Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:34 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Șeful CRPECA Constanța, cms.șef Marius Cristian Oprișan, despre legăturile dintre consumul de droguri și problemele de sănătate mintală

ro

12 Oct, 2021 14:23 2685 Marime text
 
 
  Activitățile de prevenire a consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța sunt câteva teme de discuție.

De asemenea, discutăm despre problemele cu consumul de droguri, adesea asociate cu afecțiuni de sănătate, și tot la ZIUA LIVE aflăm ce legături există între consumul de droguri și problemele de sănătate mintală.

Se împlinește un an de când CRPECA Constanța a rămas fără sediu, în prezent, Centrul își desfășoară activitatea în sediul Secției 1 Poliție Constanța. Ce le-au cerut autorităților și ce răspunsuri au primit, aflăm de la conducerea CRPECA Constanța, cms.șef Marius Cristian Oprișan.

Pandemia a influentat activitățile de prevenire cât și cele de asistență oferite consumatorilor de droguri, spune cms.șef Marius Cristian Oprișan.

Drogurile au pătruns în România în special după anii 90. 

După anii 90, mai vizibil a fost traficul de substanțe. Noi am fost țara de tranzit, și prin Portul Constanța, intrau mare parte din substantele psihoactive, care ajungeau în vestul Europei.

Apoi, după anii 90 a fost fenomenul substanțelor inhalante, aurolacii din București, după care a fost un fenomen consumul de heroină, în special cartierele Rahova și Ferentari și urmând în 2007-2008 cu magazinele de vise, când practic a explodatr consumul. 
 Legislația a suferi modificări și completări. 

Consumatorii ar trebui să-și rezolve dependența de droguri

Consumatorii ar trebui să-și rezolve depednența de droguri. Legistația a fost adaptată legistației din UE, și cumva, reușim să asigurăm asistență persoanelor consumatoare, cele ofeite de DIICOT, dar și de Serviciul de Probațiune., a precizat conducerea CRPECA Constanța, cms.șef Marius Cristian Oprișan la ZIUA LIVE. 

În vara aceasta a fost un tipar de consum de funny gas. Este îngrijorător că la o vârsta fragedă, tinerii încep să consume droguri și vorbim de vârste precum 12, 13 sau 14 ani.

Studiul internaţional ESPAD se realizează cu o periodicitate de 4 ani, în rândul elevilor care împlinesc în acel an 16 ani, pe baza unei metodologii standardizate şi validate la nivel european, fiind singurul studiu, de acest gen, recunoscut şi agreat de forurile internaţionale care monitorizează fenomenul drogurilor (EMCDDA – Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii, UNODC – Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate), datele rezultate fiind utilizate, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, în fundamentarea strategiilor şi politicilor de prevenire, infromează Agenția Națională AntiDrog. 

Sunt două mari studii care se fac la nivel european. Studiu în populația generală, persoane de la 15-64 și studiu ESPAD care se face în populația școlară de 16 ani.



Până acum aveam cea mai consumată substanță- cannabis. În urma studiilor, a reieșit că cele mai consumate sunt etnobotanicele. Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani. La mare distanța se află consumul de amfetamină, cocaină.
 
Pe locul trei se află consumul substanțelor inhalante. În vara aceasta a fost un tipar de consum de funny gas, inhalarea din baloane în stațiunile de pe litoral. Tinerii continuă petrecerile pe plajă, și inhalau din aceste baloane. Acești inhalanți se găsesc în produse industriale. Nu le poți interzice. Ele sunt de la vopsele, la adevizi, acetonă. Se găsesc pe piață.

Pe aceste cutii este specificat interzis pentru consumul uman.
 
Stările pe care le produce această substanță sunt cele asemănătoare consumului de alcool. Problemele apar atunci când se consumă substanțe mari în timp scurt. Cei de la punctul de prim ajutor de pe plaja din Vama Veche au acordat măsuri de prim ajutor acordate tinerilor aflați pe plajă., a mai adăugat cms.șef Marius Cristian Oprișan.

Despre campania Safe Parties

Campania și-a propus  prevenirea şi reducerea riscurilor asociate consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor aflaţi pe litoral, atât la începutul, cât şi în timpul perioadei estivale. 
 


Au fost organizate cam toate evenimentele muzical artistice de pe litora, exceptând Neversea. Am fost prezenți cu activitățile de prevenire și informare despre consumul de droguri. Ne-am dorit să nu mai avem evenimente neplăcute. Așa cum s-a întâmplat cu regretatul creatoe Răzvan Ciobanu. Ne dorim ca tinerii veniți pe litoral să se distreze responsabil., spune cms.șef Marius Cristian Oprișan despre această campanie. 

Despre campaniile antidrog 

Campaniile se realizează pe trei paliere: în mediul școlar. Când se închid școlile ne vom muta în mediul online. Încercăm să adaptăm activitățile. Cu părinții este mai greu, pentru că e nevoie de prezență fizică. Și bineînțeles, cu ajutorul voluntarilor, activitățile în comunitate. Majoritatea voluntarilor sunt tineri, studenți, liceeni, doctori, psihologi., a mai precizat Oprișan.

Site-ul INFODROG a fost realizat cu scopul de a atrage şi motiva persoanele consumatoare de droguri, care nu au mai beneficiat până în prezent de tratament, pentru a-i îndruma spre reţeaua de tratament, aparţinând Agenţiei Naţionale Antidrog,  Ministerului Sănătăţii sau altor furnizori de servicii.

Pagina de internet oferă informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici (materiale video etc.).

De asemenea, aplicaţia permite şi efectuarea testului de evaluare online DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) privind riscurile consumului de droguri, test care este confidenţial, fiind realizat în cadrul Proiectului pilot “Self asseseement test DUDIT”, desfăşurat sub egida Pompidou Group (Co-operation Group to Combat Drug Abuse and Illicit Traffiking in Drugs) din cadrul Consiliului Europei.

 Testul DUDIT, test cu care poți  afla cât de riscant este să consumi droguri

Am avut norocul să implemnetăm niște instrumente adresat consumatorilor de droguri. Un exemplu este site –ul InfoDrog, partea de design fiind făcută de elevii Colegiului Regina Maria.

Chiar îninte de pandemie am expus în mediul online testul de DUDIT. Cu aceest test poți  afla cât de riscant este să consumi droguri. Cu acest test specializat, Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT), poți primi și un feedback., spune conducerea CRPECA Constanța la ZIUA LIVE 

De ce se droghează tinerii

Pandemia a afectat prezența lor la terapie. În timpul stării de urgență nu s-au putut deplasa. nOi nu avem un sediu, și exista ă teama a acestora de a se prezenta la sediul de poliție(în prezent, ne desfășurăm activitatea în Centrul își desfășoară activitatea în sediul Secției 1 Poliție Constanța).

Anturajul este cel mai important factor în consumul de droguri, dar și schimbarea stării. Consumatorii evită să se prezinte și accesează serviciile când apar probleme de sănătate sau legal, trebuie să se prezinte. S-a întâmplat ca și psihologii școlari să detecteze un elev care experimenta droguri, și a fost direcționat către  centrul nostru. , a mai adăugat Oprișan.  

Despre tratament în consumul de droguri 

Există tratament , este de lungă durată și problemele se pot  rezolva și ambulatoriu. Cu cât se instalează mai mult depedența, cu atât intervenția este de mai lungă durată, spune cms.șef Marius Cristian Oprișan.

Interviul integral îl puteți urmări aici: 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii