Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE George Vișan, director comercial la CN APM Constanța. „Căutăm soluții pentru afluxul de cereale către Portul Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

21 Jun, 2022 14:11 1510 Marime text
Interviu
  • Subiectele pe care vi le propunem vizează situația din Portul Constanța în contextul războiului din Ucraina și situația din PSD Constanța, în contextul în care primarul Constanței are din ce în ce mai mult nevoie de votul și sprijinul consilierilor PSD pentru a-și trece proiectele prin Consiliul Local
  • Și tot la ZIUA LIVE discutăm și despre alegerile care vor avea loc în PSD, cel mai probabil la toamnă dar și cum se gândesc social-democrații să fructifice capital electoral din postura partidului de opoziție
Invitat la ZIUA LIVE este George Vișan, fost parlamentar PSD de Constanța, în prezent director comercial la Compania Administrația Porturilor Martime Constanța și vicepreședinte al organizației municipale a PSD Constanța.

După cum probabil v-ați dat seama subiectele pe care vi le propunem vizează situația din Portul Constanța în contextul războiului din Ucraina și situația din PSD Constanța, în contextul în care primarul Constanței are din ce în ce mai mult nevoie de votul și sprijinul consilierilor PSD pentru a-și trece proiectele prin Consiliul Local.

George VișanȘi tot la ZIUA LIVE discutăm și despre alegerile care vor avea loc în PSD, cel mai probabil la toamnă dar și cum se gândesc social-democrații să fructifice capital electoral din postura partidului de opoziție.

După o perioadă de criză în contextul în care portul Odessa a fost blocat, am avut de a face cu afluxul de tiruri, bariera lingvistică și punerea de acord a autorităților, până s-a stabilit care sunt procedurile. Acum situația este sub control. Sunt stabilite fluxuri pentru camioanele care vin din Ucraina. Situația este sub control. Așteptăm să înceapă afluxul de camioane cu recolta de orz și apoi de cereale recoltate.

Problema statului ucrainean este faptul că porturile lor pe unde scot cantități de cereale nu sunt pregătite. Nu au flotă pe Dunăre, pe feroviar avem diferență de ecartament și transbordarea vagoanelor necesită timp și cost. Fluxurile de marfă vin mai greoi către Portul Constanța. 

S-au făcut pași pentru a pregăti infrastructura rutieră și cea CF. Sunt lucrări la rețeaua CF din Portul Constanța. Sunt eliberare din liniiile din Port de vagoanele dezactivate pentru a face față vagoanelor care vin atât din România cât și din România. 

Suntem pregătiți de acest vârf pentru noua recoltă. Căutăm soluții pentru afluxul de cereale către Portul Constanța pentru a nu mai aglomera drumurile din Portul Constanța. 

În fiecare an, în fiecare exercițiu financiar s-au făcut investiții în Portul Constanța. Încercăm și parteneriat public privat. 

La nivelul anului trecut la cereale a fost o creștere de 20% față de anul 2020. Anul acesta avem o creștere a traficului lunar de 10% față de aceeași perioadă din anul trecut. 

Gestionăm împreună cu celelalte autorități și operatorii portuari situația din Port. Aproape 3 sferturi din vagoanele dezafectate au fost ridicate de pe liniile CF din Port. 

 Tot ce se poate transporta din Ucraina, Portul Constanța poate să opereze. Sunt capacități suficiente. Este o oportunitate penrtu Portul Constanța și pentru operatorii privați. 

În rada Portului Sulina circulația navelor pe segmentul Canalului Sulina se face doar asistat de un pilot pentru a se evita numărul de accidente. Fiind un număr limitat de piloți, nu se permite o aglomerare pe Canal. La minister s-au căutat soluții pentru a se debloca canalul Sulina. Porturile din Ismail și Reni pleacă către Porturile Galați și Brăila și de acolo sunt preluate de nave maritime. 

Sunt niște reguli care trebuie respectate altfel putem da curs unor accidente pe Canal, mai ales în contextul naufragiului navei Rostok. Încercăm să le evităm. 

Portul este luminat, toate căile principale sunt luminate. Niciun transportator nu ne-a adus în atenție o problemă. 

Eu consider că sunt câteva probleme: tirurile care vin de la Isaccea vin cu Bacul, transportul de la Giurgiulești la Galați și apoi pe drumurile din Dobrogea. 

Noi am fost deschiși și am căutat să găsim soluții pentru transportul venit din Ucraina. Avem pe zi două trei solicitări din partea ceteținor ucraineni care nu găsesc containerele pentru a elibera spațiile. 

Noi anual avem investiții în Port. Am extins relația de căi ferate, încercăm să dezvoltăm transportul rutier. 

Avem în lucru o statistică cu operatorii portuari. Când e gata o punem la dispoziție. 

În top sunt transportrurile de cereale. Urcă urșor pe fondul atraficului de minereu șiu cărbune, îngrășămintele, în compensare cu grânele care pleacă din România. Este o scădere deoarece avem producții ce veneau din Rusia. Petrolul est elimitat de terminalele Oil terminal care est ela capacitate maximă. Partea de produse metalurgice este mai scăzută, deoarece nu mai sunt producțiile din Ucraina și Rusia. 

Deșeurile sunt în trend scăzător. Au fost mici probleme datorită unor reglementări ce au venit acum o lună. 

Nu putem vorbi de blocaj în port, situația este sub control. 




ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii