Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

ro

15 Feb, 2022 14:06 3377 Marime text


Invitatul de astăzi de la ZIUA LIVE este Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE, cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo, inclusiv în funcții de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al șefului Misiunii. 

Ucraina a cerut o reuniune urgentă cu Rusia şi ţările din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzând Moscova că nu oferă informaţii cu privire la deplasările trupelor sale masate la frontiera ucraineană, aflate în centrul unei grave crize ruso-occidentale.

Diplomații și conducătorii occidentali care încearcă în acest moment să prevină o invazie rusească în Ucraina încă mai cred că trăiesc într-o lume în care regulile contează, în care protocolul diplomatic e util, în care discursul politicos e prețuit.

Între timp, NATO întărește Flancul Estic prin suplimentarea dispozitivelor militare la Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

„SUA și NATO au răspuns, o serie de cereri au fost inadmisibile. (...) o comasare de trupe militare la estul Ucrainei. Mia mult, in belarus, folosindu-se de pretextul unei aplicatii comune”

„Rusia nu atacă când spun ziarele. Vreau să spun că Federația Rusă iubește foarte mult elementul de surpriză strategică, (...) Moscova nu își permite o acțiune de amploare ignorând elementul de surpriza stategică. (...) Iubește impredictibilitatea. (...) Eu am spus-o dintotdeauna, scenariul unei intervenții pe scară largă în Ucraina este relativ redus”

„Pentru rusul de rând, să facă ceva cu această comasare de forțe la granițele Ucrainei, (...)”

„Scenariul cel mai probabil este acela al unei intervenții militare sau hibride punctuale”

„Sunt foarte multe motive care pe mine m-au determinat să fiu rezervat”

„La toate aceste solicitări scrise (...) Federația Rusă a primit 0 răspunsuri. În schimb, UE și NATO au trimis răspunsuri colective.. (...) Un nivel de solidaritate pe care Moscova nu-l anticipa”


El consideră că a fost generată o solidaritate între țările europene care nu exista până acum. 

„Ca să fiu puțin ironic, cred că rezoluția se afla pe masa președintelui (n.r. - Vladimir Putin) înainte să fie votată”, spune Dorin Popescu. 

„Autoritățile de la Kiev apreciază că este prioritară menținerea conturului granițelor”

„Prima școală de gândire apreciază că Vladimir va recunoaște independența pentru a menține presiunea și pentru a crea un plus de presiune”

„În acest scenariu, (...) acordurile de la Minsk, (...) nu mai există soluționare juridică”

„Înseamnă ca partea ucraineană s-ar putea gândi la reîntregirea prin forță militară”

„Un obiectiv clar și categoric este provocarea Ucrainei!”

„Încurajând procesul de independență (...) transmite mesaje de încurajarare și altor regiuni”

„Federația Rusă nu a mers pe anexări de UE”


Expertul este de părere că „Federația Rusă știe să joace”. 

„Din punctul meu de vedere, miza Rusiei este să se folosească de Germania. (...) să obțină un plus de presiune pe Kiev. Moscova și-a dorit foarte mult ca autoritățile să intre în negocieri directe cu separatiștii din Dumbas. (...)”


Dorin Popescu spune că o parte dintre trupe vor rămâne la granița cu Ucraina, ca element de presiune. 

„Federația Rusă spune de o lună de zile - încetați cu această isterie. (...) iată, isteria nu a avut obiect. Începem să ne retragem trupele pentru că s-a încheiat exercițiul. O parte dintre trupe (...) vor rămâne acolo ca element de presiune” 


Acesta a adăugat că statele care și-au retras cetățenii din Ucraina au luat în calcul factorul de risc generat de impredictibilitatea Federației Ruse. 

„De acum încolo nu vom mai avea liniște în următorii ani la estul României (...) Acest joc va continua, se va multiplica, se va complica foarte mult”

„Aș spune că actuala criză de coronavirus a facilitat și a urgentat desfășurarea unor mecanisme mai agresive de intervenție geopolitică. Chiar și în absența pandemiei, jocurile, negocierile, consultările (...) s-ar fi produs. În momentul de față există nemulțumiri uriașe. (...) Acești autori globali sunt în căutarea alteia (n.r. - ordine globală)”

„În momentul de față noi suntem în mijlocul acestui război. Și nu are legătură cu comasarea trupelor militare (...)”



Fostul diplomat este de părere că avem nevoie de securitate într-o lume „tulburată” geopolitic.

„Oferta Franței cu privire la a exista o prezență militară franceză pe teritoriul României (...) vom avea foarte probabil, pe lângă prezența aliată, un grup condus de Franța. Eu nu neg o anumită aspirație a Franței de a articula și o componentă navală” 

„Trebuie să ne obișnuim cu o prezență militară”

„Nu ne permitem să rămânem descoperiți pe scenarii militare complicate”



Acesta a precizat că vestul are o capacitate redusă de a înțelege Federația Rusă. 

„Este de discutat care este nivelul predictibilității”

„Sunt voci care sugerează că ar exista mici oportunități (,,,.) suplimentare celor pe care România le are”

„Eu aș spune că ceea ce are de făcut acum România - dezvoltarea infrastructurii, (...) consolidarea angajamentelor noastre față de Uniunea Europeană”

„Mâine putem dormi liniștiți. Nu atacă rușii când spune CIA sau CNN”

„Președintele Zelenski a pledat în ultimele luni pentru liniște, pentru evitarea panicii” 

„A existat un decalaj care nu este bazat doar pe insistențele Ucrainei de a liniști cetățenii”

 


 




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii