ZIUA LIVE Valentina Matea, despre creșterea salariilor aleșilor locali. Ce se întâmplă cu celelalte categorii (VIDEO)
ZIUA LIVE: Valentina Matea, despre creșterea salariilor aleșilor locali. Ce se întâmplă cu celelalte categoriiAg.-șef pp. Valentina Matea, prim-vicepreședinte al Sindicatului ROPOL, este invitatul de miercuri, 22 iunie, de la ora 14.00, al emisiunii ZIUA LIVE.
De la 1 iulie, sunt programate creșteri salariale pentru aleșii locali, miniștrii din Guvern, dar și pentru președintele țării.
Care este logica ce stă la baza unei astfel de măsuri cu privire la forțele de ordine ale unui stat, cu privire la cei ce execută profesiile menite să îi salveze pe cetățenii aflați în pericol, dar și bunurile acestora aflăm miercuri, 22 iunie, de la ora 14.00, la ZIUA LIVE, de la ag.-șef pp. Valentina Matea, prim-vicepreședinte al Sindicatului ROPOL.
De asmenea, liderul sindical va vorbi și despre plecările masive din sistem și ne va explica modalitatea care permite unora din sistem să devină „tineri pensionari“.
Plecări tot mai multe din MAI
„Pentru noi contează mai puțin dacă apare o știre pentru primari (...) că le crește salariu. Pe noi ne interesează despre salariul nostru. Avem această lege a salarizării, care ar fi trebuit să mulțumească pe toată lumea. (...) Legea salarizării, în 2017, a stabilit, pentru anumite categorii, să nu fie aplicabilă în integralitate. Pentru noi, s-a dus în 2019.
În 2019, nouă ni s-au făcut dispoziții de încadrare pe funcții, (...) salariul de bază de la care pornești este 2 x salariul minim”
„Am înțeles că în 2021 nu se poate. (...) În 2022, ne-am trezit că avem criză financiară, că bugetul nu iese și că nu se poate să ni se acorde (mărirea de salariu - n.r.)”
Este vorba despre drepturile salariale promise încă de acum 5 ani.
„Ni s-ar fi majorat automat. Pentru că legea nu ni s-a aplicat în integralitate, noi încă suntem cu salarii calcualate după legi (...), foarte multe, stufoase, de la nivelul 2009-2010, aplicate succesiv”
Care este situația privind norma de echipare pentru polițiști
„E destul de complicat, pentru că, polițistul trebuie să aibă uniforma asigurată de către unitate. Ne-am trezit de multe ori că uniforma nu se potrivea cu cea pe care o comandam. Să nu corespundă, să nu aibă elemente din echipament, mai ales cele care se uzau foarte des. Au apărut alte surse din care să îți poți asigura echipamentul.
Puteai să îți procuri singur echipamentul necesar.
În ceea ce privește normele de echipare, s-au închis toate sursele de aprovizionare. Nu mai ai voie să iei decât din structura din care activezi. Uniforma nu se poate schimba de pe o zi pe alta. E nevoie de achiziții, cu licitații (...) nu poți să ieși pe stradă să asiguri ordinea publică la pantaloni la dungă si cravată. Contextul specific muncii”
Nici în prezent nu știm exact care sunt elementele uniformei.
Ea mai spune că toate elementele din echipament sunt asigurate cu periodicitate, piese ce au un anumit indice de uzură.
„Când statul a venit și a zis - schimbăm uniforma - nu vom putea găsi pe nicăieri să le achiziționăm. Achizițiile acestea înseamnă buget. Ne vor opri norma de echipare”
„Din moment ce nu îmi asiguri nici bani, nici uniformă, eu cu ce ies pe stradă?”
„Înainte de a fi polițiști, medici, profesori (...) suntem oameni”
Războiul de la granița României
„În schimb, a fost o perioadă și este în continuare, dificilă și epuizantă pentru mulți colegi. Numai munca de zi cu zi, sarcinile zilnice sunt atât de multe și foarte mulți sunt depășiți pentru că deficitul personal este major la noi. Sunt situații în care pentru doi lispă, trebuie să muncească un altul”
„Au fost foarte multe delegări”
„În general, pentru acești oameni, s-au acordat acele drepturi conform delegării. însă au fost eforturi comune.
„Te întorci epuizat dintr-o zonă de acest gen. Ajungi la serviciul tău permanent unde îți vezi de sarcinile tale”
Pensionarea polițiștilor
„De ce există o lege pentru pensionarea militarilor și polițiștilor? În toată activitatea, ai anumite responsabilități, îți asumi anumite riscuri, ai anumite drepturi îngrădite.
Activitatea pe care o desfășori, se desfășoară în condiții pe care nu le suportă oricine. Drepturile pe care le ai restricționate pe toată periada cât ești polițist, îți permit să reduci vârsta de pensionare cu 13 ani”
„Majoritatea de abia așteaptă să iasă la pensie pentru că au acumulat atâtea nedreptăți în toată cariera că nu mai vor să stea în sistem”
„Personal, cred că nu trebuie să existe un procent. Treaba ne-o facem oricum, nemulțumirea rămâne. Dacă s-ar aplica legea salarizării (...) este clar că aceea aduce majorări salariale și pentru noi. O lege care este în vigoare. Pentru noi, nu. Este singurul lucru pe care ni-l dorim.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!