Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța- „E foarte important să ne reîntoarcem către umanitate, către ce e bun și frumos de arătat lumii“

ro

02 Mar, 2022 14:15 1925 Marime text
 Curtea Supremă a stabilit în mod definitiv că lucrările aparținând celui mai important muzeu rural din România, Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu, județul Constanța, trebuie să rămână în patrimoniul acestuia, respingând cererea de revocare a donației constând în operele de artă, formulată de Mario Vintilă.

Vestea a fost primită cu adevărată bucurie de către autoritățile locale și de către cele județene, însă cele mai mari emoții au fost resimțite la Muzeul de Artă din Constanța, instituție de care aparține Muzeul din Topalu și care, de mai bine de zece ani, a dus o luptă neobosită în instanță pentru păstrarea bunuruilor în patrimoniul cultural al județului.

Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ a fost donată în anul 1960 comunei Topalu de către dr. Gheorghe Vintilă, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta, urmând ca muzeul să ia ființă în casa în care au locuit cei doi.

În urmă cu circa 14 ani, Mario Vintilă a început demersurile în instanță, solicitând revocarea acestei donații.

Acum, această luptă a luat sfârșit, instanța supremă stabilind în mod definitiv că bunurile trebuie să rămână Muzeului de Artă din Topalu, așa cum a fost voința dr. Gheorghe Vintilă.

Dr. Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța, este invitatul de miercuri, 2 martie al emisiunii ZIUA LIVE, pentru a vorbi despre ce înseamnă această decizie a instanței supreme pentru cel mai important muzeu rural din țară.

De asemenea, pe parcursul emisiunii, directorul ne va vorbi și despre operele de artă ce compun colecția disputată în instanță și despre planurile de viitor în legătură cu acest inestimabil patrimoniu cultural.




Despre Lelia Rus Pîrvan

Lelia Rus Pîrvan s-a născut la Constanța, în 1978, este artist vizual și Doctor în Arte.Teza sa de doctorat, intitulată „Forma feminină, între premise teoretice și rezolvări personale”, a tratat imaginea corpului feminin. În 2002, a devenit licențiat al Universității Naționale de Arte București, iar în 2003 a obținut un master în sculptură, la aceeași universitate.

De-a lungul timpului, aceasta a avut opt expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup, în țară și în străinătate, respectiv în Grecia, Norvegia, Italia, Turcia, Bulgaria. Printre distincțiile primite se numără Premiul Special al Juriului la ediția cu numărul 44 a Rassegna Internazionale d’Arte Contemporanea Sulmona, în Italia, în anul 2017.

Printre lucrările sale se numără Catalogul Muzeului Ion Jalea, editura Ex Ponto, dar și Forma feminină, între simbol și reprezentare, Editura EIKON.





Istoria Muzeului din Topalu
 

 
În 1960, dr Vintilă face acest gest petru comuna natală și dorește ca toate lucrările strânse de ele, de pictură să rămână comunei. În 1961 se înființează Muzeul de Artă Constanța, iar Muzeul din Topalu devine o secție a lui.
 
Am așteptat această veste 14 ani. Acest proces a durat mult prea mult. E o colecția de artă românească. Se află o comoară în acest muzeu rural. Topalu este o comună micuța, nu cu foarte multa atracții. Oamenii iubesc mult acest muzeu., spune Lelia Rus Pîrvan. 
 

 
S-a pus punct litigiului, iar operele de artă rămân ale Muzeului, din fericire.
 
Dorința docturului a fost ca operele să rămână în comună, iar Doina Păuleanu a ținut mult ca acest lucru să fie așa.
 
 

Este o victorie care bucură pe oricine care a trecut pragul Muzeului. A fost o colecție alcătuită din dragoste, dr. Vintilă a simțit-o foarte aproape. El se îndrăgostea de lucrările repective. Avea un ochi pentru frumos și un gust estetic ireproșabil., a precizat Lelia Rus Pîrvan. 
 



 



Cei ce vizitează acest muzeu rămân încântați și fericiți
 
 

 
Sunt lucrări alese atât de bine pentru tot ce înseamnă frumos. Gustul lui este apreciat și astăzi, dar și înțeles. Cei ce vizitează acest muzeu rămân încântați și fericiți. Lucrările povestesc despre autorul lor, transmit un sentiment, care ajunge la privitor. Privitorul simte asta și preia din starea artistului.


Acesta este și mesaj peste timp, care vorbște despre armonie. E foarte important să ne reîntoarcem către umanitate, către ce e bun și frumos de arătat lumii. Asta ne dă forță să mergem mai departe. , a spus la ZIUA LIVE Dr. Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța. 




Planuri de viitor pentru Muzeul din Topalu
 

Am încercat să fim mereu optimiști. Mai sunt lucruri de rezolvat. Ne dorim să retipărim catalogul Topalu, într-o ediție mai bogată, cu imagini mari ale lucrărilor de acolo. Mai sunt chestiuni de orin administrativ care mai trebuies c rezolvate. Avem multe planuri. Le vom pune în practică cu un alt avânt. Este vorba și despre o cameră tehnică, despre un grup sanitar.,  a menționat Lelia Rus Prîvan. 

 

 Ar putea exista un tur virual în viitor al Muzeului?

 
După starea de urgență, muzeul a regândit prezentarea. S-au făcut prezentări online, spuneam lucruri despre artistul respectiv și despre lucrarea lui. În cadrul mzueul din Topalu exista o sectiunea unde sunt prezentate lucruri. Sunt imagini bune, cu date tehnice, autor, dimensiuni.


Pentru privitor prezența în muzeu, admirarea nemijlocită nu se compară cu nimic. Cea mai bună relație e când te afli în tăcere în fața lucrărilor, te conectezi.


Ne-am dori ca oamenii să vină și să vadă minunăția de muzeu!, a mai spus managerul Muzeului de Artă din Constanța. 



Lucările expuse la Topalu, aproape de sufletul managerului Muzeului de Artă din Constanța
 

 
Nu poți să treci indiferent pe lângă Himera Apei, care este o metaforă, o stilizare. Când am văzut-o prima data m-am gândit că dacă cineva e capabil să creeze atât de multă emoție, e unul din obiectele care m-au făcut să devin artist.
 
Sunt o grămadă de lucrări extrem de bune și de importante la Muzeu. , a spus Lelia Rus Prîvan.  


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii