Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Cum să faci performanță la astronomie și astrofizică, prin ochii unui elev mircist

ro

08 Dec, 2021 14:33 1985 Marime text
  • Prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, alături de prof. Adrian Nicolescu, din cadrul Catedrei de Fizică - Științe ale Naturii a colegiului, dar și mircistul Victor-Ioan Dumbravă sunt invitații emisiunii ZIUA LIVE.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Ani la rând, elevii constănțeni au dus numele bătrânului oraș de la malul mării pe buzele elitelor intelectuale internaționale.
 
Recent, Victor-Ioan Dumbravă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, din Constanța, coordonat de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu, a obținut medalia de bronz la ultima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA) 2021.

„Această medalie este un simbol pentru mine (...) denotă faptul că în toți acești ani, de liceu și chiar și de gimnaziu, m-am pregătit temeinic. Am pornit din clasa a 6-a. Am început să mă pregătesc în cercurile din cadrul liceului Mircea. (...) între timp am descoperit și astronomia și astrofizica. (...) mentorii de la acest cerc erau elevi care au fost olimpici sau erau în acel moment”, spune Victor-Ioan Dumbravă

„În general procesul de pregătire, mai ales orientat pentru performanță, este un proces care necesită foarte, foarte multă muncă. În primul rând, din partea elvilor și din partea profesorilor (...) este importanta continuitatea.

Avem norocul de a lucra cu copii foarte implicați, sub aspectul sprijinului colegiului (...) avem un bazin de selecție generos la colegiul nostru”, a menționat prof. Adrian Nicolescu.

„Nu cred că este un secret, mai ales că oferta noastră, a profesorilor, care se ocupă de pregătirea olimpicilor este în prima instanță orientată pentru toți. În situația în care se suprapune interesul elevului pe oferta mea sau a profesorilor catedrei, atunci debutează orientarea către performanță.

Există și mini cercuri orientate spre concursuri particulare (...) și în funcție de resursele intelectuale, motivaționale ale copiilor, ajung în general să se pregătească pe un domeniu ultra specializat. (...) Victor este un elev de top, nu numai la fizică (...) și atunci dintr-un punct de vedere, Victor este defavorizat pentru că având foarte multe de făcut (...) stă mai rău la timpul liber decât mine, de exemplu”, a adăugat prof. Nicolescu.

Victor spune că vrea să studieze în străinătate, menționând faptul că a aplicat la Universitatea din Cambridge, Anglia și speră să fie acceptat acolo.

„Vreau să împărtășesc ceea ce stiu și cu alții, vreau să aduc cați mai mulți liceeni în sfera aceasta a științelor. Nu am cum să nu observ că există o oarecare declin în nivelul elevilor. Am observat asta văzând generațiile trecute și comparând cu ceea ce se întâmplă în prezent (...) vreau să-i ajut să devină persoane complete. Dar, da, și când voi studia în străinătate vreau să mă întorc și să mă implic în viața școlarilor de aici.

„Prezența fizică care nu poate fi înlocuită (...) a creat multe provocări. Și anul trecut, și anul acesta (...) copiii noștri au fost prezenți. Mult mai puțină participare a lor, dar grație societăților de știință din România (...) au putut să se intercaleze în rețeaua internațională și să-și prezinte posibilitatea. Sunt convins că am fi avut mult mai multe și trainice rezultate”, precizează prof. Vasile Nicoară. 

Cum putem să-i atragem și pe viitorii liceeni în procesul de a învăța și atinge anumite excelențe?

„Sunt mai multe opțiuni prin care (...) viitorii mirciști să fie orientați spre lucrul de performanță. O primă cale, este interacția cu elevii mai mari. Sub aspectul informării, prima informație provine din interior (...) mesajul pe care îl primesc din partea actualilor noștri elevi este unul, zic eu, motivant. (...)

Sunt și reprezentări tactile, palpabile. (...) În primă instanță, primează latura atractivă. Apoi, urmează munca. Iar noi, ca să ne susținem bazinul de selecție, trebuie să ne recalibrăm ofertele. Nu ținem pasul cu tehnologia, deja devinem anacronici și performanța nu mai poate fi susținută”, a explicat prof. Adrian Nicolescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii