Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța, despre reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale (VIDEO)

ro

04 Aug, 2022 14:14 1899 Marime text

Prof. Sorin Mihai, inspector școlar general al ISJ Constanța este invitatul de azi, 04 august de la ZIUA LIVE.
 
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectele legilor educației.

Timp de 35 de zile, oricine va putea să vină cu sugestii care ulterior vor putea fi integrate în proiectul ce va merge în Parlament pe 1 septembrie.

Se câștigă pe eficientizarea politicilor educaționale. Mandatul unui manager educațional va fi legat de o viziune ministerială ce trebuie pusă în aplicare. Rolul de manager educațional este de a pune în practică politicle educaționale., spune Sorin Mihai. 

 
 
Sorin Mihai, despre pachetul de propunere despre modificarea legilor educației
 

Apar elemente binevenite. Mai ales vis a vis de ceea ce se întâmplă în învățământul liceal. Avem o structură care presupune invatamantul liceal vocațional și tehnologic. Apare o noutate pentru liceele profesionale, vor avea acces mai ușor la bacalaureat, se vor crea campusuri pentru învățământul dual., spune Sorin Mihai.
 
Orientarea școlară și profesională trebuie să aibă un accent puternic în învățământul gimanzial. Trebuie să găsim căile de îndrumare adecvate pentru elevi. Nu se cunosc multiplele avantaje ale învățământului profesional, faptul că dă oportunitatea angajării pe piața muncii., mai spune inspectorul.

 
Rolul consilierului școlar

 
Nu sunt angajați ai școlii, așa cum ar trebuie să se întâmple. Trebuie să fie angajat al unității de învățământ.
 
Acest consilier școlar devine relevant pentru fiecare unitate de învățământ.

 

Practica rămâne pe hărtie numai dacă agentul economic lasă garda jos sau închide ochii
 

 Discutăm despre excelență când vorbim de învățământ teoretic, dar trebuie să înțelegem că opțiunile pentru absolvent de învățământ teoretic sunt limitate comparativ cu cele ale unui absolvent de învățământ profesional. Aceștia pot profesa mai ușor cu atestatele vocaționale.  
 
La absolvire este esențial să existe acei absolvenți eficienți în cânpul muncii. Nivelul de comunicare, de integrare a mesajului transmis către agenții economici e deficitar. Nu se înțelege încă mesajul pentru cei care se înhamă în învățământul dual.
 
Practica poate fi făcută și la sediul agentului econmic, iar întreaga aparatură e pliată pe modul în care funcționează agentul economic respectiv. Agentul economic are multe posibilități de a se implica. Practica rămâne pe hărtie numai dacă agentul economic lasă garda jos sau închide ochii. În toate discuțiile vis a vis de învățământul dual un rol esențial îl are agentul economic. Sunt multiple avantaje importante. 
, spune Sorin Mihai la ZIUA LIVE. 


 
Dacă nu există o selecție riguroasă, nu există performanță! 

Colegiile Naționale trebuie să îndeplinească anumite standarde, să lase o amprentă, să fie recunoscute ca unități de învățământ de elită. Nici un astfel de concediu nu-și va permite să aibă o admitere defectuoasă. Părinții se tem că Colegiile Naționale își vor aranja cine intră și cum intră. Dacă nu există o selecție riguroasă, nu există performanță! , punctează Prof. Sorin Mihai, inspector școlar general al ISJ Constanța. 



Se va distruge o piață a meditațiilor! 
 

Elevii sunt prea mici ca să fie stresat cu un examen la gimnaziu. Eșecul la o astfel de vârstă are un impact la vârsta elevului repsctiv. A vut să performeze și nu a reușit, si se va simți stigmatizat. Se va distruge o piață a meditațiilor, nu se va mai permite să se facă meditații cu elevii de la clasă. Lucrurile se vor schimba. E o rezistență inevitabilă, dar trebuie să vedem puțin mai departe. Nimeni nu a spus că e varinat finală, totul poate fi îmbunătățit. , mai precizează inspectorul Sorin Mihai. 

 Trebuie să ne axăm pe competențe, nu pe conținut

La nivelul Evaluării Naționale se dorește ceva asemănător cu testele PISA. O probă de limba română și disciplină din trunchiul comun, pentru real. Trebuie să ne axăm pe competențe, nu pe conținut. Este avantajul pe care l-a adus Evaluarea Națională. Acum, Bacalaureatul se bazează pe evaluarea conținutului. Nu știm dacă ce învățăm pe de rost ne va ajuta vreodată. Testarea competențelor presupune și cunoștințe în spate., completează Sorin Mihai la ZIUA LIVE. 


Ce vină are copilul dacă părintele îl vrea la un Colegiu și el nu este admis?
 

Dacă discutăm competiția pe colegii, o avem și acum. Dacă părinții doresc ca ai lor copii să intre la Colegii, îi vor stresa în acest sens. Cei care vor înțelege că există multe șanse și la Colegiile vocaționale, părinții vor găsi metode potrivite să îi îndrume. . spune Sorin Mihai.


Se ridică profesorii care predau la Colegiile Naționale la înălțimea elevilor?
 

Da! Este vorba despre Colegii de performanță. Avem gradele didactice dacă discutăm despre evoluția în carieră. Discutăm despre instituirea treptei 1, 2 sau 3 și apare și titulatura de profesor emerit. Se va pune accent pe mentorat. Profesorii emeriți ajung să-și împărtășească din experineță cu cei care intră în primii an de învățământ. Ea există și acum, însă doar pe hîrtie. Diferența o face legătura dintre mentor și stagiar. Stagiarul va putea participa la cursurilee susținute de mentorul său. Cel din urmă își va dedica mai multe ore sprijinirii cadrului didactic debutant. , spune inspector școlar general al ISJ Constanța.


Segmentul educației ne asigură specialiști

Când discutăm despre Colegii facem o diferență. Nu sunt multe în județe, și cu atât mai puțin în județul nostru. Foarte multe din articilele din PNRR raportate la educație sunt conectate cu dezvoltarea bazei materiale pentru învățământul profesional și mai puțin pentru cel teoretic. Segmentul educației ne asigură specialiști. , mai spune Sorin Mihai. 


Noua structură va avea, pe lângă atribuții de asigurarea calității pe care anterior le avea ARACIP, și atribuții de inspecție sistemică care nu se vor mai suprapune cu verificările făcute de inspectorate.
 

Acum avem inspecțiile generale care se fac de către inspectorii școlari și avem și inspecțiile ARACIP, care dublează activitatea de control. Nu se va mai dubla o activitate de control, de verificare. , punctează Sorin Mhai. 


Ce se va schimba la Titularizare?
 

Titularizarea rămâne un examen. Se vor putea titulariza și pe 9 ore. Titularizarea îți oferă un post în învățământ. Este și normal să fie un examen complex, pentru că vrem să avem cei mai buni profesori. Mă bucur că au fost mulți candidați. Este firesc să aibă o dificultate sporită. Ne oferă o selecție a profesorilor care intră în sistem., mai spune Sorin Mihai la ZIUA LIVE. 



Vor fi și salarii motivante pentru debutanți
 

Vor fi și salarii motivante pentru debutanți. Vor crește și celelalte salarii,. Cuantumurile vor crește pentru toți. Se ajunge la o creștere de 43%., adaugă inspectorul. 


Sorin Mihai vorbește la ZIUA LIVE despre importanța cititului pentru elevi. 
 

Eu am avut un fix ca elevii să citească. În cadrul Evaluării Naționale există un item care mi e foarte drag ca ii cere elevului să facă o comparație intre textul literar și un altul citit de elevul respectiv.

Fără să citești nu ai cum să rezolvi un astfel de subiect. E importantă nu orice lectură. Avem și beletristică și lecturi marginale. Așa, lista de lecturi suplimentare devine relevantă. Acest item este notat cu 6 puncte din 100. Mi-e foarte drag acest item. Sunt convins că astfel de itemi ar face diferența și la Bacalaureat. , adaugă Sorin Mihai. 

 


Noutăți în legile Educației 
 
Printre noutăți sunt: învățământul obligatoriu care va cuprinde grupa mică începând cu anul 2030, colegiile naționale vor putea organiza propriile examene de admitere, structura examenului de bacalaureat se modifică, fără note la educație fizică și arte, profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, salariile profesorilor debutanți cresc cu 43%.


O decizie importantă este reorganizarea inspectoratelor școlare în Direcții publice pentru învățământul preuniversitar. Centrele județene de resurse și asistență educațională vor fi comasate în aceste direcții.

Va fi înființată Autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității în preuniversitar (ANISAC) în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Noua structură va avea, pe lângă atribuții de asigurarea calității pe care anterior le avea ARACIP, și atribuții de inspecție sistemică care nu se vor mai suprapune cu verificările făcute de inspectorate.

Va exista un Centru național de dezvoltare și formare a carierei didactice, cu structuri la nivel județean, în locul Caselor Corpului Didactic.
Se reorganizează Institutul de Științele Educației și Centrului Național de Curriculum și Evaluare care fuseseră comasate acum doi ani.
 
De asemenea, va exista Unitatea Executivă dedicată Învățământului Preuniversitar, pe modelul celei din universitar, pentru asistență tehnică și digitalizare, care va putea lucra inclusiv cu experți externi. Aceasta va gestiona toate platformele digitale ce vor fi înființate prin noua lege.

Se înființează Corpul managerilor educaționali din care vor face parte mentori pentru directorii de școală la început de carieră și care va dezvolta politicile publice în management educațional.

Există pentru prima oară menționat în lege posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală dacă ANISAC constată că nu s-au îndeplinit standardele de calitate. Școlile vor avea și un director administrativ.

Educatorii, învățătorii și profesorii vor trebui să completeze rapoarte de evaluare ale copiilor. În învățământul primar se vor acorda calificative și de la clasa a V-a elevii vor primi note, dar nu la toate materiile. Din 2023, la Muzică, Desen și Educație Fizică nu se mai pun note, ci calificative.

Se schimbă și admiterea la liceu. Acei elevi care intră în clasa a șaptea în toamnă vor putea, peste un an să susțină un examen, colegiile naționale vor avea această posibilitate.

Prin aceste examene vor putea să-și selecteze 90% dintre elevi. 10% dintre locuri vor rămâne pentru a fi ocupate în urma evaluării computerizate.
 
Profesorii colegiilor care vor decide să organizeze examene vor trece printr-o pregătire specială pentru evaluarea subiectelor de admitere.

Examenul de Bacalaureat va avea: o singură probă scrisă de evaluare a competențelor de bază pentru disciplinele din trunchiul comun: română, matematică, istorie, geografie, socio-umane, la care elevii ar trebui să ia minimum 6; două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și vor fi verificate competențele de bază B1; o probă de evaluare a competențelor digitale, în raport cu standardele europene; probă la limba și literatura maternă, minimum 6 pentru promovare; o probă scrisă facultativă care nu va condiționa promovarea la Bac, va avea rolul însă de a-l ajuta pe elev să-și demonstreze nivelul de excelență pentru piața muncii sau domeniul ales la admitere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii