Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

ro

13 Sep, 2022 14:13 2043 Marime text
Interviu ZIUA LIVEÎn Europa, şi evident și la noi, se vorbeşte despre o criză a termoficării, gazelor și energiei din toamnă.

Aflăm la ZIUA LIVE de la prefectul județului Constanța, Silviu - Iulian Coșa dacă s-a realizat o analiză a riscurilor cu primarii UAT-urilor din județul Constanța.

Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie ne asigură că Guvernul a luat toate măsurile pentru a avea stocurile necesare pentru încălzire. Prețurile rămîn însă principala problemă pentru românul de rând.

Din cauza scumpirilor de pe piețele de energie, noi, cetățenii, n-am avea nicio șansă să ne putem achita din propriul buzunar consumul de gaze naturale.

Așa că suntem dependenți de sprijinul pe care ni-l dă Guvernul care presupune acordarea unor compensări pentru populație și pentru parte dintre ceilalți consumatori.

Măsurile de sprijin a populației introduse de Guvern n-au ținut pe loc prețul la gaze naturale. Acestea s-au scumpit, în continuare.

Există pericolul ca statul să nu mai poată suporta diferența de plată pentru a menține prețul plafonat, la populație? Aflăm detalii la ZIUA LIVE, în contextul în care Ministerul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pe 24 august, că inițial, ANRE a estimat că schema de sprijin a populației pentru plata facturilor va costa statul 16 miliarde de lei, adică de aproape 5 ori bugetul Ministerului Energiei pentru anul în curs!

Și tot la ZIUA LIVE aflăm și în ce măsură prefectul ţine de obiectivele iniţiale, digitalizarea şi transparentizarea instituţiilor, ce relaţie are cu autorităţile locale în condiţiile în care toate cele trei partide PNL, PSD şi USR sunt şi la guvernare la nivel național şi adversare în plan local.


 ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

La nivel național există facilități pentru populație și furnizori. Există măsuri și pentru sectorul public, dar și măsuri de protecție și pentru IMM-uri. Din acest punct de vedere, al măsurilor pentru populație, Guvernul a făcut tot ce putea. 

La nivelul județului Constanța mai există doar Mangalia și Constanța cu sisteme de încălzire centralizată. La Mangalia s-a abordat un sistem mixt de încălzire, cu gaxe sau centrale, anul acesta se va face tot posibilul ca populația să beneficieze de subvenție. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat. Se va trece prin subvențiile acordate de Primăria Constanța. Nu vor fi probleme deosebite legate de probleme de întreruperea furnizarea agentului termic. 

Singura soluție o reprezintă înlocuirea cu totul a rețelei, proces ce a început. 

Prețurile la acest moment sunt plafonate. Nu sunt semne că Guvernul nu va putea susține această plafonare. 

Economie poate însemna să stingem lumina dacă ieșim din cameră, să nu lăsăm două televizoare pornite, sau lăsarea în priză a consumatorilor.  

Sunt mai multe primării care au probleme cu achitarea facturilor, dar niciuna nu s-a adresat Instituției Prefectului. 

Probleme la nivel de termoficare din Constanța au fost și anul trecut dar s-au rezolvat. Instalațiile de termoficare se degradează și trebuie înlocuite. 

Probleme legate de secetă au apărut în spațiul public dinaintea recoltării culturilor de toamnă. S-au situat la nivelul 82-86%. În momentul de față ploaia a refăcut deficitul de apă. în zona Medgidia mai sunt anumite probleme. Lucrările de însămânțare vor avea loc în condiții bune. Au fost depuse cereri pentru culturile calamitate. 

În Dobrogea problema irigațiilor trebuie rezolvată. În Constanța există planuril pentru refacerea întregii infrastructuri de irigații. Până în prezent există numai 56 de organizații ale irigatorilor. Seceta în județul Constanța este un fenomen frecvent. 

Sunt primării în județul Constanța care folosesc ghiseul.ro. 

Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța. Am primit foarte multe telefoane la începutul conflictului de la persoane care găzduiau ucraineni și vroiau să știe unde să-i declare. Situația reală pe care o cunosc este 4560 de cetățeni ucraineni. Jumătate sunt cazați de persoane fizice, o altă parte sunt cazați de spațiile puse la dispoziție de agenți economici. 

La început neexistând un plan de decontare a cheltuielilor, am luat în considerare toate spațiile în care puteau fi amplasate corturile. Nu a fost nevoie nici de săli de sport. Momentan nu este nevoie. Până în luna au fost decontate la nivelul județului Constanța cheltuieli în valoare de 24 de milioane de lei. 

Cetățenii ucraineni pot intra în România pe bază de pașaport. Nu sunt contorizați cei care au venit în vacanță sau întranzit. 

În județul Constanța sunt 600 de copii ucraineni înscriși în diverse stadii: fie asistă, fie sunt înscriși la cursuri. Este și un incident grav. A fost o solicitare foarte mare la unitatea de învățâământ alocată, fără a exista un cadru legal. 







Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii