Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:26 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Felicia Ovanesian - „A fost o provocare poziția de city manager. Regret că multe au rămas nefăcute în urmă“ (VIDEO)

ro

28 Apr, 2023 12:03 3246 Marime text
La mai bine de o lună de la demisia din funcție, fostul city manager al Constanței, Felicia Ovanesian vine astăzi, 28 aprilie de la ora 12.00 la ZIUA LIVE. 

Considerată timp de mai bine de doi ani, primarul de facto al Constanței, avocata Felicia Ovanesian a fost numită în funcție de city-manager la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020 și a coordonat Direcţia de Urbanism, Serviciile Publice și Direcția Achiziții.

A fost acuzată în repetate rânduri că a generat haosul care plutea în documentele urbanistice, că bloca avize după bunul plac, că avea ca repere doar răzbunarea personală faţă de anumiţi angajaţi sau investitori și că ar fi adus DNA-ul în Primăria Constanța.

În demisia transmisă pe 22 martie a.c. primarului Vergil Chițac, Felicia Ovanesian, a notat printre altele: „Mi-a fost ignorată orice dispoziție”!
Ulterior a trasmis presei, că a fost hărțuită degeaba și că adevăratul responsabil pentru implementările ratate de proiecte ocupă un alt birou din Primărie.

La ZIUA LIVE ne propunem să lămurim toate aceste aspecte și să înțelegem de ce „sabotată fiind” în activitate, a acceptat totuși să gireze prin simpla prezență administrația condusă de Vergil Chițac, dacă este dispusă să colaboreze cu instituțiile statului, dacă situația o va impuneși de ce nu, dacă se gândește chiar la o candidatură la alegerile locale de anul viitor.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Așteptăm și întrebările dvs pentru invitatul editiei ZIUA LIVE pe www.facebook.com/ziuaconstanta. O parte dintre acestea vor fi adresate în cadrul discuției, iar toate celelalte vor intra în posesia invitatei și va răspunde detaliat, ulterior.

Sunt mai relaxată, a fost o provocare poziția de city manager. Am mai puțin stres ca înainte. Este dificil să răspunză așteptărilor cetățenilor din anumită poziție. regret că multe au rămas nefăcute în urmă. 

Asociația Constanța Altfel a fost fondată la sfârșitul anului 2017. Pe domnul primar l-am cunoscut la sediul PNL. Am cochetat cu PNL. Ne-am apropiat după alegerile interne din PNL. Am fost inspirată de activitatea actualul primar al Capitalei, Nicuțor Dan cu Salvați Bucureștiul. 

Nu mă ascund după degete. Am conceput unele mesaje de pe pagina Constanța Altfel. Nu am fost singura care a avut strategie de promovare. 

Nu mă consideram în poziția în care să am contact cu presa.În opinia mea relația cu presa trebuia să existe. Administrația Chițac a dat rateuri, după părerea mea, în privința comunicării cu presa. Domnul primar a considerat că oricât vom comunica presa va deforma. Am încercat să îi explic că putea folosi pagina Primăriei pentru a informa cetățenii. Nu crede în comunicare. Părerea mea este că a fost influențat și de alte persoane din apropierea sa. S-a refuzat constant. Chiar dacă nu aș fi sesizat eu că este o problemă de comunicare am fost sesizați de alte persoană despre acest lucru. În mod constant l-am informat pe domnul primar că trebuie să comunicăm. Toată lumea avea impresia că în Primărie se doarme cu toate că în primul an s-a muncit foarte mult în Primărie, dar acest lucru nu se vedea. 

Încă am convingerea că domnul primar a fost cea mai bună alegere la acel moment. Aveam de ales între domnia sa și domnul Stelian Ion. Este convingerea mea că la acel moment domnul Vergil Chițac a fost cea mai bună alegere. Dacă rămâneam cu aceeași administrație eu personal eram convinsă să plec din Constanța. 

Ar fi trebuit să fie curățenie în oraș. Să facem curățenie, să reparăm străzi și trotuare. Să punem în aplicare probleme de anvergură. În primul an de mandat nu am putut vedea decât un confort minimal. Eu cred că orice primar își dorește două trei mandate. 

Avocatura am lăsat-o deoparte din 2018 de când a început Constnața Altfel. Am fost convinsă de faptul că pot face ceva bun pentru Constanța. 

Nu mi-am pus problema niciodată să candidez. Salariul de city manager nu a fost satisfăcător. Am doi părinți pensionari care fără ajutorul meu nu s-ar putea descurca. Am fost convinsă că pot face ceva pentru Constanța. Numirea mea a fost făcută cu acordul PNL-ului. Domnul primar și-a dorit ca eu să fiu pe lista consilierilor locali. S-a refuzat acest lucru de către PNL. 

După câștigarea mandatului de primar au existat tensiuni deoarece Teo Hira și-ar fi dorit să fie viceprimar. Pentru că nu s-a putut domnul Hira și-a dorit să fie city manager. Atunci a intervenit PNL. 

Eu inițial nu am fost numită în funcția de city manager pentru că a trebuit să rezolv anumite situații. Am fost consilier onorific.  

Colaborarea relativ bună a durat aproximativ un an. După aproximativ șase - opt luni brusc am constatat că anumite documente nu îmi mai sunt aduse la verificat și am aflat că acest lucru s-a schimbat deoarece așa a dispus domnul primar. 

Orice funcție publică este incompatibilă cu prietenii și dușmanii. Nu am blocat niciun proiect de urbanism. Singura chestie pe care am făcut-o a fost ca să fie respectată ordinea cronologică a solicitărilor. Nu  a fost respectată. Unii investitori obțineau documentele necesare în trei zile, iar cetățeanul de rând aștepta cu lunile. 

Nu am favorizat și nici nu am faultat pe nimeni în primărie. Discuția mare a fost pe supraetajare. Au fost respinse autorizații pentru supraetajare. În toate situațiile s-a ajuns în instanță iar Primăria a câștigat. 

Sunt absolut sigură că am apărat interesul public. Fără favoritisme. Au fost și certificate și autorizații de construire care au stat pe nivelul arhitectului șef peste 100 de zile. Când a fost acesta în concediu cel care i-a ținut locul a reușit să aducă la zi situația. 

Am un văr care îmi este ca un frate care construiește. Autorizația de construire i-a fost eliberată după șase luni. Nu a venit la mine să intervin. Nu am intervenit. Am primit în schimb mailuri de la cetățeni care îmi aduceau reclamații. Le printam și le duceam la biroul care trebuia pentru a se soluționa. 

Prima dată când mi-am dat demisia neoficial a fost acum un an. În 19 ianuarie mi s-a retras Urbanismul pentru că am solicitat acest lucru pentru că am aflat că se eliberaseră două autorizații de supraetajare. Chiar domnul arhitect șef mi-a cerut acest lucru la mine în birou, cu toate că știa că este ilegal. Am aflat despre eliberarea acestor autorizații care după părerea mea nu sunt legale. A doua zi am fost chemată în biroul primarului care m-a întrebat dacă sunt Gestapo și de ce sperii angajații din Primărie. I-am spus că am experiență să știu care documente sunt legale sau nu. Atunci am solicitat să îmi fie retrase autorizațiile de Urbanism. A fost întocmit imediat actul de retragere. Nu l-am semnat imediat pentru că nu avea informațiile cerute de mine. Am cerut să fie menționat expres că mi se retrag atribuțiile la solicitarea mea. 

Nu spun că supraetajările nu se dau. Spun doar că acestea trebuie date în anumite situații. 

Eu am încercat să rezolv problemele din Direcția de Urbanism. Nu s-a vrut. Nu știu cine a lucrat la imaginea mea negativă. Mă aștepta lumea în parcare. 

 

Regulamentul de acces din Peninsulă a fost făcut de o comisie constituită prin dispoziția Primarului. Am făcut și eu parte din comisie. Aparatul executiv propune o formă consiliului local care este analizată în comisiile de specialitate. 

Regulamentul a stat în dezbatere publică. Nimeni nu a sesizat. Ulterior s-a întocmit un proiect de hotărâre prin care erau aduse modificări favorabile. Ne-am dus cu modificările la domnul primar care a refuzat deoarece instanța suspendase regulamentul și nu a vrut să îl bage în Consiliul Local. 

A fost foarte simplu să se dea vina pe Felicia Ovanesian. Pe mine mă opreau oamenii în parcare care îmi spuneau că arhitectul local a spus că eu sunt de vină. 

L-am jignit pe consilierul local Teodor Popa pe un grup de whatsapp pentru că a dat vina pe mine pentru Regulamentul Parcărilor. Nu am avut nicio legătură cu tarifele parcărilor. Decizia finală a fost luată de consilierii locali. 

Cu siguranță nu am făcut doar lucruri bune, dar îmi asum tot ce fac. 

Am colaborat bine cu Horia Constantinescu. L-am perceput ca pe un om corect, necorupt, onest.

În primăria Constanța am descoperit oameni superprofesioniști, dar și funcționari corupți, incompetenți și indolenți. 

Pentru 2021 am dat nesatisfăcător unii angajat de la Urbanism. Jignea, corupt (dovedit) a avut și o plângere la Comisia de Disciplină. Acesta lucrează la o Primărie din județ. 

Pe Ani Merlă o cunosc de dinainte să intru în Primărie. Să spunem că se pricepe să atragă fonduri europene.

Proiectul de reabilitare a bdului Lăpușneanu este o rușine. Se spune că a fost făcut în două săptămâni. este făcut de o firmă din București care nu le face bine. Aceeași firmă a făcut studiile și pentru bd Brătianu și pentru bd Mamaia. Ambele sunt greșite. 

Proiectele europene sunt atrase în mod expres. Dă bine la CV. Primăria se poate lipsi cu siguranță de doamna Merlă. Are funcționari în subordine care sunt foarte competenți. Sunt unii care își doresc să plece deoarece sunt supuși unei terori. 

Pe bulevardul Lăpușneanu am propus rezilierea proiectului din 2021. Ceea ce se întâmplă în intersevcție la Citry trebuia să fie gata diun februarie 2022. Pe Ștefan Cel Mare am descoperit borduri de trei culori și dimensiuni. Aceste proiecte trebuiau făcute, dar trebuiau făcute altfel. Funcționari din cadrul direcției conduse de Ani Merlă trebuiau să ia măsuri. Aceștia primesc bani pentru participarea la fonduri europene. 

Lucrările toate sunt în întârziere majoră. Nu au fost făcute analize de risc. 

I-am spus domnului primar că sunt probleme și m-a întrebat ce să facă. 

Au existat plângeri penale făcute de Primărie la DNA pentru problemele descoperite. Un exemplu ar fi după neregulile găsite la CT BUS. A mai fost ceva în legătură cu documentele găsite în depozitele de la CT BUS. Unele au fost semnate de mine, altele de domnul primar. 

Am scris despre nereguli în demisie. Nu eu am dat demisia mea la presă. Din cauza RAEDPP am avut o relație sinistră cu domnul primar. Am susținut ideea de transformare în SRL dar și de fuziune. S-a solicitat un studiu de oportunitate. Domnul primar a apreciat că tot ce era la RAEDPP pot trece la Confort Urban. 

Am insistat să se țină conferințele de presă. S-a supărat domnul Iordache după ultima conferință.

Am făcut compromisuri. Puteam face mult mai multe, dar nu am fost lăsată să le fac. 

Nu am plecat nici la presiuni nici la ceea ce se auzea că urma să fiu debarcată. L-am confruntat pe domnul primar despre zvonuri și mi-a spus că intenționează să mă debarcheze. Mi-a spus că s-a făcut un sondaj din care ar fi reieșit că pierde 7 la sută din cauza mea. 

Nu iau în calcul o candidatură. O iau alții pentru mine. Nu pot spune cine. Funcționez după principiul Never say never

Primăria și orașul ar merge unsă cu zace oameni competenți. 

Nu am abdicat la principiile pe care le-am avut când am intrat în Primărie. Nu se poate fără compromisuri. 

Constanța are nevoie să recupereze mulți bani de la Polaris, nu are nevoie de banii din vânzarea bucății de plajă către Ion Dumitrache. Constanța nu stă în cei 1,5 milioane de euro. Mă feresc să speculez. Cu siguranță a fost rezultatul unei negocieri. 

Din echipa cu care am pornit au rămas Doru Iordache, Horia Căliminte și Teo Hira. 

Nu am cunoștință despre rezultatele sondajelor făcute de PNL. 

Eu am opinia că cei care se văd pe Facebook sunt cei nemulțumiți. Cred că cei mulțumiți sau indiferenți stau deoparte. Am văzut că iese în stradă. Am lucrat foarte bine cu Florin Cocargeanu. Îl apreciez, mi se pare o persoană decentă. Despre Ionuț Rusu nu am niciun fel de părere. 

Am un regret că am plecat din Primărie deoarece multe proiecte nu am putut să le duc la capăt. Nu m-aș întoarce în Primărie deoarece nu mai am încredere. Părerea mea este că Vergil Chițac putea face istorie în Constanța. 

Colectarea selectivă este sabotată la Constanța. 

Recunosc că am administrat paginile de Facebook ale Primăriei Constanța și cea a primarului. Am răspuns la comentarii. 

La parcul de 36 de hectare se face studiul de fezabilitate.  Parcul de la galeriile Soveja a fost aprobat studiul de fezabilitate se lucrează la proiectare. La parcul de la Gară a fost adjudecată licitația pentru execuție. La parcul de la Far se amenajează spațiul verde. La parcul din Faleză erau probleme cu proiectantul. 

Am scos la vânzare un teren în zona Campusului pe site-uri de specialitate și l-am vândut. 

Mi-a plăcut tare mult în Primărie. Puteam să fac mai mult. A fost frustrant să văd că nu se fac lucruri care se pot face. Am decis pe 22 la ora 11 am decis să demisionez. Domnul primar a dat dispoziția la teii de pe bd. Ferdinand. Am insistat să nu se toaleteze rădăcinile de pe Ferdinand. I-au distrus antreprenorii., Sunt peste 100 de arbori ce trebuiau tăiați. Au fost tăiați luni iar marți dimineață mi-a reproșat că au fost tăiați și nu a recunoscut că el a dat dispoziția. 

Nu l-aș mai vota niciodată pe Vergil Chițac. Nu știu pe cine aș mai vota. Nu am niciun fel de frustrare că am plecat din Primărie. 

Cred în potențialul Constanței foarte mult. Constnața poate funcșționa spectaculos doar cu zece oameni buni în primărie și să dispară cei zece care fac nefăcutele din primărie. 




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii