Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Prefectul Silviu Coșa, despre pregătirea sezonului estival și desfășurarea recensământului populației la nivelul județului Constanța

ro

29 Mar, 2022 14:12 1616 Marime text

 Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa vorbește marți, 29 martie la ZIUA LIVE despre priorităţile reprezentantului Guvernului la nivelul judeţului în următoarea perioadă.

Tot la ZIUA LIVE vorbim despre transparentizarea actului administrativ, dar și profesionalizarea administrației și creșterea calității serviciilor publice, dar și despre situația Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

În calitate de prefect și reprezentant al guvernului în teritoriu, aflăm la ZIUA LIVE, dacă Silviu Coșa poate fi un mediator între toate forțele locale pentru redarea spitalului către comunitate.

Și tot la ZIUA LIVE aflăm despre cât de vulnerabilă este autorizația de construire și în ce condiții poate fi inițiat și dezvoltat un proiect imobiliar fără riscul blocării sale în instanță, despre refugiații care se află pe teritoriul județului, dar și despre pregătirea sezonului estival, în contextul în care se vorbește despre un al șaselea val al epidemiei de coronavirus.

Județul Constanța are un real potențial în energie și turism. Cum valorificăm aceste resurse? Aflăm de la reprezentantul Guvernului în teritoriu.


Nu în ultimul rând, tot la ZIUA LIVE aflăm cum se desfășoară recensământul populației la nivelul județului Constanța.
 
 

 La finele lui 2020 a avut loc vaccinarea simbolică, concomitent in toate statele UE. În Constanța s-a desfășurat la Spitalul de Boli.
 

Lucrurile nu sunt așa de grave, dar nu trebuie să tratăm pandemia superficial. Incidența a început să crească. Măsurile profilactice rămân aceleași: mască, distanțare, vaccinare. Cât vom avea grijă de noi și de cei din jur, pandemia nu ne va afecta foarte tare, a spus Silviu Coșa. 

 
 Situația la Spitalul de Boli Infecțioase 

Ce s-a întâmplat la Spitalul de Boli Infecțioase nu a fst un lucru dorit de cineva. A fost superficialitate în raport cu faptul că unele riscuri se pot manifesta. S-a refăcut instalația suplimentară. Toata aparatura nouă a fost susținută de o rețea fără autorizare. De asta a fost refăcută instalația electrică suplimentară. Documentația e gata. Trebuie depusă la cei de la ISU. S-a deschis Secția exterioaraă din Medeea, destinată tratării bolnavilor HIV.
 
În valul 4, sistemul sanitar constănțean a reușit să supraviețuiască, chiar și fără acest spital. Nu a fost însă ușor. Pacienții au primit îngrijiri la același nivel.
 
 
Detașările de personal nu s-au dorit de la nivel de Minister. După 7 aprilie, ce se va întâmpla cu cele 90 de persoane este o întrebare ce mă pune în dificultate. Trebuie să așteptăm. După data de 1 , vom ști mai bine. Condiția de bază e că nici un cadru medical angajat cu contract de muncă, nu trebuie să plece acasă.,  a mai precizat Coșa. 
 


 

 
Interviul integral îl puteți urmări aici 

 
 

Când îți asumi un mandat, ți-l asumi ca să faci ce e de făcut în instituția respectivă. Ca exemplu pozitiv, îl pot da pe șeful ISU, Amarandei. Și-a făcut mereu treaba și nu a precedat niciodată să ia măsurile generale, ca instituția să-și desfășoară activitatea la cele mai înalte niveluri.
 
Domnul Cealera are o actiivtate de 30 de ani în cadrul ambulanței. Nu există nici un impediment ca dânsul să-și desfășoare activitatea la fel de bine ca până acum.
 
 
Anul acesta, am intrat într-o anumită normalitate de exercitării funcției. Rămân imperativele a creării unor punți de dialog. Pe mine mă interesează activitatea de ansamblu, pe anumite tipuri de probleme.
 
Nu cer nimănui mai mult decât îmi cer mie. Încep activitatea în jurul orei 08.00, deși telefoanele încep mai devreme.
 
 
Problema refugiaților
 

Sunt 4000 de refugiați la nivel de județ, jumătate sunt copii. Siguranța la nivelul constănțenilor nu este o problemă din acest punct de vedere.
 
În momentul când vom avea un aflux mai mare de refugiați, începutul sezonului sau continuare războiului, e necesară o relocare a acestora. Noi răspundem solicitărilor ce vin de la județele de graniță.
 
Internatele, căminele, hotelurile nu sunt rechiziționate. Este vorba de spații oferite cu titlu gratuit. Sunt puse la dispoziție în acest sens, aprobate de CJSU, ulterior vor primi cam 50 de lei de persoană pe zi., a menționat la ZIUA LIVE, prefectul.

 
 
O mămică ne-a sesizat cu privire la faptul că „ în cursul zilei de 21.03.2022 a aflat întâmplator, că sala de sport a școlii va fi pusă la dispoziția refugiatilor și acuză conducerea școlii de lipsă de transparență în această situație.

Alina Georgiana afirmă în sesizarea adresată redacției că decizia CJSU nu ar fi fost comunicată elevilor și părinților acestei școli de către direcțiune ci s-a aflat despre rechiziționarea sălii de sport de la  clubul de baschet care-și desfășura activitatea în respectiva sală, în momentul în care și-au anunțat sportivii că antrenamentele se vor muta într-o altă locație.

Mămica ridică și problema securității elevilor în timpul orelor de curs, în condițiile în care în sala de sport vor fi aduși refugiați.

„ Cine răspunde pentru sănătatea și siguranța copiilor noștri, având în vedere că abia acum 2 săptămâni li s-a permis să-și dea măștile jos, iar cazurile de Covid încep să fie pe un trend crescendo din nou? Cum au putut autoritățile să ia în considerare ca spații de cazare școlile și internatele acestora? De ce să li se restricționeze accesul la educație copiilor români, având în vedere că vin dupa 2 ani de foc? Sunt părinți care nu vor să-și mai aducă copiii la școală din momentul în care va aparea primul refugiat.
 
 

La Isaccea, există o tabără din corturi ale ISU. Pnetru corturi, am fost cu colegii de la ISU, am identificat câteva locații. Sălile de sport întrunesc condițiile de cazare temporare pentru oamenii care fug din calea războiului. Nu este afectată siguranța constănțenilor., spune Silviu Coșa. 

 
 Dacă ne-am afla în situația refugiaților, am fi mai empatici
 
 

Le transmit celor care nu îi înțeleg pe acei refugiați care au fugit din calea războiului , să dicute ccu cei care înțeleg că acei oameni au fugit din calea unui război. Toți am pleca cu hainele de pe noi, de firmă sau nou, cu mașinile noastre, indiferent de marcă. Dacă ne-am afla în situația lor, am fi mai empatici. Dar din fericire pentru noi, nu suntemm
 
Pănă în momentul de față, județul Constanța nu a cheltuit cu refugiații. Dar va cheltui. Vor fi decontate cheltuielile cu masă, cu asitența sanitară.Aceste fonduri vor fi decontate prin fondul de coeziune la nivelul UE., a mai precizat la ZIUA LIVE , Silviu Coșa. 

 
Ce ar trebui să știe contănțenii în acest moment
 

Oficialitățile, președintele, premeirul au afirmat că România și NATO sunt teritorii sigure din punct de vedere al războiului. Poate rațiunea nu mai funcționează și stăm la cozi PECO sau la pașapoarte. La pașapoarte nu mai sunt acum cozi, programul de weekend ar putea înceta, ca și lucrătorii să îți intre într-un ritm normal.
 
Prinde bine o calmare a cetățenilor, să nu mai facem provizii care nu ne sunt necesare, care ne lasă uneori fără resurse., a mai adăugat prefectul. 

 

 Turismul la malul mării 

 
Pentru mine rămâne o problemă lărgirea plajelor noi. Nu pot fi exploatate din punct de vedere economic de operatorii respectivi. Au fost făcute demersuri. S-a discutat despre viitorul plajelor din Constanța. A rămas să se definitiveze în 20 de săptămâni. Am solicitat ca plajele noi să fie deținute de cei cu contracte pe plajele vechi. Plajele sunt un serviciu aferent.


Lumea nu vine să doarmă pe plajă. Anul trecut am avut sesiuni de discuții cu ABADL. S-a ajuns la o înțelegere anul trecut pentru niște pachete. Au fost reclamații.


Anul acesta există o plajă intabulată, prevederi legate, astfel încât hotelierii să poată oferi servicii hoteliere. Anul trecut, Mamaia a înregistrat o scădere a numărului de turiști. E datoria autorităților de a face ceva în acest sens. Turisumul aduce un plus de 50% la bugetul de stat. Este deja o problemă la nivel național.
 
 
Am lăsat fiecare instituție anul trecut să-și creeze propriul comandament. Am căutat să venim în întâmpinarea agenților economici, și problemele lor vis a vis de controale. Să se renunțe la acele controale de tip reality show, care fac deliciul celor din fața TV, dar cei ce vor să aleagă un serviciu turistic, pot avea temeri nefondate., spune Coșa. 
 

 
 Taxa de parcare în Mamaia

 
Sunt discuții între autoritățile locale și asociațile patronale. Cetățeanul care vine trebuie să fie relaxat și să știe pe ce lasă banii., a mai spus Silviu Coșa. 


Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 (RPL2021), care se desfăşoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european. 
 

 51.000 de constănțeni s-au autorecenzat.  Constanța se află pe locul 5 pe țară. Autorecenzarea se află până pe 15 mai. Cei care refuză recenzarea sunt pasibili de amenzi. , a precizat prefectul la ZIUA LIVE. 


 Cât de vulnerabilă este autorizația de construire și în ce condiții poate fi inițiat și dezvoltat un proiect imobiliar fără riscul blocării sale în instanță
 

Tot ce avem de făcut este să respectăm legea. O autorizație de construcție e un act administrativ. Beneficiarul actului trebuie să se asigure că există toate documentațiile în spate. Cele atacate în instanță aveau deficiențe în emiterea lor. Cât suntem conștienți că există o lege și o respectăm putem sta liniștiți! Nu traversăm pe roșu, nu riscăm să ne amendeze poliția. E simplu!
 
 
De anul trecut avem 21 de autorizații atacate: Constanța, Mangalia, Costinești, Năvodari, Corbu. , a adăugat Silviu Coșa. 


 
 Alegeri parțiale la Constanța
 
 

Recomandarea AEP ar fi pentru primul semestru al acestui an. Dar recomandarea era înainte de începerea războiului din Ucraina. Deci, nu se știe sigur dacă se mai face în primul semestru al acestui an.

 

 Situația proiectelor  
 

Trebuiau stabiliți anumiți algoritmi pentru repartizarea sumelor. Urmează să fie stabilite modalitățiel concrete iar banii să fie direcționați către fiecare județ în parte, iar primarii să le împartă în funcție de ghidul după care a acționat în ceea ce privește proiectele. 

Banii pentru Anghel Saligny există. Rămâne să înceapă lucrările., a spus prefectul la ZIUA LIVE. 


 Ziua Instituției Prefectului, care se serbează pe 2 aprilie
 

 Ziua Instituției Prefectului, care se serbează pe 2 aprilie, să fie un prilej de dialog și soluții, nu un alt moment inutil de festivism. Așadar, aș avea o întrebare la care mi-aș dori să răspundeți, franc, în secțiunea de comentarii: Ce v-ați dori de la Instituția Prefectului, ca reprezentantă a Guvernului în teritoriu?, a scris Coșa pe pagina de Facebook.

 

 
Alături de colegi voi fi. Porțile sunt dechise, în general. Pentru toți cei care doresc o apostilă, o cerere. Constănțenii își doresc locuri de muncă, un oraș cât mai sigur., a spus prefectul la ZIUA LIVE. 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii