Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, dr. Marius Popa, despre metabolizarea alcoolului

ro

22 Sep, 2021 12:22 3392 Marime text
  • Invitatul la emisiunea ZIUA LIVE de astăzi este dr. Marius Popa, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța.
În această situație, este bine de știut că medicina legală este o specialitate medicală care aplică principiile și metodologia științelor medicale la domeniul juridic, fiind o specialitate interdisciplinară, situată la granița între științele biologice și cele social-juridice.

În interesul justiției, medicina legală urmărește să obiectiveze și să evalueze, la solicitarea organelor de justiție sau a părților implicate, aspectele medicale conținute în spețele juridice cu privire la omul în viață sau cel decedat, oferind un suport probatoriu științific expertal, denumit probațiune biologică.

„În primul rând, vreau să precizez faptul că alcoolul are efecte diferite de la un invidid la altul. Chiar și pentru același individ, poate avea un efect diferit de la o zi la alta. (...) nu putem stabili niște manifestări care să fie valabile pentru toata lumea” „Sunt foarte mulți factori care intervin în manifestările pe care le au persoanele la valori similare ale alcoolemiei. Două persoane care au aceeași talie, aceeași greutate pot avea manifestări diferite. Depinde de toleranța persoanei respective, de eventuale alte afecturi sau probleme pe care le are eventuala persoană. Dacă vorbim de aceeași cantitate de alcool, (...) depinde de bagajul genetic. La nivelul ficatului există o cale de metabolizare dată de niște enzime”


Medicul a precizat că persoanele care nu pot tolera alcoolul își dau seama din tinerețe de acest lucru.

„În general, aceste persoane își dau seama din tinerețe că au problema asta și în general aceste persoane nu consumă alcool”

„Tolenta nu se referă numai la intoxicația cu alcool etilic. Apare această toleranță care (...) permite consumul cantităților mai mari. Nu durează la nesfârșit, consumul în cantități mari degradează corpul uman. Pentru acea persoană, capacitatea organismului de a lupta cu acest toxic este depășită și apar manifestările (...) de beție la cantități mici”

„O valoare medie este dată undeva în jurul a 0,15 gr alcool la mie/oră. Să zicem că intervalul ar putea fi între 0,10 și 0,35. În practică, variatile sunt destul de mari. Ele depind (...) de foarte mulți factori. Și de bagajul genetic și cât de repede metabolizează alcoolul, de starea de sănătate a organismului. Și aici este greu dat o rețetă, însă valorile medii sunt cam astea. Am observat că în literatură chiar se spune că femeile metabolizează mai repede decât bărbații (...) și am observat că sunt cazuri în care femeile chiar metabolizează mai repede”


Întrebat cum se stabilește alcoolemia unei persoane care a fost implicată într-un eveniment rutier, dr. Marius Popa a precizat că, pentru a stabili cu exactitate valoarea alcoolemiei este necesară o probă biologică.

„Să spunem că persoana este conștientă (...) poate fi testată cu un alcoolmetru sau etilometru și care oferă o valoare, practic a concentrației de alcool etilic în aerul respirat. Alcoolul pe care îl ingerăm este metabolizat în mare măsură la nivelul ficatului, dar o canitate mai mică trece de filtrul hepatic (...) de unde este eliminat prin mai multe cai.

Calea renală este cea principală, (...), dar poate fi eliminat și prin respirație.

Apoi, se poate stabili, orientativ, o corelație intre concentrația de alcool din aerul respirat și cantitea de alcool din sânge. Când valoarea este peste 0,4 (...) automat se recurge și la recoltarea de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii