Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Cum va arăta viitorul Planetariu și cum se va transforma Microrezervația din Constanța

ro

19 Apr, 2022 15:57 2383 Marime text

Marți, 19 aprilie, managerul interimar al insitituției, Iulian Călin vorbește la ZIUA LIVE despre proiectele aflate în derulare pentru creșterea atracției Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, despre cum va arăta viitorul Planetariu, despre cum se va transforma Microrezervația dar și despre ce acvariul ultramodern care va fi ridicat în incinta Complexului.
 

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este o instituție subordinată Consiliului Județean Constanța.


La ZIUA LIVE aflăm și cum se simt vedetele Delfinariului, Ni-Ni și Chen-Chen dar și ce surprize pregătesc pentru sezonul estival care se apropie.


Despre numirea în funcția de manager interimar a lui Iulian Călin
 

Nu a fost nici un fel de acord politic. A provcat uimire pentru că într-o coaliție PNL-PSD, vine la conducere un membru USR Plus. Mi-am depus cv-ul și scrisoarea de intenție când am văzut postarea de pe Facebook a lui Petre Enciu.
 
Noi eram atunci într-o coaliție la guvernare. Între timp s-a schimbat coaliția, dar propunerea mea și cv-ul au rămas acolo. Am prezentat ideile, am răspuns unor întrebări și am ajuns în Consiliul de Administrație.
 


În urma demisie, domnul Bâlbă a spus că nu mai vrea să continue și s-au căutat soluții. Hotărârea de susținere a Consiliului de Administrație pentru mine a fost transmisă Consiliului Județean.
 
Eu sper să merg mai departe de cele 120 de zile. Condiția pusă în anunțul de deschidere pentru acest post a fost pregătirea managerială. Eu cred că un manager nu trebuie să fie neapărat un specialist. Sunt foarte multe calificări în cadrul Complexului Muzeal. Dacă un manager se înconjoară de specialiști , este un lucru bun. , a spus Iulian Călin la ZIUA LIVE. 

Complexul Muzeal de Sțiințe ale Naturii face educație și cultură

Complexul Muzeal de Sțiințe ale Naturii face educație și cultură. Postul de director științific nu e o noutate pentru complex. L-am reîmnființat în ideea de a face știință la Complexul Muzeal de Sțiințe ale Naturii. Nu ne-am afirmat ca oameni de știință. Tot ce înseamnă o activitate științifică adevărată. Se poate promova mult știința în acest complex. Pentru a ocupa acest post de director științific trebuie demarată o procedură. Se ocupă numai după ce are loc concursul. Intenția ar fi să demarăm procedurile de ocupare a postului cât mai repede. , a mai spus Iulian Călin. 



Spectacolul cu delfini este o încântare pentru privitori.
 

La spectacolul cu delfini, copii sunt încântați de relația între delfin și antrenor, e o plăcere să colaborezi cu aceste mamifere inteligente. Cele două femele delfin sunt Ni-Ni și Chen-Chen.
 
În ceea ce privește un partener pentru ele, există un acord care se referă la comerțul cu animale sălbatice , și floră și faună, cele pe cale de dispariție. Când faci un asemenea comerț nu trebuie să pui în pericol animalele aflate în sălbăticie. Nu vom lua un animal marin din mare. Ne referim la cele crescute în captivitate., spune, la ZIUA LIVE, managerul interimar al insitituției, Iulian Călin. 

 
Patru delfini și trei lei de mare din Ucraina au ajuns la Constanța.

 

În urma solicitării ucrainenilor, noi , Complexul Muzeal. am fost de acord cu camparea a 4 delfini și 3 lei de mare. Printre delfini, există și un mascul, Flipper, și trei femele. Criteriile de campare se referă între unul și 6 exemplare. Deci nu am depăși. Împreună cu femelele de la Complex, am forma o familie. Ar aduce echilibru. Delfinii sunt mamifere posesive și teritoriale. Sunt foart puternici, nu au dușmani în mediul natural. Au momente când pot fi și foarte agresivi.
 
Mediul de unde vin ei, din Harkov, se trăgea dimineață. Primesc mesaje de la ucraineni care ne spuns că au baricadat intrarea în Delfinariu cu saci de nisip. Tot personalul are grijă de aceste mamifere.,  a mai adăugat managerul interimar al insitituției. 

 
Delfinii în perioada extinderilor vor fi mutați în bazinul mic

 

Va fi o sală mult mai mare. Suprafața nouă va îndeplini toate criteriile celor mai cârcotașe autorități. Nu vom mai avea nici o problemă legat de suprafață. Luciul de apă este probema care suscită atâtea discuții.  
 
 
Delfinii în perioada extinderilor vor fi mutați în bazinul mic. Dacă vin cei din Ucraina, ne-am gândit inițial să îi ținem în bazinul mare. Ei vin cu specialistul lor în acomodare. Ei se vor asigura că animalele lor cu ale noastră sunt aceiași specie., precizează Iulian Călin la ZIUA LIVE.  

 Noul Planetariu va fi gata în acest sezon estival.
 

La planetariu s-a terminat montarea. Doamnele fac acum un curs pentru mântuirea dispozitivului.  Urmează 20 și ceva de zile, unde doamnele vor face demonstrație mai mult cu noi, pentru a se pregăti. Începând cu 1 iunie vom putea pregăti vizitatori. Planetariul va funcționa în sezonul estival și va fi spectaculor. Se va pleca de la povești frumoase, spectaculozitate.


Harta cu constelații rămâne aceiași, dar vor fi multe puncte de cerul virtual. Nu va mai fi doar o simplă prezentare. Va fi ca o poveste frumoasă., spune managerul interimar al insitituției, Iulian Călin.  


Ce se va întâmpla cu ocazia Nopții Muzeelor 


Luminile din oraș afectează buna vizibilitate, în ceea ce privește Observatorul Astronomic. Noi mizăm mult pe caravane. Avem lunete, unde împreună cu partenerii noștri, facem observație. E mult mai eficientă. Se fac și observații teritoriale. Pe Saturn, vă invit să-l vedeți în Noaptea Muzeelor, la data de 14 mai, vom începe primii , la ora 00.00, se scot lunete în fața Planetariului.
 
În ceea ce privește caravanele ne stabilim perioade de timp și contactăm școli, universități. Cele mai multe observații în teritoriu se fac în județ. Trebuie să avem cât mai multă beznă în jurul nostru. Facem și aproape de pădurea de la Basarabi.  
 
 
Noi vrem să facem colaborări cu câteva centre din județ. Ne-au solicitat colaborarea. Noi decem lunete în zona Țepeș Vodă, unde școala veche a devenit un fel de muzeu. Ne-a solicitat o posibilitate de a educa elevii în zona aia. Pentru cei care participă e o expediție, e ceva interesant. , a menționat managerul interimar al insitituției, Iulian Călin. 


Sunt foarte mulți interesați de o Grădină Botanică în adevăratul sens la Constanța
 

Vom planta copaci care nu se găsesc în orice parc. Se pot aclimatiza fără probleme. Începem cu o zonă pe care o facem o reală Grădină Botanică. Apoi continuăm treptat, pe pași. Avem specialiști în cadrul Complexului, care înțeleg anatomia solului și clima din Constanța.


La toate proiectele am alcătuit o echipă formată din specialiști . Peste tot am făcut echipe de lucru, de specialiști, care ne vor spune exact ce să plantăm pe malul apei.



Se pot face plantări de la sălcii, plopi canadieni, pe care vrem să îi mai rărim, sunt o problemă pentru persoanele alergice. Îi vom înlocui cu alte specii. În afară de speciile specifice Dobrogei, de exemplu salcâmul, noi încercăm să studiem și să vedem cum putem întări zona. Sunt foarte mulți interesați de o Grădină Botanică în adevăratul sens la Constanța., a spus Iulian Călin. 

  
Ce se va întâmpla cu animalele de Microrezervație
 

Eu cred că nu se cunoaște bine oferta pe care o avem în hipo. În zona de hipo, avem două arene, una descoperită și una acoperită. Se face călărie în zona acoperită. În cea descoperită, se pot face plimbări ușoare de către copii sau bătrâni care au o nostalgie de genul acesta.  
 
 
S-a dovedit că plimbatul pe cal al copilului cu o tulburare din spectrul autist, alături de terapeut, cu autism îi liniștește foarte mult pe copii. Avem un țarc mare cu 20 de exemplare de cai salvați.
 
Rămân la noi pe perioadă nedeterminată. Aceste cabaline pe care le avem le găzduim, le îngrijim, le dăm să mănânce.
 
Avem în acest moment animale ierbivore la Microrezervație, muflon, capre. Toți au o căbănuță a lor unde iernează. Acolo tot timpul se pun paie pe jos pentru a fi curat. Avem îngrijitorii care se simt foarte pasionați. , a mai adăgta, la ZIUA LIVE, managerul interimar al insitituției, Iulian Călin.



Cum va arăta viitorul Acvariu
 

Va fi situat în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Cel pe care îl avem începe să nu mai îndeplinească condiții pe siguranță. Din cauza faptului că pe pplafon se calcă au apărut fisuri, scurgeri de apă. Încercăm să le remediem. Strcutura pe care sunt așezate bazinele, este de metal. Aerul marin dinprejur, vechime și-au spus cuvântul.
 
Vitorul Acvariu va avea două nivele. Se poate intra ca într-un fel de navă eșuată. Va avea stație de interveție de administrate, stație de epurare a apei. Va avea două bazine, unul mai mic și unul mai mare. Acest proiect este curpins în proiectul 2021-2027. Sunt în faza emiterii de autorizații. Apoi contactăm contructorul pentru a nu pierde finanțarea, este păcat să o ratăm. Nu știu ce nume va purta Acavriul , nu ne-am hotărât. , spune Iulian Călin. 

Realizarea unui nou teatru de copii, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, este îmbucurătoare pentru mulți părinți. 
 

Teatrul va avea două intrări, una dinspre bulevardul Mamaia. Există posibilitatea să se intre doar la acest teatru de copii. Nu să faci un ocol. Noi avem trei perioade de primire a oaspeților, cele trei luni de sezon, intra sezonul și extrasezonul. Anul acesta nu umblăm la tarife. Eu consider că cel care ne vizitează nu e mai bogat ca înainte de criză. Rămânem la aceleași tarife. 



Demarăm licitații pentru spațiu

Cele 4 căsuțe de la intrare în Complexul Muzeal le-am vopsit în verde toate. Le ducem de acolo, nu vor mai fi. Am amenajat spațiul cu gard viu. Demarăm licitații pentru spațiu. E o adevărată discuție cum vor arăta noile căsuțe. Noi acolo nu putem face comerț. Nu putem să facem prestări servicii comerciale de acest gen. Este vorba de statut. 


Vrem să asigurăm o anumita unitate în ofertă, cum am vrea să arate aceste căsuțe. Acestea de acum au fost folosite la tângul de Crăciun. Nu mai cadrează cu anul în care suntem, nu mai sunt de actualitate. SUnt în faza în care cercetăm cum să arate aceste spații: decente, racordate la utilități și să mențină spiritul Complexului Muzeal. , a mai menționat Călin. 




Programul în minivacanță la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii
 

În acest sfârșit de aprilie, în afară de prima zi de Paște, continuăm cu spectacole. Pe 23 sunt două spectacole la definariu. Luni, a doua zi de Paște continuăm cu un spectacol la Delfinariu. În restul zilelor avem program normal. Din mai, începem să prelungim , o accesibilitate de 10 ore, inclusiv la Acavariu.


Planetariul va fi un punct de atracție în viitorul apropiat!  Vizăm și activitate nocturnă.



La data de 14 mai, de Noaptea Muzeelor, accesul va fi gratuit, vom câștiga potențiali vizitatori. De la ora 00.00 la ora 06.00 dimineața se pot observa anumite corpuri, constelații. Vă așteptăm!, a transmis Iulian Călin. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii