Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Justiției 2021 Procurorul general al PÎCCJ- „Gândurile de apreciere sunt pentru noi- procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete“

ro

04 Jul, 2021 09:03 2090 Marime text
  • Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Justiției.

Acesta a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Iată conținutul integral al mesajului:

Eficienţă, provocări şi adaptare, coordonare: în ultimul an, am testat resursele într-un mediu nou, cu evoluţie neprevăzută, conștienți de responsabilitatea sporită a acţiunilor noastre.

Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Cum ne-am definit în ultimul an?

Coordonare: am depăşit momente critice pentru activitatea unor unităţi, unde colegii s-au confruntat cu infecţia Covid-19. Au fost realizate delegări, au fost preluate dosare la parchetele superioare, activitatea a continuat cu mult efort, fiind prezenţi în instanţe. În acest context, simplificarea pe care digitalizarea o poate oferi a primit susţinerea colegilor noştri; ca organizaţie, avem argumente puternice în relaţia cu celelalte autorităţi ale statului că unele direcţii de modernizare implică modificarea legii. Am reluat munca de echipă, cu Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a contribui la agenda legislativă pe care înşişi practicienii o cer. Demersul de modificare a legilor justiţiei a deschis dialogul de idei de dezvoltare și consolidare instituțională.

Rezilienţă: amintesc efortul colegilor care susţin activitatea unor parchete, în condiţii de încadrare până în 50% a posturilor, iar dificultăţile comune întregului sistem judiciar sunt departe de a fi depăşite.

Îi încredinţăm pe colegii judecători de aprecierea noastră şi de colaborarea angajată. În acest timp, practicile administrative adaptate au angajat şi justiţiabilii, avocaţii, poliţiştii, alţi actori instituţionali chemaţi pentru realizarea instrucţiei penale. Ne-am moblilizat resursele, împreună, pentru ca profesiile să conteze în angrenajul social, într-o perioadă atipică.



De la primul grad de competenţă, specializarea este necesară fie prin aprofundarea cunoştinţelor în reglementări ne-penale (infracţionalitatea de mediu,  criminalitatea informatică, criminalitatea economico-financiară), fie prin dezvoltarea unor deprinderi de lucru (implicate de particularităţile victimelor infracţiunilor). Fiind conştienţi că legea nu ţine pasul în timp real cu evoluţiile din viaţa socială, avem obligaţia să dăm eficienţă maximă mijloacelor de investigare prin care faptele penale sunt lămurite şi infractorii sunt deferiţi instanţelor. Pentru fiecare justiţiabil, soluționarea dosarului său este cea care dă măsura calităţii. În fiecare parchet, deci, este aşteptată creşterea şi menţinerea acesteia.
 
De Ziua Justiţiei, gândurile de apreciere sunt pentru noi: procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete, pentru a transmite spre societate unitate şi responsabilitate.

Cu respect, vă doresc succes în activitate !,  a transmis procurorul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii