Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Oboseala cronică, „cel mai bun prieten” al individului modern

ro

17 Dec, 2021 15:18 1643 Marime text


Vineri, 17 decembrie, invitat al emisiunii ZIUA LIVE este Mihnea Gherghișan, medic specialist Neurologie- în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Oboseala a devenit „cel mai bun prieten“ al românului.

Lucrurile în viața noastră se întâmplă cu viteza luminii. În acest secol, pentru a putea avea un loc de muncă cu un salariu bun trebuie să fii multitasking.
Dacă vrei să ai o viață socială bună, trebuie să înveți cum să te organizezi astfel încât să îți menții relațiile.


Seara, la culcare, ne dorim o clipă de relaxare, însă adesea nu reușim să ieșim din cotidian, amintindu-ne de toate lucrurile de peste zi pe care am uitat să le facem sau le-am făcut greșit.

„Poate fi în urma unei infecții virale cronice. Sunt studii care au arătat că există anticorpi antivirali. Un alt aspect este dezechilibrul hormonal. (...) când debitul cardiac este redus, apare hipoxie cerebrală. (...) cantitatea de hemoglobină este redusă, (...) cantitatea de sânge care ajunge în creier este redus”

„Însă sunt și câțiva factori psihologici. Acest aspect reprezintă un anumit tip de comportament. (...) de exemplu, comportamentul de tipar. (... ) Include persoane care sunt competitive”


„Alte cauze de origine neurologică (...) scăderea forței musculare generalizate, diverse miopatii (...) și scleroză multiplă poate genera oboseală cronică daca nu este diagnosticată din timp”

Oboseala cronică nu este o afecțiune de sine stătătoare.

„O altă boală de fond determină oboseala cronică”

„În momentul în care exercită activități obișnuite, au intoleranță la efort – moderat spre mare, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, au un somn neodihnitor, au insomnie, cefalee (dureri de cap). (... ) dar toate aceste simptome pe care le-am menționat nu au o boală de fond. (...) nu au o cauză organică.


Dacă este o oboseală acută, aceasta se datorează privării de somn, al muncii în exces”

Oboseala fizică propriu-zisă este în momentul în care se face activitate fizică.

Dacă nu există o simptomatologie clară, o persoană care prezintă oboseală cronică poate să se prezinte la medicul de familie.

„Sunt alte tehnici prin care putem crește relaxarea și putem reduce oboseala cronică. Un alt aspect, se reduce efectiv volumul de activitate fizică, respectiv intelectuală”



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii