ZIUA LIVE Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. „Nu se pune pe masă varianta carantinării”
ZIUA LIVE: Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. „Nu se pune pe masă varianta carantinării”
25 Jan, 2022 14:12
ZIUA de Constanta
1776
Marime text
- Invitatul de marți, 25 ianuarie, la emisiunea ZIUA LIVE este Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.
Graficele ne arată că ne aflăm pe o pantă ascendentă a infectărilor COVID-19, incidența cazurilor creşte treptat iar trendul se va păstra, cu siguranță, în perioada următoare.
Protecția în fața virusului poate fi sporită, într-un mod concret și științific dovedit, prin vaccinare. Cu toate aceastea numărul persoanelor care se vaccinează scade.
„Comparativ cu anul trecut când incidențele depășeau 10 la mie, (...) avem constănțeni vaccinați de peste 60% la nivelul municipiului. Din acest punct de vedere, acest val 5 al pandemiei a fost mai ușor de suportat pentru că din cei vaccinați, fie nu au contactat boala, fie au făcut forme mai ușoare.
Nu se pune pe masă varianta carantinării. (...)”, a spus prefectul.
Cea mai mare incidență este la Negru Vodă, unde prefectul spune că este vorba despre un focar.
„Campania de vaccinare se desfășoară (...) nu la nivelul la care ne-am dori. (...) Din păcate, s-a demonstrat că frica este cea care îndeamnă cel mai eficient oamenii spre vaccinare”, adaugă Silviu Coșa.
Centrele de evaluare COVID-19 din județul Constanța
„În acest moment, sunt funcționale, în județul Constanța, trei centre de evaluare, urmând ca din 1 februarie să se deschidă și un centru în Medeea, aferent Spitalului Clinic de Boli Infecțioase”, potrivit prefectului.
„Există centre de testare PCR, există farmacii autorizate care pot efectua teste rapide care să înscrie în CoronaForms, pentru a fi recunoscute (...) sau ambulanța, pentru persoanele care nu sunt deplasabile. Aceste centre au fost deschise în ideea de a decongestiona ambulanța”, a adăugat el.
Acesta a menționat că în cadrul centrelor de evaluare nu se fac testări pentru depistarea COVID-19, ci acolo ajung cei care au deja un test pozitiv înscris în platforma CoronaForms, pentru efectuarea investigațiilor și eliberarea medicamentației, care este gratuită.
În momentul de față, gradul de ocupare este puțin peste 20% în secțiile spitalelor suport COVID.
„Speranțele sunt aceleași (pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - n.r.) care erau și la începutul lunii noiembrie”, spune Silviu Coșa.
Bolnavii care erau arondați Spitalului Clinic de Boli Infecțioase se pot adresa Spitalului Clinic de Urgență Constanța și Spitalului Militar de Urgență Constanța.
Criza energetică
„Sunt o serie de elemente care ar trebui menționate. Pe de o parte, o schemă de compensare există încă din anul 2021 (...)”
Constănțenii ar trebui să înceapă să primească facturile de stornare. Aceștia se pot adresa furnizorilor sau chiar la ANPC, adaugă prefectul.
Alegeri locale
„Din păcate, în mod sigur vor fi la Adamclisi, primarul a decedat. (...) Agigea și Dobromir, unde primarul nu își mai poate exercita funcția. (...) Am adus la cunoștință Guvernului (...) vom fi anunțați în timp util pentru fiecare caz în parte”
„La Agigea este un caz mai special (...)”
Bani din PNRR pentru județul Constanța
„PNRR-ul înseamnă anul acesta 9 miliarde până în momentul de față. Acestea vor fi repartizate tuturor UAT-urilor pentru anumite proiecte (...) Vor veni în luna februarie, bănuiesc că schema se va materializa”, spune prefectul.
Dezvoltarea turismului pe litoral
„Solicitările noastre nu pot fi altele decât le primim la rândul nostru de la agenții economici”, a transmis Silviu Iulian Coșa.
„Pe lângă toate istoria pe care o are județul nostru, (...) turismul în general în Constanța se poate dezvolta pe mai multe laturi”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii