Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor Delfinariul Constanța ne răspunde- De ce delfinarii, grădini zoologice și circuri?

ro

09 Aug, 2021 09:51 1715 Marime text
  • În România, funcționarea grădinilor zoologice este reglementată de Legea nr. 191/2002, care prevede că: grădinile zoologice reprezintă acele unități permanente care dețin animale din speciile sălbatice, în scopul prezentării lor publicului o perioadă de minimum 7 zile pe an.
  • În lege sunt incluse grădinile zoologice propriu-zise, grădinile cu păsări, volierele, delfinariile, terariile și acvariile, dar sunt excluse circurile, magazinele de animale de companie și unitățile care nu expun publicului un număr semnificativ de animale și specii.
Pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii, este celebrată anual în 9 august Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor.

Prima grădină zoologică din România a fost deschisă în anul 1929 în pădurea Dumbrava din Sibiu de către Uzina Electrică Sibiu, la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit această idee când în timpul unor lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu, a găsit câteva exemplare de vulpe.

În România, funcționarea grădinilor zoologice este reglementată de Legea nr. 191/2002, care prevede că: grădinile zoologice reprezintă acele unități permanente care dețin animale din speciile sălbatice, în scopul prezentării lor publicului o perioadă de minimum 7 zile pe an.

În lege sunt incluse grădinile zoologice propriu-zise, grădinile cu păsări, volierele, delfinariile, terariile și acvariile, dar sunt excluse circurile, magazinele de animale de companie și unitățile care nu expun publicului un număr semnificativ de animale și specii.

Prin ordinul 742 din 22 noiembrie 2004 emis de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, grădinilor zoologice le revin anumite obligații, între care Conservarea, Educația și Cercetarea, scrie wikipedia.org. 

Parcurile joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu. Promovarea protejării parcurilor reprezintă, de fapt, protejarea calităţii vieţii şi conservarea biodiversităţii.

De ce delfinarii, grădini zoologice și circuri?

Pentru că două miliarde de copii nu pot fizic să observe animalele în mediul natural unde și a milioana parte dintre aceștia ar deranja, speria, etc. Firește că aceste instituții au evoluat și evoluează în continuare, înlocuind elementele spectaculoase cu cele ce generează mesaj educativ.


De ce e important și pentru adulți? Fiindcă ei decid azi măsuri de protecție, conservare a biodiversității fie ei pescari, petroliști sau turiști. Din acest motiv mulțumim copiilor care-și aduc părinții la Delfinariu.

Ce se întâmplă cu cetaceele în natură? Dispar într-un ritm accelerat. Spun accelerat fiindcă se intensifică an de an. Peste 2000 de defini eșuați anul trecut doar pe coastele Atlantice ale Europei. La aceștia se adaugă sute de balene, cașaloți, morți ca urmare a ingestiei accidentale de plastice.

De ce acțiunea asupra delfinariilor? Fiindcă petroliștii sunt prea puternici iar interesele financiare sunt uriașe. Recent o renumită companie petrolieră a achiziționat un zăcământ petrolier din Senegal - cu 250 miliarde de dolari. Ce să facă activiștii de mediu?
Organizațiile de mediu sunt de toate culorile ca în orice domeniu.

Sunt unele profesioniste ca Greenpeace, Mare Nostrum, Oceanic Club, constituite din biologi, ecologi, profesori, dar și extremiști, fundamentaliști, care nu înțeleg cum se trensmite practic educația de mediu, responsabilitatea celui inteligent de a deveni și înțelept. Aceștia din urmă acționează din motive subiective generate de curentul vegan de exemplu.


De ce reproducere artificială în delfinarii? Reproducerea asistată științific adică artificială previne încrucișări ale unor animale înrudite, deplasarea inutilă a masculilor și va putea fi folosită speciilor în risc populational - delfinul din yang tze (baiji) vaquita, commerson - specii considerate dispărute sau pe cale de dispariție.

Consangvinizarea delfinilor este în consecință mult mai mică decât la toate celelalte animale aflate în grija., este postarea de pe pagina de Facebook a Delfinariului Constanța. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii