Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța- „Nu a fost ușor în cei doi ani de mandat. Am parcurs o perioadă grea“ (VIDEO)

ro

30 Jan, 2023 13:06 2287 Marime text
Invitat la ZIUA Live este Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Ajuns în cel de-al treilea an de mandat, discutăm cu șeful administrației județene despre realizările și nerealizările de până acum.

Nu ocolim nici subiectele fiebinți legate de rezilierea contractului pentru extinderea Delfinariului din Constanța, pierderea banilor pentru reabilitarea Cetății Histria, după ce Consiliul Județean Constanța a încercat fără succes să convingă autoritățile centrale să emită acordul de mediu sau problemele reclamate de cetățenii județului la adresa transportatorilor acreditați.

În mod cert vom aborda și teme politice, alimentate și de sondaje publicate pe surse de presa locală, din care reiese că PNL Constanța testează și alte persoane în perpesctiva alegerilor locale de anul viitor.

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean ConstanțaVrem să aflăm dacă Mihai Lupu se gândește serios la o nouă candidatură și dacă la Constanța s-a făcut pace între PNL și PSD.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Nu a fost ușor în cei doi ani de mandat. Am parcurs o perioadă grea în pandemie. AM luat la cunoștință toate măsurile luate de Curtea de Conturi. A fost o etapă evaluată ce necesită o strategie de dezvoltare. Nu poți face o dezvoltare fără un management eficient, proiecție bine definitivă. Au fost schimbări: unele reușite, altele mai puțin reușite. 

M-a deranjat că nu am putut prelua anumite proiecte. Unele au fost cu probleme. 

Dacă banul public este cheltuit cum trebuie, fără dedicație este OK. 

Zona DGASPC este în evaluare. S-au sifonat foarte mulți bani acolo. Într-o săptămână sper să reușim să dăm în funcțiune câteva case de tip familial la Chirnogeni, proiect ce trebuia finalizat în 2019. 

Am luat decizia ca toți cei care au deținut funcții să dea socoteală. Vom lua măsuri în cazul celor care nu au luat măsurile atunci când a trebuit. 

Măsurile luate de Curtea de Conturi trebuia să fie aplicate de ai mult timp.Vom merge până la acțiune în instanță dacă se impune.

Pornim de la ce am promis în campanie, Sănătate, infrastructură, drumuri, aducerea în patrimoniu a ceeea ce s-a pierdut și trebuie să recuperăm. 

Am reușit anul trecut să aducem către CJC terenul și proiectul pentru Spitalul Regional. A venit un ministru PSD care ne-a ajutat. 

Avem sursa de finanțare pentru Spitalul Regional. Vom fi incluși în linia de finanțare prin BEI. Trebuie să finalizăm documentația. 

Am reușit să fim incluși pe lista Spitalului de Pediatrie. Au fost și alte proiecte care întrunesc condițiile dar nu au fost aprobate. 

Cel mai mai regret este că nu am putut preia proiecte cu care să merg la aprobare. 

Ar fi indicat să facem o policlinică dedicată pe pediatrie. Este complicat să duci copiii bolnavi într-un loc unde sunt și adulți. 

Abia anul trecut am reușit să investim, să aducem echipamente noi. Risipa a fost imensă de bani. Este un buget destul de mare care merge la Spitalul Județean. 

Sunt multe lucruri care nu merg. Este complicat să facă astăzi după normele de astăzi actul medical într-un spital construit cu norme de acum 50 de ani. 

Sunt foarte mulți medici tineri pe care vrem să îi ținem aici. 

Turcii au făcut un spital în doi ani de zile. 

Graficul de execuție a dus de multe ori la eșuarea multor proiecte. 

Am rămas cu proiecte ce au eșuat din cauza unor firme alese pe alte categorii. 

Dacă aduci o firmă care eșuează într-un proiect, apoi primește altul - la fel eșuează, apoi primește altul și altul. Trebuie urmărite graficele impuse. 

Avem diriginte de șantier care urmărește graficele de execuție. Ideea este de  acontrola instutuțiile și angajații. Răspunderea este a ta ca președinte, ca manager al instituției. 

Toate proiectele lăsate prost nu le-am făcut. Am început proiecte pe infrastructură. Am început proiecte pe cultură. Teatrul de Vară Mamaia este un morman de deșeuri. Așa a fost lăsat de fosta conducere. 10 mașini cu gunoaie au fost lăsate. Acest teatru va fi reabilitare. Facem proiectarea și execuția până în toamnă când vom face Festivalul de la Mamaia. Până în toamnă cred că va fi gata Teatrul de Vară Mamaia. este vorba despre îmbunătățiri. Scenă hidraulică, acoperiș retractabil. Nu va costa mult. Din toate evaluările investiția va fi de 10 milioane de lei. Sper să nu explodeze prețurile. 

La Teatrul de Vară Soveja erau mormane de seringi, gunoaie. Au fost distruse cabinele făcute. 

Toate siturile arheologice se află în zone protejate. Legea imi impune anumite restricții. 

Acum se lucrează la reabilitarea Muzeului de Istorie. Se poartă discuții pentru sediul DRDP. Nu se poate închide muzeul. Trebuie avută grijă de exponate. Facem analiză pentru a se stabili dacă vor fi ținute exponatele în siguranță. Trebuie ținut în viață muzeul. 

Avem un consiliu de administrație la direcția de drumuri care funcționează. Oamenii își fac treaba. Era supradimensionat aparatul TESA. Oamenii aveau salarii foarte mici. Podul de la Năvodari a fost finalizat în două săptămâni. Le-am propus de anul trecut majorarea salariilor pentru a se face treaba. Sunt 200 km de drumuri neasfaltate în județul Constanța. Sunt multe care nu sunt nici măcar cadastrate. 

Cele mai mari probleme sunt la transportul local. Eforie își face propriul serviciu de transport local. La fel și Valu lui Traian. Primăriile pot face aceste servicii. 

Când au licitat au licitat pentru transport județean și fac transport local. Le-am spus că trebuie să respecte graficul și tarifele pentru care s-a licitat. Se poate ajunge și până la rezilierea contractelor. Firmele au făcut câteva greșeli. Trebuie să modificăm traseele. Vom face o evaluare. 

Fac cum zice legea. Nu pot face eu că așa vreau. Și mâine le-aș da gratuit transport. Vor trebui făcute clarificări: modul de decontare, cât putem include în decontare, de unde vine finanțarea. Nu putem lua noi decizia cum decontăm și cui să dăm. Ne lovim de încorsetări legislative. 

Județul l-am avut blocat din cauza birocrației din Consiliul Județean. Au durat ani de zile pentru a se obține avize de investiții. Am stat trei zile și am citit fiecare aviz primit. Mi s-a spus că trebuia să se studieze oportunitatea afacerii. Cea mai mare dezvoltare a județului a fost pe energie. 

La Dobromir erau proiecte blocate de ani de zile. Marea majoritate a proiectelor au fost blocate. 

La Stupina mari investitori vor să facă fabrici.

Noi ne-am bătut joc de resursa umană. Am avut discuții cu mediul universitar pe acest subiect. 

Am încheiat parteneriate cu Șantierul Naval, cu GSP. Au fost create locuri de muncă. Centrala Nucleară are nevoiie de 400 de ingineri. Au avut discuții cu Universitatea Ovidius. Vom merge și în licee. Sunt companii în județ care au început să se intereseze. 

În ceea ce privește contractul de la Delfinariu, toate derogările făcute de Departamentul ed Proiecte, toate amânările au ținut și de noi. Poate a fost și vina mea că nu am luat măsuri din prima. Proiectul merge mai departe. Am alocat bani de la CJ, iar când va veni AXA îi vom recupera. Mai sunt de achitat aproximativ 10 milioane de lei. 

Sunt foarte multe ilegalități. Vom deschide acțiune în instanță pentru a denunța acele proiecte. 

Proiectul va continua. Vom avea masterplan până la finele lunii Februarie. Vom multa animalele mari, vom încerca împreună cu Primăria să face o grădină zoologică cu tot ce se impune în zona Palas. 



Măcar să reușim să amenajăm tot ce trebuie. Acolo erau tarabe cu de toate, de la mici la porumb fiert. 

Astăzi poziția mea este să duc la bun sfârșit proiecte. Eu voi cântări în decizia de a candida. Mi se pare corect ca partidul să analizeze și alte varianbte pentru conducerea CJC. La începutul mandatului am spus că trebuie să creștem și alți lideri. Toată lumea trebuie să fie pregătită. 

Au fost mulți care mi-au cerut favoruri de la începutul mandatului pentru a ajuta. În proporție de 99% am refuzat când nu au fost respectate condițiile. 

Răspândirea de știri false nu este în regulă. 

Eu sunt astăzi cel mai vechi membru al PNL. Le mulțumesc pentru sprijin. 

Nu au fost consilieri PNL care să nu voteze proiecte ale Consiliului Județean. 

Am avut o discuție întâmplător cu Felix Stroe la ministrul Agriculturii. Ne-am spus că suntem în coaliție și trebuie să cooperăm. Nu am avut niciun fel de problemă să scot oameni care nu sunt capabili. 

Dacă un om este bun, nu mă interesează carnetul de partid. 

Pentru anul 2023 prioritare sunt sănătatea, intfrastructura, dezvoltarea județului. 




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii