Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Aurel Mototolea. „Dacii ne-au transmis genele” (VIDEO)

ro

13 Apr, 2022 14:06 1859 Marime text

Aurel Mototolea, foto: ZIUA de Constanța

Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, este managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arheolog Aurel Mototolea.

Istoricul Constantin C. Giurescu arăta în introducerea lucrării „Istoria Românilor Din cele mai vechi timpuri până la moartea regelui Ferdinand“ că „ceea ce suntem astăzi, fiecare în parte și cu toții laolaltă, datorim, într-o măsură întemeiată, celor de dinaintea noastră“.

El ne vorbește despre civilizația dacă, despre contextul în care trebuie privită aceasta, dar și despre moștenirea pe care dacii au lăsat-o românilor.



„Avem dovezi indirecte, oarecum. Când ai mărturii scrise ale celor care au trăit, privești alfel problema. De la daci nu avem asta”, a spus Aurel Mototolea.

El a menționat faptul că știm, prin eliminare, că avem în limba română cuvinte de origine dacă, printre care viezure, varză, moș: „dar cam atât”.


„Ne-au transmis genele”, a adăugat istoricul.

Istoricul este de părere că nu ne putem defini, din punct de vedere genetic, ca daci.

„Ceea ce ne definește, e limba, în primul rând. Genetic nu putem spune că suntem daci. Trebuie să privim acest fenomen cultural în context. Au creat, deși au rămas puține dovezi ale creației lor materiale, dacii nu se pot compara cu romanii”

„Civilizația, ce înseamnă asta? Să ai o limbă bine definită, să ai armată. Avem doi regi - Burebista și Decebal, care au lăsat ceva în istorie” 

Aurel Mototolea a menționat că nu trebuie exacerbată componența dacică. 


Cea mai importantă lecție pe care am putea să o învățăm de la strămoșii noștri, în proporția în care există daci: 

„Trebuie să facem ce putem ca să ne păstrăm curajul, libertatea. Aveau intenția de a fi liberi. (...) Au avut și momentele acestea de expansivitate teritorială”

„Sunt 100 și ceva de ani în care au existat trei generații care și-au creat un stil de viață”

Nivelul de trai al dacilor, în contextul dezurbanizării

„Ceea ce se constată arheologic vorbind, este acest fenomen de dezurbanizare. În lumea rurală, oamenii continui să-și ducă existența”

„Cucerirea romană a fost una determinată de bogățiile Daciei. Romanii aveau acestă strategie - foloseau elementele naturale de apărare”

Tendința de a ne raporta la un trecut

„În general, aceste perioade de haos intelectual sunt vremuri dificile. Ai nevoie de elemnte la care să te raportezi și căutăm eroii din vremurile de dinainte” 

„Avem tendința de a idealiza trecutul dacic” 

Aurel Mototolea a spus că „ar fi normal” ca istoria să nu dispară ca disciplină și să aibă mai mult de spus în acest sistem de învățământ.  

„Trebuie să-i învățăm pe cei care vin după noi să facă diferența (între informații - n.r.). Este tendința de a digitaliza selectiv”

Profesorul consideră că „Universitatea nu a mai dezvoltat această componentă arheologică a planului de învățământ. Poate că ăsta ar fi un prim pas ca să se dezvolte”, adăugând că  Dobrogea facilitează dezvoltarea învățământului în domeniul arheologiei. 

„E greu de construit și pus niște baze”, în contextul dat. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii