Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, despre despre amplele lucrări de restaurare desfășurate la biserică (VIDEO)

ro

14 Oct, 2022 14:11 2735 Marime text
Protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța
De Sfânta Parascheva, vineri, 14 octombrie, părintele paroh protoiereu Mihai Jan este invitatul emisiunii ZIUA LIVE. 

Părintele vorbește despre amplele lucrări de restaurare desfășurate la biserică, dar și despre semnificația aparte pe care o are faptul că, la târnoșire, toți credincioșii, bărbați și femei, se pot închina în sfântul altar, după săvârșirea slujbei.

Credincioșii ortodocși din Constanța și nu numai au prilej de bucurie duminică, 16 octombrie 2022, la sfințirea / târnoșirea Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, lăcașul sfânt trecând printr-un amplu proces de reabilitare și restaurare!
 
Slujba va fi oficiată în dimineața zilei de duminică, de la ora 6.30, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopului Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar părintele Mihai Jan, preotul paroh al Parohiei Adormirea Maicii Domnului I Constanța, îndeamnă toți credincioșii să fie prezenți.

După sfințire va avea loc Sfânta Liturghie arhierească.

Foarte important, toți credincioșii, fie că sunt bărbați ori femei, se vor putea închina în sfântul altar al bisericii.
 

Acum 20 de ani când am venit la ceastă biserică am observat împreună cu câțiva ingineri niște fisuri la Turla cea Mare. S-au făcut studii în 2004-2005 și s-a decis reparația capitală a Bisericii și restaurarea picturii. Împreuna cu Consiliul Parohial ne-am hotărât să reparăm pentru a aduce slavă lui Dzeu prin asta., a spus părintele paroh protoiereu Mihai Jan. 

 
Când a fost sfințită biserica 

În 1902, 300 de fruntași ai orașului hotărăsc un comitet de inițiativa pentru ridicarea bisericii. În 1905 începe lucrările și-n 1906 se pune piatra de temelie. În 1911 este sfințită biserica., a mai precizat părintele paroh protoiereu Mihai Jan. 

Preotul vorbește la ZIUA live despre arhitectura bisericii. 

De arhitectura biserii s-a ocupat Gheoghe Mandrea, unul din întemeietorii Școlii de arhitectură din București. Au fost aduse materiale foarte bune și foarte frumos realizate. Toată lucrarea a fost realizată de meșteri italieni.  La început, biserica s-a numit Sfântul Ierarah Nicolae. Când cinstim pe Sfântul Nicolae este sărbătoare mare în biseica noastra. Dar biserica este închinată Maicii Domnului. 


Interviul integral îl puteți urmări aici 


În decursul timpului, biserica a suferit din cauza cutremurelor și clădrilor care s-au făcut în zona ei. Noi a trebuit neapărat să începem să reparăm. Crucea de pe Turla Mare se strâmbase. Atunci a trebuit să luăam măsuri. Ne a- ajutat foarte mult inginerul Coțofană Anton, Dumnezeu să-l ierte. Pe baza memoriului întocmit de el a fost întocmită toată documentația. 

Primăria a pus umărul la ridicarea și restaurarea bisericii

Nu am putut folosi decât materiale agreate pentru monumente istorice. Ne-au ajutat foarte mult și oamenii din Constanța și Primăria. Primăria a pus umărul la ridicarea și restaurarea bisericii. Și-au dat seama cât de importantă este această biserică. Noi nu puteam face totul numai cu ce am strâns noi. O parte din bani a venit și de la secretarul de stat pentru culte. Am fost bine organizați și justificările au fost date corect. În fiecare an am primit o sumă de bani, nu a fost mare, dar a fost ceva. Maica Domnului trimitea oameni. , a mai spus preotul la ZIUA LIVE. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii