Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

09 Apr, 2024 15:09 891 Marime text
Deputatul Stelian Ion, președintele USR Constanța este candidatul Alianței Dreapta Unită (ADU) pentru Primăria municipiului Constanța.

Astăzi, marți, 9 aprilie de la ora 15.00, Stelian Ion este prezent la ZIUA LIVE pentru a discuta despre problemele reclamate de constănțeni.

Printre acestea se numără lucrările de reabilitare prost gestionate, lipsa locurilor de parcare și a alternativei la desființarea acestora dar și despre traficul infernal din municipiu.
 
Discutăm și despre carențele administrației locale dar și despre lipsa spațiilor verzi și urbanismul haotic din municipiu.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Oamenii vin la noi la sediu și semnează, merg la prieteni, strâng semnături pentru noi. În 2020 era o atmosferă bună, dar nu ca acum. Oamenii vin spre noi și își doresc altceva decât au avut până acum. Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor. Am primit o notificare că în zona Palazu cetățenii primesc notificări în zone lăsate pârloagă să se taie iarba. Au mers fix acolo unde nu au asfaltat pentru că cineva din Primărie își construiește un bloc. Pentru că este protejatul Primăriei, pune oamenii să își tundă iarba. Pentru unii se permite cu autorizație să se consttruiască unele chestii masive pe bucata prelungită de plajă și pentru alții rezervi doar controale și amenzi. 

Parte din unele amenajări efectuate pe plaja din Mamaia sunt pe porțiunea recent înnisipată. La toamnă veți vedea că nimeni nu se ridică nimic de acolo. Trebuie să avem investiții, dar nu pe plajă. Legea ar trebui să fie una pentru toată lumea. Eu cred că investitorii sunt prinși la mijloc de chestiunile administrative. De vină sunt autoritatea de mediu și Primăria. Nu este eficient din punct de vedere economic să readuci terenul după sezon la starea inițială.

Nemulțumirea multor agenți este că sunt cocoșați de amenzi și alții construiesc și vin cu excavatoare și compactoare pe plajă. Vrem să facem un parc acvatic, să avem turiști și în extrasezon, dar nu așa. dacă permitem fiecăruia după interes să amenajeze ceva, aceasta este definiția haosului. Este cu mult peste ce permite legea. PUZ-ul este pentru bucata de plajă care era în 2010, între timp s-a mărit plaja. Un compromis de genul acesta îl atrage pe următorul și tot așa. Ce vor spune ceilalți care au sectoare de plajă? Unora li se prelungesc contractele și altora nu. Primarul Vergil Chițac a dat autorizație pentru acea lucrare și susține că nu avea de ales și era sub incidența legii. Ori este incompetent, ori nu știe ce semnează. Trebuie respectată legea și să fie același etalon pentru toată lumea. 

Primele lucruri pe care le voi face din poziția de primar ar fi câteva modificări la Primărie în privința organizării și trebuie găsită o soluție la traficul rutier din oraș. Am văzut că se sapă pe strada Soveja și udau zona să nu se ridice praful. Când ești în apropierea campaniei se pot respecta regulile. Pe Baba Novac oamenii de luni de zile nu pot deschide geamul. Nu s-a luat nici măcar o soluție. Trebuie finalizate aceste lucrări. 

Referitor la sensurile unice din oraș, acolo unde este evident că este o prostie se poate modifica. Aceste soluții nu pot fi luate pe genunchi. Trebuie un studiu de trafic, dacă decongestionezi traficul pe o porțiune este posibil să îngreunezi în altă parte. După ce marile șantiere sunt finalizate trebuie un studiu de trafic. 

Oamenii se plâng de programul transportului în comun. Sunt oameni care încep programul la ora 6.00 și nu pot ajunge la muncă. Trebuie achiziționate mai multe autobuze electrice. Ar trebui reluate demersurile pentru troleibuze în Constanța. Tramvaie nu mai putem aduce, dar pentru troleibuze se poate reface infrastructura. 

Sunt discuții legate de liniile continue de pe marile bulevarde. Cred că linia continuă de la Gară până la Satul de Vacanță nu este ok. Ar trebui făcute câteva linii discontinue, una ar putea fi la intersecția cu strada Suceava. Cu timpul trebuie să găsim o soluție pentru înscrierea la școli și grădinițe. Unitățile de învățământ ar trebuie să fie la fel din privința actului educativ. Traficul este aglomerat din cauza părinților care aleg să îi ducă pe copii la anumite școli. 

Nu cred ca Vergil Chițac să pună în aplicare proiectul cu locurile de parcare desființate până la alegeri. Aceste măsuri trebuie luate deoarece riscăm să pierdem foarte mulți bani și nu ne permitem. În zona parcurilor va fi o problemă mare. La Casa de Cultură se pretează o parcare subterană sub spațiul verde. Este foarte important să fie găsite soluții. Vin părinții în parc, la liceu, la școli, la biserică și nu au locuri de parcare. Soluția a venit chiar de la locuitorii din zonă. Soluții miraculoase nu se vor putea găsi. Trebuie amenajate parcări. Transportul în comun trebuie îmbunătățit, o frecvență mai mare. Uneori nu poți folosi transportul n comun, mai ales dacă faci cumpărături și mai ai și copii. 

Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă. Am văzut unele zone ce nu se inundau, exemplu intersecția Suceava cu Lăpușneanu, care nu se inundau și acum se inundă. Voi verifica atent dacă se spală în special zonele din preajma ghenelor de gunoi. 

Administrația Locală trebuie să convingă oamenii și să îi conștientizeze să facă separarea deșeurilor. Este important pentru noi să reciclăm. Planeta nu își permite să ofere multe resurse. De asta avem legi, pentru a permite și generațiilor următoare un loc în care să trăiască. Trebuie să facem un efort pentru a trăi într-un oraș mai curat. Înainte de 89 reciclarea se făcea, oamenii duceau de bună voie la reciclat. oamenii au nevoie să fie recompensați. Cei care nu vor să se conformeze vor primi și amenzi. 

Pistele de biciclete uneori nu duc nicăieri. Mai sunt canalizări puse pe aceste piste, nu au fost făcute corect. O perioadă nu se poate face nimic, mai exact cinci ani trebuie folosite așa cum sunt. În momentul în care le folosești trebuie să fii foarte atent. Unde vom completa pistele, le vom face ca la carte. 

Avem nevoie de școli, de grădinițe și creșe deoarece nu s-au construit în ultimii ani. Aceasta ar fi tema principală a capmaniei noastre: Educația și să investim în viitorul copiiilor noștri. În alte orașe s-au construit școli, grădinițe, săli de sport, într-un mandat. Nu sunt suficiente săli de sport, nu se deschid curțile școlilor pentru a se fac emișcare. Sunt convins că se pot găsi soluții și pentru pază. Am avut un proiect în acest sens, dar a fost respins în Consiliul Local. Unele școli sunt deschise, dar puține. 

Constanța este un oraș ce își permite să dea 18 milioane de lei pe gardul de la cimitir, pe beculețe, pe studii dubioase de fezabilitate, pe lucrări de cadastrare ce puteau fi făcute de serviciul Primăriei, se aruncă mulți bani pe fereastră. Pentru copii nu sunt bani. Avem multe cheltuieli, dar partea de învățământ, infrastructura școlaă are nevoie de mai multe. Avem nevoie de sport, trebuie alocate sume, dar trebuie verificat modul în care sunt alocați acești bani. 

Terenurile de sport ale școlilor, în aer liber trebuie amenajate foarte bine. La Școala 29 unul dintre terenuri este în pantă. Trebuie o lucrare mai complexă pentru a se remedia. 

 Domnul Primar mai are puțin din mandat. Acum se vând plaje, se alocă locuințe. Este o problemă foarte mare. Zona gri le permite unora să jongleze cum vor cu patrimoniul Constanței. Npoi trebuie să punem imobilele în valoare. Sunt multe clădiri lăsate în paragină. Sancționezi pe unii că nu și-au reabilitat fațadele, dar tu, Primărie nu faci acest lucru, la clădirile aflate în patrimoniul Primăriei. Degeaba sunt puse pavele dar clădirile sunt nereabilitate. 

În Mamaia sunt interese mari pentru că mai sunt trenuri, mai este loc de betoane. Mai sunt în Faleză, pe taluz vor să facă unii blocuri. În continuarea Casei Căsătoriei se pot face case, dar să permiți blocuri este o mutilare a zonei. Unii oameni de bună credinți spun că șoseaua de coastă este un proiect bun. Dacă s-ar putea, unii ar face o șosea pe mijlocul plajei, eventual să mergi direct până în apă. Noi am spus că am consultat constănțenii și majoritatea preferă o promenadă, o amenajare pietonală în locul șoselei de coastă. Nu se va face nicio șoseaua de coastă în următoarele luni.

Le cerem sprijin votanților să ne dea și un consiliu puternic să punem în aplicare promnisiunile. În Constnața am convingerea că trebuie să conteze și părerea constănțenilor. De prea multe ori părerea constănțenilor nu a contat. E păcat să nu se facă măcar o promenadă, o pistă! Constănțenii nu își doresc neaparat o șosea, dar dacă ar avea de ales vor alege promenadă. Este și o zonă în care nu mai ai pe unde să o iei. Nu toată zona este generoasă din punct de vedere al amenajării. 

Nu mi-am propus să opresc tot ce se întâmplă în Constanța. Consider că mai potrivite erau centralele de cartier. Actuala administrație a luat-o pe făgașul acesta dar trebuie să vedem cum se vede eficiența acestui proiect. Unele lucruri sunt duse până într-un punct de unde nu te mai poți întoarce, unele nu se mai pot repara pe termen scurt, sau pe termen lung. Multe dintre lucrurile făcute se pot remedia. 

Orice experiență mă ajută. Și cea de la Ministerul Justiției ajută, iar lucrul se va vedea. La minister am avut o relație foarte bună. I-am promovat pe cei care au fost serioși și au muncit, iar pe de altă parte unde am văzut că sunt probleme am luat măsuri destul de dure. În momentul în care ajungi într-o funcție vin lângă tine sfătuitori. Unii acționează impulsiv. Important este să nu pleci urechea la șușoteli. Unii vor să scape unii de alții. Vom face acele schimbări care trebuie făcute. La Urbanism vreau să fac schimbări, trebuie un departament Juridic foarte bine pus la punct, sunt contracte foarte mari, ce trebuie susținute de o bază materială, nu semnezi orice. Evident că mă va ajuta toată experiența și voi avea oameni care să mă ajute. 






PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii