ZIUA LIVE Dr. Luminița Ciosnar, medic primar Obstetrică-Ginecologie, despre vaccinul HPV și importanța acestuia
ZIUA LIVE: Dr. Luminița Ciosnar, medic primar Obstetrică-Ginecologie, despre vaccinul HPV și importanța acestuia- Invitatul de astăzi în emisiunea ZIUA LIVE este dr. Luminița Ciosnar, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria - Gastromond.
- ZIUA LIVE poate fi urmărită site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Nu mai este un secret pentru nimeni că infecția cu virusul papiloma uman (HPV) poate duce la apariția cancerului de col uterin.
Specialiștii din domeniu apreciază că aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de infecția cu HPV.
În luna septembrie 2021, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a precizat că vaccinarea anti-HPV a devenit gratuită și pentru adolescentele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.
Dr. Luminița Ciosnar ne vorbește despre vaccinul HPV și ne explică de ce este important să ne vaccinăm împotriva acestui virus.
„Tulpinile pot determina cancerul de col uterin. (...) Acestea se pot trata.“
„Examenul Babeș Papanicolau se face anual (...) în momentul în care apare o leziune, atunci se impune depistarea statusului de purtător de virus.
Vârsta recomandată pentru vaccinare:
„Se impune screeningul cancerului de col uterin. în mod normal acesta începe la 24 de ani sau la 3 ani de la debutul vieții sexuale“
Vaccinarea:
„Programul de vaccinare se adresează fetițelor începând cu vârsta de 9 ani. Fetițele eligibile între 9-14 ani. Vaccinarea este gratuită până la vârsta de 18 ani. Sunt 3 tipuri de vaccin pe piață.(…) Cervarixul este un vaccin care se adresează tulpinilor cele mai agresive 16 și 18. (...) Această vaccinare dacă se face în grupa de vârstă eligibilă , se face în 2 doze, prima doză, a doua doză, la două luni. Administrarea se face intramusculară: mușchiul deltoid sau în coapsă. Ca și contraindicații, doar dacă pacienta are un teren alergic dovedit, în rest nu s-a dovedit niciun efect secundar. Dacă se depășește vârsta 9-14 ani, atunci trebuiesc făcute 3 doze. Prima doză, a doua doză la 2 luni, a 3-a doză la 4 luni de la a doua doză, deci la 6 luni de la inițiere, dar se încearcă ca acele 3 doze să fie administrate în timpul unui an.“
Vaccinul HPV nu provoacă infertilitatea.
„Singura contraindicație: vaccinul să nu se facă în timpul unei sarcini. (...) Vaccinul nu dă alergii încrucișate.“
„Avem la îndemână acest instrument important: vaccinarea anti-HPV, pe care dacă îl vom folosi riguros, corect, la vârsta potrivită, dublat ulterior de monitorizarea testului Babeș Papanicolau (…) ne vom păzi fetițele și viitoarele femei adulte de o mare, mare, tragedie: cancerul de col uterin, o patologie extrem de gravă a tinerii femei.“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp