ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară
ZIUA LIVE: Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară
17 Jun, 2021 14:25
ZIUA de Constanta
3033
Marime text
- Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa, Dorin Grecu Sasu, este invitatul nostru la ZIUA LIVE, pe ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Dorin Grecu Sasu, despre Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF): „Acest cadastru general nu depinde doar de noi. Cadastru este un sistem unitar, obligatoriu al imobilelor. Depindem de el să facem orice cu un imobil. Este important pentru autoritățile locale să-și cunoască teritoriul.”
„Orice campanie derulată pentru cadastru începe cu informarea. Oamenii nu au la dispoziție toate actele. În cadrul acestui program se poate face succesiunea în mod gratuit”, mai spune Sasu.
„Până în 2023 dorim să finalizăm toate UAT-urile pentru nu a pierde fondurile europene”, precizează Sasu.
„Cadastrarea se apropie de 45% la nivelul țării iar în județul Constanța este de aproximativ 60%”, mai spune directorul OCPI.
„Drumurile fac parte din delimitarea parcelelor de teren. La final le vom face. UAT-urile nu pot accesa fonduri pentru extravilan până nu face intravilanul”, mai spune Sasu.
„Avem un portal foarte interesant. Vă poziționați pe un imobil și aflați numărul de cadastru. Online, un extras poate fi primit instantaneu”, mai spune directorul.
„Toate documentațiile se depun online. Sunt puține documente care se pot lua fizic de la noi. Rugăm cetățenii să folosească site-ul oficial. Alte site-uri asemănătoare costă bani”, precizează Sasu.
„Imobilul este terenul cu sau fără clădire”, subliniază Sasu.
Dorin Grecu Sasu, despre recuperarea terenurilor din dosarul Retrocedărilor: „La momentul pronunțării în instanță am aplicat legea. Situația este puțin diferită. Primele terenuri au fost inventariate, o parte din ele au fost recuperate iar pentru celelalte nu am cunoștință de un demers de a insitui un sechestru. Noi am venit în sprijinul Administrației. Le-am pus la dispoziție istoricul. Sunt recuperate în jur de 40 dintre terenuri, mai puțin de jumătate. Va mai dura.”
Sasu, despre sesizarea unei cetățene cu privire la concursul de angajare: „După sesizare am reprogramat examenul. Am analizat tot, imaginile etc. Noi am desfăcut un contract de muncă pentru o persoană. Nu mergea pe linia sesizării. Am sesizat Parchetul. La momentul acesta nu îi înțeleg reacțiile doamnei în presă. Noua comisie am strâns-o din trei județe. Subiectele vor fi întocmite cu jumătate de oră înainte de examen. Doamna a scris și Guvernului. Lumea poate să vină să se înscrie la concurs. Va fi corect 100%.”
„Colegii mei lucrează la aplicația Terra Mobil. Va permite să aflați pe ce teren vă aflați, ce număr cadastral are, cine este proprietarul”, precizează directorul despre digitalizarea instituției.
„La momentul acesta se caută soluția să folosim resursele din întreaga țară acolo unde este nevoie”, mai precizează Sasu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii