Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Avocatul Ionel Hașotti - „Dacă nu iubești această profesie nu ai să fii împlinit niciodată”

ro

14 Jul, 2021 14:17 3068 Marime text
  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE este avocatul Ionel Hașotti, din cadrul Baroului Constanța, live pe ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
  • Avocatul Ionel Hașotti a primit recent Premiul „Avocat Ion C. Theodorescu-Valahu“, distincție înmânată de actualul decan al Baroului Constanța, avocatul Cătălin Filișan.

Ionel Hașotti, despre începuturi: „Eram ferm hotărât să fac istoria, pasiunea mea, dar fratele meu m-a convins să nu fim doi istorici în familie, așa ca m-am îndreptat către Drept și a devenit o adevărată pasiune. Dreptul l-am învățat la facultate și l-am înțeles în avocatură. Cel mai mare câștig al unui absolvent de Drept este să știe ce carte să deschidă. Am ales avocatura și datorită vremurilor, în 1980, din dorința de ai ajuta pe oameni să-și cunoască drepturile. Cu soția m-am cunoscut în facultate, ne-am căsătorit în facultate. Ea m-a susținut. Am doi copii care sunt avocați, nu exagerez, mai buni decât mine. Am înțeles Dreptul în avocatură, de la judecători, de la procurori. Totul se învață. Trebuie să te informezi și să fii pregătit în fiecare zi. Sfatul meu către tinerii avocați este să se informeze măcar 30 de minute pe zi pentru că apar noutăți. De-al lungul timpului am cunoscut în jur de 200.000 de oameni, oameni pe care am încercat să-i tratez cu respect, cu grijă și am încercat să-l înțeleg și pe celălalt.”

Despre avocatură în anii 1980: „Trebuia să fii inventiv. Să găsești o cale poate nebătătorită. Avocatura de atunci era competitivă dar și solidară. Veniturile erau plafonate. Era competiție profesională. Acum a devenit mai dură. Sunt avocați de 10 ori mai mulți decânt erau în 1990. Am fost decan la 34 de ani.”

„Mi-a plăcut foarte mult când am predat la Universitate. Baroul pregatește avocații stagiari. Foarte mulți studenți fac practică. Mulți viitori judecători fac practică la cabinetele de avocați. Formarea și îndrumarea formării profesionale sunt importante. Dacă nu iubești această profesie nu ai să fii împlinit niciodată. Această profesie presupune să iubești oamenii”, spune Ionel Hașotti.

„Am refuzat să intru în politică. Nu am vrut să-mi sacrific independența în gândire. Am hotărât ca lucrurile trebuie să fie foarte clare. Era de ajuns că fratele meu a făcut politică atâția ani de zile”, spune Hașotti.

„O componentă fundamentală a unei bune administrări este lectura. Pentru că trebuie să citești foarte mult, să înțelegi sociologia urbană, urbanismul. Ca să ajungi la un habitat în care oamenilor să le placă să trăiască. Pentru asta trebuie să existe o viziune. Un proiect pe termen lung. Administrațiile au încercat întotdeaună să rezolve probleme pe termen scurt. Trebuie să dai o direcție orașului”, spune avocatul despre administrațiile care au condus orașul de-a lungul anilor.

„Mamaia este o stațiune pierdută. Trebuie să ne luăm gândul. Un set de reguli și de stilistică trebuiau stabilite. Să nu dea o autorizație de construire dacă nu respectă planul urbanistic”, mai spune Hașotti.

„Constanța stă pe o mină de aur urbanistică. De la Poarta 1 la Poarta 4. Hectare pe care municipalitatea nu o folosește. Acolo se poate construi un oraș nou. Și au fost oameni interesați. Cel mai mare dezvoltator de porturi este un român, singurul Sir, Sir George Iacobescu”, mai spune Ionel Hașotti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii