Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:01 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Crăciunul pe stil vechi. „În prima zi de Crăciun, ca toți creștinii, ne adunăm cu familia”

ro

07 Jan, 2022 13:16 1950 Marime text
  • Președintele Uniunii Armenilor Constanța, Liviu Merdinian, și președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, sunt invitații emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“ de astăzi.
  • ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro , www.facebook.com/ziuaconstanta și pe YouTube.
 
Cele două importante comunități din Dobrogea sărbătoresc Crăciunul, fiecare cu obiceiurile și tradițiile specifice.
 
Pentru armeni, Ajunul a fost sărbătorit pe 5 ianuarie, prima zi de Crăciun fiind sărbătorită de Bobotează. Biserica și familia sunt cei doi piloni pe care se sprijină puternic membrii comunității armene și de care se leagă toate evenimentele din timpul sărbătorii.
 

„Luăm lucrurile acestea ca o chestiune normală, în fiecare an (...) în ultimele sărbători am simțit emoții mai mari în rândul armenilor noștri”, transmite președintele Uniunii Armenilor Constanța, Liviu Merdinian.

„Noi ar trebui să considerăm o oră anume pentru eveniment (...) părinții cu serviciul, cei mici au început școala”

„Am pregătit niște surprize pe care Moșul o să le aducă. (...) De data asta mai generos decât mere și nuci”

„Cei care sunt mici sau stau cu bunicii, sunt într-o altă situație (…) majoritatea celor mari se bucură acum, în Ajun”

„Să îi mulțumim lui Dumnezeu de tot ce avem până acum (…) cu încredere pentru anii ce vor veni”

Serbarea Crăciunului pe stil vechi 

„Serbăm acum pe stil vechi, nașterea Mântuitorului Iisus Hristos (...) cei credincioși am venit la biserică întâi, la slujbă. Noi păstrăm această dată, n-am schimbat-o niciodată (...) și cu emoții mari serbăm primul Crăciun”, spune Alina Magdalena Simion

„În prima zi de Crăciun, ca toți creștinii, ne adunăm cu familia. Punem pe masă ce știm că au pus și bunicii (...) nu știu dacă tradiționale (bucate – n.r.), dar se aseamnănă”, Alina Magdalena Simion.


Despre masa tradițională 

„Punem tot ce știm noi că puneau bunicii și cred că (...) înseamnă o amintire a bunicilior, surori (...) persoanele familiei care aveau un parfum extraordinar”, a adăugat Alina Magdalena Simion

 


Unii copii îl așteaptă pe Moș Gerilă

„Copiii care studiază limba maternă o să vină Moș Gerilă (,..) vom avea o serbare cu toți care studiază limba maternă”

 

„Pe această cale am vrut să mulțumesc comunității centrale, an de an ne ajută cu cadouri. Anul acesta chiar a fost un pic mai lărgită sfera pentru că am inclus și copiii nevoiași. am identifcat și copii nevoiași și (...) am încercat să le îmbunătățim și lor (situația - n.r.)”

 

„Să fim mai buni, să fim uniți, să nu uităm tradiția. Probabil, din cauza pandemiei, a fost un an mai dificil pentru toți, nu doar pentru etnicii ruși lipoveni”


 

„Trebuie să veselim pe copii și mămicile și toți cei prezenți în sală”

 

„Noi nu sutem un ansamblu profesionist. Avem acum acces la tehnologie și peste tot putem să găsim informații. Colaborăm și cu niște coregrafi din Constanța. (...) Ne descurcăm și singuri, cum putem”, spune Claudia Artion, coordonator artistic al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța





 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii