ZIUA LIVE. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Unități școlare cu grad seismic 1 constatat prin intermediul unei expertizei nu există în județul Constanța“ (VIDEO)
ZIUA LIVE. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa: „Unități școlare cu grad seismic 1 constatat prinReforma administrativă, situația plăților în programul 50/20 destinat refugiaților ucraineni, finanțările aprobate de Guvern pentru spitale noi la Constanța, relația dintre Instituția Prefectului și structurile deconcentrate dar și acțiunile de control dispuse de prefect și tematica abordată fac parte dintre subiectele discuției noastre de luni, 27 februarie ora 13.30.
Și tot la ZIUA LIVE discutăm despre cele aproape 180 de clădiri sunt încadrate în categoriile de risc seismic I, II și III, la nivelul județului Constanța, potrivit informațiilor de pe ISU Dobrogea.
În cazul unui cutremur major, cele din categoria de risc I sunt în pericol de prăbușire, iar cele din categoriile II și III ar putea suferi avarii majore.
Aflăm de la reprezentantul Guvernului în teritoriu, ce vor face concret instituțiile abilitate pentru consolidarea clădirilor de locuit și instituțiilor publice de învățământ, sănătate, primării, aflate în situație de risc seismic.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
Până în momentul de față prin ISJ Constanța și ISC Constanța s-au inventariat clădirile unităților de învăământ. Pe baza corespondenței dintre cele două instituții ne clarificăm asupra pericolului și vom demara discuții cu primarii comunelor pentru efectuarea expertizelor și să vedem de ce resurse dispun.
Nu știm la ce anume să ne așteptăm din punct de vedere al intensității unui cutremur. Unități școlare cu grad seismic 1 constatat prin intermediul unei expertizei nu există în județul Constanța.
Când vorim de imobile construite vorbim despre constructori și mediul legislativ din fiecare zonă. În România există Inspectoratul de Stat în Construcții și nu ar trebui să tratăm pe picior de egalitate cum s-a construit în Turcia vs România.
Săptămâna trecută a fost un incendiu în Faleză Nord și s-a constatat că acesta a pornit de la o construcție ilegală.
Acțiunile de control desfășurate de Instituția Prefectului sunt pe mai multe paliere. Acțiunile dispuse de Corpul de Control ale Premierului sunt cele de la Spitalul de Boli Infecțioase și cele de verificare a certificatelor de urbanism din Mamaia Nord-Năvodari.
În momentul de față este aproape finalizat un raport al unei acțiuni pe măsuroile anti-bulling din școli pentru combaterea violenței în școli. A fost o verificare ce aurmărit modul în care acest măsuri sunt aplicatre, modul în care cadrele didactice aplică măsurile, modul în care elevii colaborează cu cadrele didactice atunci când sunt victime ale bulling-ului. În momentul de față se lucrează la planul de măsuri.
Acțiunea Instituției Prefectului referitor la autorizațiile din Mamaia Nord-Năvodari s-a desfășurat pe mai multe paliere. Am primit 12 sesizări de la ISC și am apelat la instanță. În momentul în care ISC ne sesizează referitor la desființarea unor autorizații de construire urmăm pașii legali.
În momentul în care ISC a ajuns la concluzia că este necesară solicitarea noastră pentru desființarea acelor autorizații de construcție înseamnă că au fost anumite probleme.
De astăzi a început decontarea sumelor din programul 50+20 pentru lunile restante.
Până în momentul de față nu am o informație care să confirme faptul că programul 50-20 va înceta din luna martie. Oamenii aceștia reprezintă o problemă și pentru cetățenii români, iar atâta timp cât le sunt asigurate cazarea și hrana prin acest program, problema este diminuată.
Am vizitat în luna decembrie centrul de la Pavilionul Expozițional din București unde se distribuie produse pentru cetățenii ucraineni. De anul acesta Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați are un sediu și la Constanța ce vine în ajutorul refugiaților din Ucraina.
În județul Constanța sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni. Nu este un număr exact deoarece unii se întorc în Ucraina apoi revin în România.
Anul trecut hotelierii credeau că afluxul de refugiați va rezolva problemele din Horeca. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mulți dintre refugiați își doresc să revină la locurile și ocupațiile pe care le aveau înainte.
Chiar dacă au existat solicitări, doar aproximativ 20 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Constanța.
Bursele de muncă se vor mai organiza la Constanța. Vom încerca și prin intermediul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați să găsim o soluție.
În mare parte vorbim de mame cu copii minori și este o problemă pentru acestea să poată munci.
În perioada sezonului estival încasările la buget cresc cu aproximativ 40%. Trebuie să le dăm credit celor care au investit în unități de cazare sau alimentare pe litoral.
Prelungirea sezonului turistic va avea loc când cei care lucrează în acest domeniu își vor dori acest lucru. În momentul în care piața îi va împinge pe cei din domeniul turistic pentru a avea un sezon din martie vom avea alt fel de turism.
Colegii mei liberali din fruntea Primăriei și al CJC au prezentat proiectele pentru sănătate din județul Constanța. Aceste două proiecte s-au înscris pe lista câștigătorilor. Sunt primele investiții efectuate în sănătate de o autoritate locală din ultimii ani efectuate în județul Constanța. Temeri au existat că nu vor fi obținute finanțări. Au fost obținute fondurile necesare. Există realizări până în momnetul de față care să ne dea motive să fim opțimiști.
În momentul de față vom avea două noi spitale, pe lângă reabilitarea Spitalului de Boli Infecțioase și realizarea Modularului de la Spitalul de Boili Infecțioase.
În PNL sunt oameni pregătiți să preia orice funcție. Candidații vor fi prezentați la momentul oportun. Din punctul meu de vedere nu consider că eu sau colegii mei suntem în campanie electorală. Noi ne facem treaba.
Problema alianței cu PSD este o alianță de guvernare, la nivel parlamnetar și guvernamental ce are ca scop menționerea siguranței interne. La nivel local avem o alianță cu USR. Nu cunosc o discuție referitoare la o nouă alianță pentru participarea la alegeri.
Rotativa este parte a protocolului de guvernare așa cum a fost semnat.
Punctul meu de vedere a fost precizat când am votat pentru acest protocol de guvernare. În momentul de față îmi mențin opinia.
Am pedalat nu doar în Constanța ci și în București, Cluj, dar și în alte țări. Principala problemă o reprezeintă atitudinea celorlalți participanți la trafic. Șoferii înțeleg să respecte din ce în ce mai mulți bicicliștii. Nu suntem la nivelul Angliei, Franței sau Belgiei, dar se văd schimbări. Principala problemă o reprezintă ceilali participanți la trafic. Se văd îmbunătățiri. Lucrările merg spre bine. Atitudinea este din ce în ce mai bine.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!