Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:13 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Cum este reglementat testul poligraf în legislația din România (VIDEO)

ro

17 Aug, 2022 14:17 4630 Marime text
Avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE, unde ne vorbește despre puterea detectorului de minciuni.

Adesea, vedem în filmele de acțiune cum o crimă veche de zeci de ani este soluționată aproape miraculos, suspecutl este „pus“ la detectorul de minciuni, pică proba, este declarat vinovat și cazul este închis.
 
Și așa, rămânem cu ideea atotputerniciei probei cu detectorul de minciuni, idee ce ne urmărește, cel mai probabil, și în legătură cu rezolvarea cazurilor autohtone unde suntem uneori tentați să învinovățim, poate, anchetatorul din dosar, că nu administrează proba pentru a finaliza ancheta.
 Avocat Constantin Andrei Gudu
Și totuși, poate că lucrurile nu stau chiar așa în realitate.

Cum este reglementat testul poligraf în legislația din România, cât cântărește o astfel de probă în fața instanțelor de judecată și, mai ales, poate fi „fentat“ detectorul de minciuni – acestea sunt câteva dintre întrebările pentru care primim răspuns din partea avocatului constănțean.


Detectorul de minciuni sau Testul Poligraf nu este prevăzut în Codul de procedură penal. Testarea poligraf nu este un mijloc de probă prevăzut de legislația noastraă. Are un caracter orietativ, și rezultatul poate fi calificat ca un indiciu. Poate să conducă la condamnare dacă se coroborează cu alte probe. , spune Avocatul Constantin Andrei Gudu.
 

Este necesar consimțământul persoanei care urmează să fie testată cu testul poligraf

 Este necesar consimțământul persoanei care urmează să fie testată cu testul poligraf. Există persoane specializate care fac aceste testări, în medii specializate. Sunt anumire camere pregătite. La momentul acestei testări, subiectul răspunde sub anumiți indicatori (ex: respirația, transpirația). E bine ca aceste camere să fie lipsite de orice ar putea influența rezultatul testului poligraf., mai spune avocatul la ZIUA LIVE. 



Cât cântărește în fața instanței un Test Poligraf picat?

Rezultatul poligraf nu ar trebui supraestimat în fața instanței. Sunt și alte probe puse în balanță. Testul Poligraf este calificat ca fiind un indiciu. , mai precizează Avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța. 


Poate fi fentat detectorul de minciuni?

Nu sunt adeptul exminării poligraf. Ea poate fi fentată. Dacă discutăm de subiecți care sunt supuși testării care au abilitățile de a-sși controla pulsul, transpirația, repsirația. Sunt într-un procent mic astfel de respirații. Testarea poligraf nu este oportul atunci când există probleme de sănătate la nivelul persoanei testate. Sunt foarte mulți factori care pot influența rezultatul. Legislația nu a calificat acest test cu titlul de mijloc de probă. Codul de Procedură Penală ne dă suficiente mijloce de probă în dosarele respective. , adaugă avocatul Avocatul Constantin Andrei Gudu. 


Ce rezultat ne poate da Testul Poligraf?

 

Poate să ne spună dacă răspunsul la întrebarea respectivă e simulat sau nu. Examinatorul trebuie să cunaoscă cauza. Cel testat află întrebările în ziua testării. Întrebările pot fi multiple, cu trimitere la premeditare, de exemplu cu cine s-a întâlnit, de unde a luat cuțitul pot induce dubii cu privire la acuzații., adaugă avocatul. 

 Se poate efectua reaministrarea probei, dacă sunt motive puternice

Dacă discutăm de readministrare...cel care urmează să fie examinat ar refuza. Să presupunem că există o persoană estată, dar decide că ar vrea sa fie reexamninat. Trebuie să-și fundamenteze bine o astfel de cerere. Procurorul este cel care decide dacă se efectuează readministrarea. Eu n-aș vedea retestarea pentru aceleași întrebări. Dacă am avut un șoc emoțional puternic în ziua respectivă, pe care să nu putem să-l mascăm. Trebuie să-ți fundamnetezi bine cererea și să vii cu dovezi în acest sens. Se poate efectua reaministrarea probei, dacă sunt motive puternice. Trebuie să avem temeiuri clare. , mai menționeză  Avocatul Constantin Andrei Gudu. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii