Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Există o reținere în a investi încredere politică egală într-o femeie vs. un bărbat? (VIDEO)

ro

10 Mar, 2023 13:45 2382 Marime text

Declarativ se militează pentru cotele de gen pe listele electorale, chiar Autoritatea Electorală Permanentă a propus ca o parte din subvenţiile alocate anual de la buget partidelor politice să se acorde proporţional cu numărul femeilor alese la scrutinele parlamentare şi locale.

Interviul integral, aici :

De cele mai multe ori însă, aruncarea doamnele și domnișoarele în bătăliile politice se face de pe poziții de semi-eligibilitate. Există și excepții, dar insuficiente pentru a nu ne întreba: de ce partidele politice tradiționale din România au nevoie în continuare de organizații de femei? Sau, există o reținere în a investi încredere politică egală într-o femeie vs. un bărbat? Ne putem întreba la fel de bine, dacă nu cumva electoratul român este cumva misogin? Sunt doamnele discriminate în politică? Au existat cazuri de bullying printre femeile care activează în politică și administrație? De ce politica are nevoie de mai multe femei?

La aceste întrebări, vom încerca să răspundem vineri de la 13.30 la ZIUA LIVE, împreună cu liderele organizațiilor de femei ale PNL Constanța, Adriana Arghirescu, președinte OFLM și consilier local municipal și Mihaela Andrei, consilier local și prim-vicepreședinte al OFLM și vicepreședinte la OFM.


De ce rămâne politica în unanimitate masculină în România?


Trebuie să analizăm acest lucru ca politica fiind un job. Așa cum accesezi un job așa trebuie să privim și această activitate. Trebuie în primul rând să vrei și să ai disponibilitate.

 

Diferența față de un job este că n-ai un angajator. Angajatorul să zicem așa, este electoratul.,spune Adriana Arghirescu.

La Constanța, în mandatul trecut de consilier local au fost 5 femei și 5 bărbati. În acest mandat au fost 3 femei. Trebuie să-ți dorești și să aplici. Fiecare își depune candidatura care se analizează și apoi se ia decizia, a mai adăugat aceasta.


Ni se trage de la faptul că femeia nu a participat la viața politică în trecut!

 


„Femeia nu a participat la viața politică nici în trecut. Acum este un trend ascendent ca femeia să participe la viața politică.

 

Femeia a fost marginalizată în trecut de la deciziile politice. Era pus în treburile gospodărești. Bărbații considerau că femeile nu pot participa la deciziile urbei, la deciziile comunității. Acum, eu cred că femeia nu trebuie să lupte pentru drepturile ei, ci bărbatul ar trebui să lupte pentru drepturile femeii" , a spus la rândul său, Mihaela Andrei.


De ce pe funcțiile importante nu sunt susținute femeile? 

„Avem în continuare femei foarte puternice. Când am decis să facem Gala Femeilor Liberale, care are loc mâine (n.r.sâmbătă 11 martie a.c.), am fost puse în fața unei decizii dificile: erau foarte multe femei"., a spus Arghirescu.

 

„Sunt bărbați pe multe funcții de conducere în Constanța.  Noi care suntem vechi în politică nu ne-am simțit marginalizate",a punctat Mihaela Andrei.

Încă sunt bărbați care cred că femeia trebuie să stea la treburile casnice. Dar sunt și bărbați care au ajuns să înțeleagă că lângă el ar trebui să fie o femeie, astfel afacerea lui nu ar avea succes., a mai precizat la ZIUA LIVE, consilierul local și prim-vicepreședinte al OFLM. 

PNL Constanța nu are primari femei. Dacă există potențial și disponibilitate din partea unei femei, dar și susținere, ea poate să fie acolo.



De ce există \n partidele tradiționale din România există organizații de femei?
 

„Scopul este de a analiza și dezbate probleme specifice femeilor. Politica e un domeniu unde se gestionează problemele vieții economico-sociale.

Noi ne dorim să avem în politică persoane devotate și integre, care să ne facă viața copiilor mai bună. E în firea noastră, a femeii, de a avea în grijă așa ceva. Femeia gestionează multe probleme, dar focusul ei este fericirea familiei, a copilului., a spus la ZIUA LIVE", Adriana Arghirescu, președinte OFLM și consilier local municipal. 


PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii