotire, lăsarea în grija bunicilor, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii. Alte cauze favorizante sunt abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor în cazul acumulării de rezultate negative la şcoală, influenţa negativă a anturajului, situaţia economică precară a familiei şi conflictele cu părinţii. În perioada estivală există cazuri în care adolescenţii pleacă de acasă, atraşi fiind de posibilitatea câştigării unor sume de bani din munca pe litoral, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Este important ca ca sesizarea privind dispariţia unui copil să fie primită cât mai curând, deoarece șansele ca un copil dispărut să fie găsit scad odată cu trecerea timpului.

Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Şansele ca un copil dispărut să fie găsit scad odată cu trecerea timpului, de aceea este important ca sesizarea privind dispariţia unui copil să fie primită cât mai curând de la constatarea dispariţiei, transmite MAI.


Numărul european pentru semnalarea copiilor dispăruţi


Orice persoană care poate furniza informaţii despre dispariţia unui copil este rugată să sune la numărul unic de urgenţă 112! Orice informaţie contează! Începând cu anul 2007, în România funcţionează numărul european pentru semnalarea copiilor dispăruţi – 116.000. Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariţiei unui copil de orice cetăţean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, mai informează Ministerul Afacerilor Interne.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a marcat această zi printr-o activitate cu caracter preventiv- educativ în rândul copiilor instituționațizați la Casa de tip familial „Decebal” din municipiul Constanța. 

Pentru a marca acest moment, astăzi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa prin Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţi și Serviciul de Investigații Criminal, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, au organizat o activitate cu caracter preventiv- educativ în rândul copiilor instituționațizați la Casa de tip familial „Decebal” din municipiul Constanța.      
Pe parcursul desfăşurării activității, copiilor li s-au explicat riscurile la care se expun  atunci când aleg să plece voluntar din centru fără să solicite acordul supraveghetorilor.  Totodată au fost prezentate măsurile educative şi pedepsele care se dispun în cazul săvârşirii unei infracţiuni de către un minor şi au fost dezbătute infracţiunile care se înscriu în sfera delincvenţei juvenile, în special furturile şi tâlhăriile. Minorii au fost sfătuiţi să îşi petreacă timpul liber în mod plăcut și să evite compania prietenilor, despre care ştiu că au un comportament neadecvat în societate.   



Fără a fi o zi de sărbătoare, 25 mai este data la care ne amintim cât de importante sunt responsabilitatea, implicarea și solidaritatea umană pentru rezolvarea cât mai rapidă a unor situații care se pot transforma în tragedii, transmite IPJ Galați.
 
Dispariţiile de minori reprezintă un fenomen complex, care îmbracă multiple forme: de la o simplă alarmare ce poate fi produsă de eventuale neînţelegeri asupra destinaţiilor de zi cu zi ale minorului, la plecările voluntare ale minorilor de la domiciliul familial sau din centrele de ocrotire, având la bază diverse motive de nemulţumire, până la forme foarte grave de dispariţii precum răpiri, sechestrare pentru exploatare prin muncă, traficare etc.
 
Indiferent ce formă va lua o dispariţie sesizată (plecări voluntare,dispariţii accidentale sau nevoluntare - rătăciri, răpire, sechestrare etc.), soluționarea cu operativitate a unei astfel de cauze constituie o prioritate pentru Poliția Română.
 
Conform datelor existente la nivelul Serviciului Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, în anul 2020 au fost înregistrate 234 de sesizări privind minori dispăruți. În 197 dintre cazuri a fost vorba despre plecări voluntare repetate, în special din centre de ocrotire/ case de tip familial. Cei mai mulți  dintre minori au fost identificați la scurt timp după sesizarea dispariției, fără a fi dați în urmărire națională.
 
Recomandări pentru părinţi/ aparținători, care pot reduce riscul dispariției unui copil:

Asigurați-vă că știe, de la vârste cât mai fragede, numele şi prenumele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor;
Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze;
Învaţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple potrivite, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;
În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia;
Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să ceară ajutor unui poliţist, unei vânzătoare sau unui  adult însoţit de un copil. 

O relaţie deschisă de comunicare, bazată pe încredere şi respect reciproc, o relaţie în care regulile şi interdicţiile să fie explicate şi argumentate, constituie premisa unei dezvoltări armonioase a copilului, astfel încât acesta să nu se ascundă de părinţi, de teama unei pedepse.
 
În cazul nefericit al unei dispariţii:
Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia; sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren;
Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă minorul nu se află la aceştia;

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să găsească copilul în cel mai scurt timp:
  • numele şi prenumele copilului dispărut, porecla sau apelativul la care acesta răspunde, vârsta minorului, semnalmente, semne particulare, etc.;
  • date cât mai exacte privind ora, locul şi circumstanţele dispariţiei copilului;
  • câteva fotografii recente ale copilului;
  • descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;
  • eventuala existenţă a unor probleme de ordin medical ce ar putea periclita viaţa/ sănătatea copilului;
  • date referitoare la activitatea sa de pe diverse rețele de socializare, principalele preocupări ale copilului, o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;
  • datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini etc);
  • persoana care anunță dispariția trebuie să-şi exprime orice suspiciune privind starea de pericol în care s-ar putea afla copilul sau orice bănuială/ supoziţie care ar putea deveni semnificativă în clarificarea circumstanţelor dispariţiei. 

Ultimele cazuri sesizate la nivelul poliției gălățene au întărit ideea că fiecare dintre noi, în calitate de părinte, frate, prieten, dascăl sau simplu cetăţean, printr-un minim efort de atenţie şi de implicare, poate contribui la prevenirea dispariţiei unui copil sau poate sprijini autorităţile în demersurile efectuate pentru găsirea minorului, într-un interval de timp cât mai scurt de la momentul declarării dispariţiei.



Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii