ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)
ZIUA LIVE: O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică?
08 Mar, 2024 12:01
ZIUA de Constanta
959
Marime text
- 8 Martie este ziua în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
Invitata ediției de vineri, ora 12.00, este cel mai relevant primar femeie din regiune.
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, președintele organizației de femei a PSD Constanța, vicepreședinte al partidului și președinte ACOR județul Constanța.
În ediția de astăzi, 8 martie, vom privi cu mai mare atenție problemele cu care se confruntă femeile din România.
Cum arată societatea românească din punct de vedere al relaţiilor dintre femei şi bărbaţi?
Care sunt principalele probleme cu care se confruntă femeile din România?
O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică, sau chiar în cadrul unei instituţii sau companii?
Ar trebui femeile să fie mai solidare între ele, să nu se mai critice, să se ajute, să înțeleagă că este nevoie de acea suroritate între ele?
Atunci când ajung pe o poziție de conducere, femeile trebuie să incerce să promoveze alte femei. ?
Care sunt provocările femeilor din politică?
Acesta sunt doar câteva întrebări pe care le vom adresa invitatei ediției ZIUA LIVE.
Este o zi la care trebuie să fimj atenți la problemele femeilor care vor să răzbată.
„În primul rând vreau să vă spun tuturor femeilor la mulți ani”, spune Mariana Gâju.
Cum reușiți să vă împăcați cu atâtea roluri, de mamă, bunică, om politic, soție? Sunteți un om puternic, dar totuși cum reușiți să vă împărțiți în atâtea roluri?
„Îmi place ceea ce fac, nu le pot cuprinde pe toate singură. Nu reușesc singură, am suportul soțului meu care tot timpul a fost sprijinul meu, este un om foarte hotărât. dacă n-aș avea suportul lui, eu nu aș reuși să fac ceea ce fac.Dacă nu ai înțelegere acasă, nu reușești să răzbești, pentru că așa reușesc să rămân concentrată pe treburile pe care le am de făcut”
Cum ați luat decizia să candidați la Primăria Cumpăna?
„În 1996 nici consilier local nu eram. Au venit la mine acasă persoane respectabile din comună să îmi propună să candidez. Am rămas suprinsă pentru propunerea lor, eu nu îmi imaginam că pot face față. Am întrebat soțul, care și el a zis că poate nu duc lucrurile la bun sfârșit. Dar am mers și m-am înscris consilier local în 1996, dar vedeam că nu se prea făcea nimic, de profesie fiind economist știam ce înseamnă un buget. Am vorbit cu soțul meu, care a zis că dacă nu sunt mulțumită să merg eu să candidez. Atât mi-a trebuit să am acceptul lui și am candidat la funcția de primar. Erau 12 bărbați în consiliu și eu singura femeie. Știam că va fi foarte greu, erau gropile rezultate rămase în urma excavarii canalului Dunăre-Marea Neagră aruncate chiar și de locuitorii comunei. Am avut mulți oameni care m-au ajutat în acea perioadă, cu mijloace de transport, cu combustibil să fac curat în comună. Primul mandat a fost foarte dificil. În 2000 în martie, îmi amintesc că femeile primeau flori, iar eu răzuiam noroiul de pe lângă bordura șoselei principale, încercând să facem curățenie. Așa am pornit la drum pentru campanie, muncind cu echipă de oameni minunați care n-au fost niciodată aleși, cu portofoliu, dar niște oameni minunați ”
Cum îi fidelizați pe oamenii din echipă care vă stau alături?
„A nu se înțelege că absolut toată lumea din primărie urmează acest program. Dar s-a stat și 24 de ore. În funcție de nivelul de salarizare, am ridicat ștacheta la maxim. Eu, ordonatorul de credite, am cerut nivelul maxim al grilei de salarizare, am cerut acest lucru pentru că la Cumpăna se muncește, proiectele sunt continue. Este adevărat că nu toată lumea muncește. Însă comunele României sunt păgubite, față de Negru Vodă, de exemplu. Funcționarul care muncește într-o comună are aceleași funcții ca unul care muncește la municipiu. Cu ce este mai prejos comuna Cumpăna, cu 20 000 de locuitori față de orașul Negru Vodă, cu 6 000 de locuitori, unde nivelul de salarizare este mult mai mare decât funcționarul din Primăria Cumpăna? Eu nu am voie să nu respect munca funcționarilor publici bine pregătiți, eu i-am îndemnat mereu să își completeze studiile, ca să poată fi mai bine plătiți, pentru că sunt obligată să respect grila.”
O femeie se confruntă la un moment dat cu o situație în care trebuie să decidă în favoarea familiei sau a carierei și nu e deloc ușor. Ați vrut să renunțați vreodată?
„Am vrut după ce am fost aleasă deputat, în 2004. Soțul meu nu era de acord cu decizia de a merge în Parlament. Eu am crezut că îi va trece, am revenit cu solicitarea față de el dar el a rămas ferm în decizie, dar am respectat cuvântul lui. Am stat și am reflectat atunci ce să fac, aș fi greșit pentru că și oamenii din Cumpăna nu vroiau și care spuneau că m-au ales ca să fiu primar la Cumpăna. De atunci am spus nu, voi face alte activități, dar comuna nu o voi părăsi decât dacă nu voi mai putea munci”
Cum ați făcut să rămâneți relevantă ca primar-femeie după atâția ani în administrația publică?
„Eu nu am altă posibilitate decât de a atrage aceste fonduri și să fiu prima care află informațiile, prima sursa a informației. Atâta vreme cât în viața mea nu există decât această muncă dedicată comunei, administației publice locale, nu am alte firme sau responsabilități în care să mă risipesc. Ar fi o risipă să mă retrag și să zic că eu vreau doar să-mi cresc nepoatele, ca bunică. Să dea Dumnezeu să fiu sănătoasă și să-mi cresc și nepoții, dar mai avem multe lucruri și investiții de făcut în comună.”
Care este situația femeii românce față de femeile din instituțiile europene?
„Nici la nivelul statelor membre UE reprezentarea femeiii nu este grozavă, dar este ceva mai bine decât la noi. dar județul Constanța are 10 femei primar, Asociația Comunelor din România are trei femei la Strasbourg și la Bruxelles două. Carta Drepturilor Omului impune fiecărui stat membru să aibă minim 30% femei și noi solicităm acest lucru. Dar asta nu înseamnă că de vină sunt bărbații sau partidele politice, dar trebuie și ele să vrea, să își dorească acest lucru”
Misoginismul v-a afectat în vreun fel?
„Sigur că m-a afectat, dar nu m-am plâns pe plâns și un bărbat să mă ia în brațe, să se dea la o parte din funcție și să vin eu în locul lui. Cea mai bună terapie pentru mine a fost rugăciunea. L-am avut duhovnic pe părintele Arsenie Papacioc, care m-a învățat că pacea este mai importantă decât dreptatea. Se vor găsi mereu oameni care să fie potrivnici, dar eu am luptat mai departe. Munca nu trebuie s-o faci doar online, ci din casă în casă, fiind în mijlocul oamenilor. Oamenii nu cred în iluzii, tu vii concret cu o muncă în spate. Femeia nu poate singură, cum nici bărbatul nu poate singur,. Eu nu minimalizez munca bărbatului într-o echipă cu femeia. Eu cred că pentru femeie este mai importantă demnitatea, urăsc când aud că o femeie a promovat datorită unui bărbat, fără a avea un merit pentru asta. Femeile trebuie să muncească mult mai mult decât un bărbat pentru a dovedi că este capabilă.”
Dar și femeile nu ar trebui să fie mai solidare, să nu se mai critice una pe alta?
„În cadrul femeilor Asociației social- democrate, pentru fiecare colegă care a dorit să candideze eu mi-am lăsat treaba și am mers să o ajut în promovare. Nu era neapărat meritul meu, ci meritul lor. Dar nu sunt de acord cu compromisurile făcute pentru a promova, nu trebuie să te gândești decât la demnitatea ta”
Citește și
O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii