Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa Preşedintele UDTTMR - „Dorim să transmitem bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ (galerie foto)
Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa: Preşedintele UDTTMR - „Dorim să transmitem bucuria de a trăi
12 May, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3792
Marime text

„Este o zi foarte importantă pentru toţi tătarii din România, dar mai ales pentru cei din Dobrogea. Din 2010 există Ziua Limbii Tătare în România şi acesta este un lucru extraordinar, deoarece în alte ţări cu popoare tătare nu se celebrează această zi. Sunt prezenţi şi foarte mulţi români, prieteni cu tătarii, şi asta cred că spune tot. Ne dorim să transmitem prin acest spectacol bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ a declarat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR.
Spectacolul a fost deschis într-o manieră solemnă, fiind intonat imnul României, urmat de imnul tătarilor, interpretat de 100 de copii. De altfel, toată manifestarea a fost una româno-tătară, cei doi prezentatori asigurându-se că se fac înţeleşi de toţi cei prezenţi. În acelaşi stil s-a adresat şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, în deschiderea manifestărilor culturale. El a ţinut să mulţumească în mod direct subsecretarului de stat Aledin Amet, iniţiatorul legii potrivit căreia ziua de 5 mai este marcată oficial în România ca Ziua Limbii Tătare. „Noi, tătarii, ne cultivăm individualitatea proprie şi sper să reuşim să ne găsim un acoperiş comun în această Uniune“, a declarat acesta, în finalul discursului îndemnându-i pe toţi tătarii să continue să vorbească limba natală, pentru a-şi păstra identitatea.
Programul evenimentului a fost amplu, cei prezenţi având ocazia să asculte atât recitaluri de poezie în limba tătară, dar şi cântece tradiţionale. Nu au lipsit nici dansurile specifice culturii şi nici scenetele, protagonişti fiind copiii de la cursurile de limba tătară organizate în cadrul Şcolii Comunitare, precum şi ansamblurile şi soliştii UDTTMR. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată cartea „Din lirica tătară“, semnată de Neriman Ibram şi Nuredin Ibraim.
Momentele artistice au fost jurizate de Gelil Esgherep, alături de profesorii Neriman Ibraim şi Nuredin Ibram, iar câştigători au fost desemnaţi toţi copiii participanţi, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco- Musulmani din România organizând pentru aceştia o tabără de zece zile la Predeal. În plus, primilor trei clasaţi le-au fost oferite şi premii în bani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii