Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Rolul polițiștilor de frontieră în gestionarea situației refugiaților și ce înseamnă din punct de vedere uman, să asiști la o astfel de dramă

ro

16 Mar, 2022 14:12 1779 Marime text

 Miercuri, 16 martie, de la ora 14.00, invitat al emisiunii ZIUA LIVE este inspector principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, din cadrul Poliției de Frontieră Române.
 
 
 Pe parcursul emisiunii, acesta nevorbește despre rolul ce le revine polițișltilor de frontieră în gestionarea situației refugiaților, dar și despre ce înseamnă, din punct de vedere uman, să asiști la o astfel de dramă.
 

În mediul online, a devenit virală o postare a unui jurnalist străin cu privire la situația refugiaților din Ucraina.
 
Acesta rezuma în cuvinte puține, dar de impact, antiteza între situația dificilă în care se aflau persoanele care fugeau din calea războiului de partea ucraineană a graniței cu România și atmosfera mai mult decât primitoare ce îi aștepta de partea românească a graniței, odată ce treceau frontiera.
 

 
Comparația era una favorabilă pentru români, jurnalistul străin ajungând la concluzia că România a înțeles în adevăratul sens ce înseamnă solidaritatea umană.
 


 
Un rol deosebit de important în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina în România îl joacă inclusiv polițiștii de frontieră din țară, care au înțeles ce înseamnă drama pe care o trăiesc persoanele ce fug din calea bombardamentelor și care, cu empatie și prezență de spirit, fac tot ce pot pentru a le ușura situația acestor oameni.



Cum ați fost anunțați despre persoanele care vin din Ucraina și că veți fi parte la acest eveniment
 

Este o situația fărăprecedent cu care se confruntă Poliția de Frontieră Română. Am fost pregătiți psihic, eram acolo, pregătiți să intervenim. Am știut ce aveam de făcut pentru că aveam o legislație europeană care ne pregătește pentru orice situație. A fost o dinamică de la început, ne-am adaptat.Ne putem adapta oricărei situații., a spus inspector principal Andrei Ene. 

 
 


În primele momentele, cei mai mulți ucraneni ajunși în România, erau persoane care ar fi trebuit să rămână acolo, potrivit legii, să apere țara.
 
 

Sunt zvonuri în mare parte. Au trecut foarte mulți bărbați, pentru că la început au fost persoane cu altă cetățenie sau cu dublă cetățenie, care au plecat legal din Ucraina.  
 
 
Din exterior se vede altfel. Noi suntem acolo, și cei pe care i-am operat la intrarea în țară sunt cei care se încadrează în prevederile legale.



 
Cum se desfășoară lucrurile la PTF Isaccea
 
 

E singurul punct deschis de a trece frontiera în Ucraina. Traficul se desfășoară cu ajutorul feribotului. Nu circulă după un program anume. Timpul de descărcare/ încărcare diferă. Intervalul între feriboturi poate să fie 2-3 ore. Pe un singur feribot au venit chiar și până la 700 de persoane. Oamenii au fost în siguranță. Oamenii legii de la fața locului, voluntari au manifestat empatie și mobilizare.


România dă acum unul din testele maturității, și l-a trecut până în acest moment. Cei ce ajung acolo primesc asitență medicală, încălzire, a fost o vreme urâtă. În funcție de necesitățile lor sunt ghidați către arterele de control., a precizat inspector principal Andrei Ene  la ZIUA LIVE. 

 
 
 Interviul integral îl puteți urmări aici 
 
 

Ce spun refugiații când ajung în România
 

Oricât de pregătit ai fi profesional ai fi pe linia asta, oricâtă experiență ai avea, nu vei fi niciodată pregătit emoțional peste aceste lucruri. Am auzit multe povești de viață. Era o femeie mai învârstă, cu un copil. Domana voia să meargă într-un beci, atât. I-am explicat că în România nu se stă în beci, sunt oameni care vor să ajute.


Am înțeles cu ajutorul nostru că în România sunt oameni buni care vor să ajute. Sunt povești cu oameni care ajung înghețați care au  stat zile întregi în mașini. Mulți oameni ajunși în Vama Isaccea încep să plângă. Vin chiar și cu animale de companie.
 
 
O bătrânică care spunea ca s-a născut în România, s-a întors în România care să-și trăiască restul vieții. La noi primează siguranța lor. Aplicăm niște prevederi, pe care trebuie să le aplicăm corect. ,  a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, din cadrul Poliției de Frontieră Române



Ce ar mai putea face statul român pentru refugiați

 
Pe teritoriul nostru au tot ce le trebuie, mai puțin casa lor. Noi le oferim de toate și vin ajutoare din toate părțile.
 
Dinamica și presiunea ne-au făcut să luăm decizii în anumite momente. Ne adaptăm fiecărei situații. , a spus inspector principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, din cadrul Poliției de Frontieră Române.
 



Ce se va întâmpla în zilele următoare cu refugiații care vin în România? Vor veni mai mulți sau mai puțini?
 

Nu putem face nici o estimare. Nu știm ce se va întâmpla în țara vecină. , mai menționează inspector principal Andrei Ene. 
 




Mulțumire sufletească în legătură cu situația refugiaților

 
Termenul mulțumire e puțin cam dur. Am demonstrat lumii întregi că noi, ca țară, că se poate, că se poate bine! Că instituțiile statului există și funcționează bine.


Avem cu cine, avem oameni excepționali, care ar lucra tot timpul dacă le-ar permite fizicul. Dar trebuie să dai randament...pentru că epuizarea nu duce la randament. , a spus  Andrei Ene. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii