ZIUA LIVE Proiectul „Dobrogea 143”, prin ochii tinerilor participanți din generația Millennials
ZIUA LIVE: Proiectul „Dobrogea 143”, prin ochii tinerilor participanți din generația Millennials- Cu doi dintre reprezentanții generației Millennials discutăm astăzi la ZIUA LIVE.
- Isabela Boantă și Dima Nancu ne vorbesc despre cetățile pe care le-au cercetat.
ZIUA de Constanța, în parteneriat cu MINAC, ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, alături de Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Universitatea Ovidius Constanța, Colegiul National Mircea cel Bătrân și cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Stiințe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța, 2019) , Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014) , Alex Sârbu (absolvent Facultatea de Drept și Stiințe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National Mircea cel Bătrân) și împreună cu partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL, a inițiat și susținut proiectul Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.
Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanța, formată din Nicușor Bușurică, Ionuț Druche - reprezentant Biblioteca Județeană I.N. Roman, împreună cu cinci Millennials și reprezentanții MINAC - Cristian Cealera și directorul instituției, Aurel Mototolea - a călătorit într-un microbuz pus la dispoziție de partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL și au vizitat toate cetățile Dobrogei.
„E parte din cronologia mea și din cronologia noastră, a dobrogenilor, chiar la nivel național. Ăsta e firul care ne conectează – istoria.
Dima Nancu, despre cetățile înghițite de vegatație uscată
„Energia locului te face singur să-ți imaginezi cum arată de fapt. Să vedem generația Milet prin ochii generației millennials”, spune Dima Nancu. „Eu cred că trebuie să începem cu copiii. Sunt copii cărora le plac ciferele și sunt copii cărora le plac poveștile. Noi trebuie să scriem povesti și astfel să ajungem la sufletul copilului (…) să simtă că e și el un mic personaj”, transmite Isabela Boantă. „Eu am avut această tragere către a vedea, a experimenta. Eu unul nu vreau să reinventez ceva”
Ce spune Dima Nancu despre bisericile pe care le-a vizitat
„Te copleșesc, te liniștesc, te agită. Eram încărcat de energia locului. O frică, nu stiu să vă explic de ce. O frică a fost inițial, apoi o stare de liniște, apoi o stare emoțională intensă” „Să speram că vor intra sub protecția UNESCO cât mai multe”, spune Isabela Boantă despre
„La Sacidava am învățat ceva foarte important. Că trebuie să vii pregătit acolo unde mergi. Eu nu știam ce o să întâlnesc la fața locului și am venit în sandale. (…) a fost o aventura încercând să înaintez printre buruieni și teren denivelat. Dar a meritat. Imaginea este copleșitoare, este superb”, spune Isabela Boantă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp