Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:21 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

10 Apr, 2024 11:16 1686 Marime text
Direcția în care se îndreaptă orașul Mangalia este importantă pentru miile de locuitori, dar și pentru restul de turiști care traversează sudul litoralului an de an.
 
Fie că vorbim de spații verzi, de Pădurea Comorova sau de infrastructura orașului de la malul mării, Mangalia trebuie să fie un punct de reper pentru Dobrogea. Consilierul județean

Semiran Abdurefi, care este și președinte USR Mangalia, intră în cursa pentru fotoliul de primar al localității Mangalia.
 
În cadrul unui interviu live la ZIUA de Constanța, vom discuta cu Semiran Abdurefi despre activitatea sa în calitate de consilier județean, dar și despre construcțiile de pe taluzul din Mangalia. Interviul va avea loc pe 10 aprilie 2024, de la ora 11.00.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Eu sunt consilier județean de un an și 10 luni. Când am ajuns nu eram pregătită, știam că sunt 2 ani în care trebuie să demonstrez ceva. Din primul moment, primul proiect a fost să cer tuturor UAT-urilor din județul Constanța lista fântânilor publice, pentru ca acestea să fie igienizate și sigilate. Există rețele de apă și canalizare în județ, iar în aceste fântâni au ajuns să fie aruncate animale moarte și deșeuri. Am vcerut UAT-urilor să le sigileze. În mare parte s-au sigilat, nu se știe când ai nevoie de acestea. De la unele UAT-uri nu am primit niciun răspuns.

Apoi am ajuns la asocierea UAT-urilor din Mangalia cu CJC pentru co-finanțarea unor proiecte ce stagnau, proiecte ce au rămas fără finanțare. Am vorbit cu mai multe primării, am identificat proiecte ce pot fi co-finanțate și am ajuns în Chirnogeni unde primarul ne-a spus că vrea să asfalteze drumurile din comumnă. Asta vreau, ca în satele unde nu este asfalt, să se facă. Suntem sătui de promisiuni. Sunt pași birocratici care trebuie parcurși. În acest moment am cu colegii de la USR Trenul metropolitan. Este un proiect susținut și promovat de mulți, dar, cum nu poate fi făcut de Ministerul Transportulior ci de un ADI local care nu există. Proiectul este, așteptăm că îl urcăm pe SICAP. Dacă nu ai un vis pe care să îl urmezi, e dificil. 

Vreau să urc în tren la 2 Mai și să cobor la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Trebuie să scoatem mașinile de pe șosea și să mergem cu trenul, e mai ecologic, mai ieftin, trebuie să facem o frecvență mai bună. 

Oamenii vor soluții care nu vin foarte repede. 

Sunt președintele USR Mangalia și am încercat în paralel cu activitatea din CJC să ajut oamenii din Mangalia și din zonele limitrofe. Oamenii ne sesizează anumite lucruri iar când văd că există un feedback, prin curaj și ne solicită. Mi-am propus să nu omit nicio sesizare. De exemplu mi-au spus că Podul de la Limanu, reabilitat din 2020 nu avea iluminat  p-ăublic. Podul este folosit de mulți locuitori. Este o lege prin care se impune iluminarea podului. Am făcut demersuri către Primăria Mangalia, CNAIR, E Distribuție Dobrogea, iar după insistențe am reușit să facem cablarea. 

Spitalul din Mangalia nu făcea față nevoilor cetățenilor și turiștilor. Avem la Spitalul de Pediatrie un deficit foarte mare. Patru medici și-au dat demisia săptămâna trecută. Clădirea Pediatriei va fi retrocedată în 2026 proprietarului și vom rămâne fără acest spațiu. Se va muta probabil în pavilionul Central.

Pe de altă parte se reabilitează străzile, problema este că se reabilitează pentru a nu știu câta oară aceleași străzi. Dacă tot le facem de ce nu s-au băgat toate cablurile în subteran. Era momentul să fie îngropate acele cabluri. Reabilităm aceleași străzi și trotuare. Să faci aceleași lucrări fără simț de răspundere. 

Sunt foarte multe străzi neasfaltate în Mangalia, sunt trotuare ce nu au fost reabilitate. În fiecare an s-a promis că vom avea trotuare noi. Pe strada mea sunt probleme. Acolo unde au fost reabilitate, au fost tăiați toți copacii, a fost asfaltat tot fără a se lăsa alveole pentru a se planta ulterior copaci, iar la toaletare s-au retezat copacii de la jumătate. Nu înțeleg această tehnică de toaletare. 

Anul trecut s-au adus refugii de călători în Mangalia. Refugiile montate anul trecut au fost scoase și au fost înlocuite cu altele mai zdravene. Au fost puse și în zone pe unde nu trece autobuzul, dar în alte zone unde a fost nevoie nu s-au montat refugii. De ce să pui refugii în zone pe unde nu trece autobuzul și nu pui acolo unde trebuie. 

Este nevoie de locuri de muncă. O bună parte din populația din Mangalia lucrează în Șantier. În acest moment Șantierul este în colaps, nu are proiecte. Nicio bancă nu finanțează cartierul și ne vom trezi cu mii de oameni care nu au locuri de muncă. În 2020 am crezut că dacă aducem un specialist care a dezvoltat parcuri industriale va fi mai ok. Atâta timp cât avem un parc industrial putem crea facilități și utilități putem încuraja antreprenoriatul local. Avem nevoie de infrastructură. Degeaba avem parc industrial dacă nu se leagă cu nimic. Avem un proiect pentru Centura Ocolitoare a Mangaliei. Există studiu de fezabilitate. Această șosea va continua către Limanu, 2 Mai, Vama Veche. Ușor-ușor trebuie să ne axăm și pe antreprenoriatr. Nu putem dezvolta doar turismul care este doar pentru trei luni pe an. Noi putem mări această perioadă. Suntem o zonă pe balneo, dacă investim în această zonă vom avea turism non-stop. 

Mai avem un proiect pentru a muta Oborul ce se desfășoară în Portul Turistic. Verem să mutăm Oborul în Insuliță, există o pescărie, să le dăm producătorilor locali tarabe gratuite, să facem transport gratuit în weekend pentru ca oamenii să ajungă la târg. Să facem o zonă de grătare, pergole, alei, să facem un parteneriatr cu MAPN, o parte din insuliță ține de MAPN. Dacă accesăm fonduri putem face din Insuliță centru de atracție. Putem face festivaluri, acustica ne ajută, nu mai deranjăm cetăîțenii, locația este splendidă, și trebuie valorificată. 

Dacă aduci specialiști care să configureze zona pentru ca oamenii care vin la mare să mai aibă și alte obiective de vizitat. Cum ar fi să avem o grădină botanică în Mangalia? Vreau lucruri realizabile. Putem vorbi despre proiecte mărețe dar care nu vor avea finalizate. Vreau soluții concrete deoarece se depopulează Mangalia. Tinerii pleacă și nu se mai întorc. Avem nevoie de învățământ dual. Avem Parc Industrial, Șantierul naval, oamenii nu vor să plece, sunt îndrăgostiți de Mangalia. Sunt uimită de cât de deștepți sunt copiii din Mangalia, dar pleacă. 

Familia Becheru construiește pe taluz fără autorizație de construire. La noi s-au edificat două construcții fără avize, doar cu descărcare arheologică. dacă un singur consilier local s-ar fi ridicat să spună că nu este de acord cu trecerea din patrimoniul public în cel privat oamenii ar fi știut că se face o nemernicie. Garda de Mediu a amendat lucrarea, s-a oprit lucrarea și cu toate că nu aveam acele avize s-au emis ulterior. Am sesizat ISC Constanța care m-a ținut luni de zile. Am ajuns până la ISC național care  afăcut o plțângere prealabilă iar în baza acesteia s-a ajuns în instanță. În acest moment nu se întâmplă nimic acolo, șantierul este închis. 

În 2016, făceam ciclism și treceam des prin pădurea Comorova. Auzeam des drujbe. Am făcut sesizări. Am văzut că în interiorul pădurii dezastrul este foarte mare. Am văzut că ministrul mi-a răspuns la sesizare am zis să încerc să merg mai departe. Cineva trebuie să facă curățenie. Ține de noi să curățăm totul în jurul nostru pentru ca oamenii să își recapete încrederea în politicieni. Poate nu suntem perfecți, nu ne reușesc multe lucruri, dar putem încerca. Dacă eu am reușit tot ce am reușit fără să fiu în politică, se poate. Nu știam că se pot face cereri pe 544 pentru informații, dar am învățat. 

Nu îmi place să fiu asimilată ca un politician. Am curaj și nu îmi este frică! Țin neaparat ca dacă tot sunt în politică oamenii să capete încredere în noi. Încerc să aduc tineri în Mangalia.  Am colegi care au 18 ani și au venit în politică. Problema este că părinții au fost sunați de alte persoane și le-au cerut să iasă din politică. Au mai venit câțiva tineri, dar tot așa părinții nu au fost de acord. Am și alții care au rămas. Cu ei mă updatez.

Sunt foarte mulți tineri în USR. Au organizația lor de tineret. Îmi pace că vin cu entuziasmul lor și asta ne face și nou bine. Trebuie să învețe să își revendice locul în politică. Eu aș limita mandatele parlamentarilor, primarilor, nu pot să fie pe funcție pe viață. Ce primar rămâne pe viață integru. Am exemple de la comune până la orașe mari. 

Oamenii își dau greu semnăturile de teamă. Mulți ne susțin dar nu vor să semneze. oamenii, dacă ești perseverent și este pentru o cauză dreaptă, înțeleg. Am reușit să aduc subiectul Comorova până la nivel național. Presiunea publică funcționează. Îi încurajez să aibă o atitudine față de lucrurile care deranjează. Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul. toate ideile și proiectele au pornit de la un vis. Așa este și proiectul Trenului Metropolitan, eu l-am continuat și dacă peste ani se va face voi ști că am mișcat lucrurile. Inerția este cea mai grea. Priumul pas este mai greu. 

Oamenii din Mangalia mă contactează pe Messenger, așa am aflat multe nemernicii din Mangalia. Am aflat cum se golește lacul din Mangalia. Am verificat, am sesizat Apele Române că este deschis stăvilarul și mi s-a spus că este stricat. Nu se repară deoarece lacul nu mai este în administrarea Apelor Române. Am aflat că este în domeniul statului dar nu este în administrarea nimănui. între timp ce micșorează. Acolo sunt interese imobiliare. În partea dinspre oraș sunt terenuri cumpărate în ultimii ani. Lacul se micșorează și nu are niciun administrator. Cel mai bun administrator ar fi tot Apele Române. Nu ar fi ok să intre în administrarea Primăriei Mangaliei. 

Mai avem zona la Movile, unde mergeam în copilărie să culegem plante medicinale. Acum a ajuns groapă de gunoi.Am făcut sesizări la Garda de Mediu. Ducem deșeurile într-o zonă protejată și se acoperă cu pământ. Este revoltător, este inacceptabil, Primăria primește amenzi pe bandă rulandă. este nevoie de politicieni care să nu accepte aceste lucruri. Zona de Vest a Mangaliei poate fi dezvoltată. Variante sunt. Nu avem piste de biciclete. Avem doar în Saturn unde au fost puse bănci chiar pe pistă. 

Sunt multe probleme în Mangalia, dar Mangalia este frumoasă. 



PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii