Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Constanța, lovită de un asemenea dezastru, în vară
Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Constanța, lovită de un asemenea dezastru,
13 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1951
Marime text
- La data de 13 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
- „S-a stabilit ca această zi să fie un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor“, a explicat reprezentantul ISU Dobrogea.
- Nu mai departe de vara aceasta, autoritățile județene au descoperit că un întreg lac din județul Constanța a secat.
- „Din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%!“
Prin poziția geografică, județul Constanța se află în categoria de risc privind o mare parte de dezastre naturale.
Astfel, nu mai departe de vara aceasta, autoritățile județene au descoperit că un întreg lac din județul Constanța a secat.
Este vorba despre lacul Nuntași, din comuna constănțeană Istria.
Prefectul George Niculescu explica pe Facebook, la data de 11 august 2020:
„Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult“.
În acest context, cu atât mai importante sunt conștientizarea acestor dezastre naturale și acționarea în sensul reducerii riscului producerii lor.
Constanța, expusă majorității categoriilor de hazarde naturale
Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că data de 13 octombrie a fost stabilită ca fiind Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale prin rezoluția Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
„S-a stabilit ca această zi să fie un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor“, a explicat reprezentantul ISU Dobrogea.
„Dispunerea geografică şi amploarea dezvoltării economice ale judeţului Constanţa fac ca acesta să fie expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce. Vorbim aici despre inundații, alunecări de teren, cutremure de pământ, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol), furtuni la Marea Neagră“, a declarat Anamaria Stoica.
În acest sens, reprezentantul ISU Dobrogea a precizat că, pentru diminuarea și reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanţa sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de riscuri care intervin atunci când situația o impune.
Conform sursei citate, la gestionarea situațiilor apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor profesioniști intervin și voluntarii din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile afectate.
Aceste servicii își desfășoară activitatea în subordinea Consiliilor Locale, cât și echipele de intervenție din cadrul structurilor deconcentratelor cu funcție de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Pentru a reveni la situația lacului Nuntași, autoritățile au anunțat atunci că au început demersurile pentru lucrările de decolmatare.
Citește și:
Situație dramatică - Lacul Nuntași a secat. Constănțenii au chemat prefectul în ajutor (video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii