Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Ziua Marinei Române. Mii de persoane participă la festivitățile de la Constanța. Ce evenimente vor avea loc pe faleza Comandamentului Flotei (galerie foto)

ro

15 Aug, 2017 09:22 3816 Marime text


Forțele Navale Române organizează astăzi, 15 august, începând cu ora 09.55, pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, exercițiul Ziua Marinei Române 2017, alături de publicul larg, aspect ce reprezintă o premieră în istoria acestui mare spectacol naval. Deja turiștii și constănțenii s-au adunat în număr mare pe faleza din fața Comandamentului Flotei pentru a participa la acest eveniment. 

La festivități sunt așteptați să participe șeful statului, Klaus Iohannis și ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu. În premieră anul acesta, după discursurile oficiale se va permite accesul publicului pe faleză pentru a urmări spectacolele din larg. 

UPDATE:ora 12.15



Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile. Președintele Klaus Iohannis a părăsit tribuna oficială. 
 
De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești.   
 
La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric. 


Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.

UPDATE. ora 12.00



Navele Gărzii de coastă desfășoară un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcațiunea suspectă în port. 
 

Ulterior Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.
 
Apoi va avea loc salutul cu trei elicoptere PUMA NAVAL, simultan cu defilarea navelor și salutul final. În această secvență vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncțional și câte o navă de la Garda de Coastă, ISU și ARSVOM.



După defilarea navelor dintr-o ambarcațiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperați din apă de un elicopter PUMA NAVAL prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, publicul se va putea bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.

UPDATE. ora 11.45

Se derulează exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 POSSEIDON și un elicopter PUMA NAVAL, iar cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.
 
Spectacolul din fața falezei continuă cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere PUMA NAVAL, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

UPDATE. ora 11.20

Șase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane TYPHOON. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter PUMA NAVAL va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.

UPDATE. ora 11.05 



Au început exercițiile pe mare. Salutul de deschidere a exercițiului a fost dat de elicopterul PUMA NAVAL și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care poartă drapelele României, NATO și UE.
 
Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals. Grațiosul dans este urmat de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL și două ambarcațiuni rapide.
 

UPDATE: ora 11.00



Zeul Neptun împreună cu nimfele sale au ajuns pe faleza din fața Comandamentului Flotei. 

UPDATE. ORA 10.37



Urmează oficierea unui serviciu religios și concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Slujba este oficiată de un sobor de preoți si de IPS Teodosie. 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.

UPDATE. ora 10.35

 "Azi este ziua celor care slujesc cu dedicație pe ape. Anul acesta sărbătorirea Zilei Marinei are o semnificație deosebită. Marea neagră are o importanță geo-stategică. Regiunea Mării Negre este una încărcată din cauza evenimentelor din ultima vreme. Este datoria noastră să facem din România un actor relevant. Navele noaste participă cu succes la exercițiile militare NATO. România este și un furnizor de securitate la granițele de est ale NATO" a declarat ministrul apărării, Adrian Țuțuianu. 


UPDATE. ora 10.20
 
Președintele României Klaus Iohannis a luat cuvântul. 

 "Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră. De Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului. Sunt impresionat de faptul că în fiecare an vine atâta lume să sărbătorească Ziua Marinei. Este o recunoaștere a prețuirii dumneavoastră. Ceremonia de azi se desfășoară simbolic în zona Mării Negre. În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări. De aceea deciziile NATO au menirea de a întări securitatea din zonă. România este un pilon al securității din arealul Mării Negre. Avem nevoie de o armată bine dotată și pregătită să facă față provocărilor. România este un stat credibil pentru aliații săi, gata să contribuie la securitate din zona Mării Negre. Sacrificiul marinarilor este recunoscut. Cetățenii și partenerii României apreciază ceea ce faceți, dragi marinari. La mulți ani și puntea înainte" a spus președintele țării. 


UPDATE. ora 10.15

În continuare este citit Ordinul Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.​

UPDATE: ora 10.10

În continuare, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, a luat cuvântul de deschidere.

"Marinarii au sporit an de an însemnătatea Zilei Marinei. Această zi este și o zi de bilanț. România are misiunea de a apăra nu doar granițele țării, dar și pe cele ale Uniunii Europene. Forțele Navale ale României au participat cu succes la exercițiile militare ale NATO. La mulți ani, dragi camarazi" a declarat Alexandru Mîrșu.

UPDATE. ora 10.00

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Național, în timp ce pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre. La bordul navelor, militarii au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce s-au auzit din Portul Tomis.

UPDATE: 09.55



Președintele României, Klaus Iohannis a ajuns pe platoul din fața Comandamentului Flotei. Iohanis este însoțit de ministrul apărării Adrian Țuțuianu. Președintele a fost salutat de garda din fața Comandamentului. 

UPDATE: ora 9.50

Festivitățile dedicate Zilei Marinei au început. Forţele Navale Române celebrează, azi, Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanța. 

La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză este ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii arboreaza pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. 

Momentul este urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. 

Printe cei prezenți se află Horia Țuțuianu - președintele CJC, Dan Tivilichi - director CN APM, Muftiul Iusuf Murat, Decebal Făgădău - primarul municipiului Constanța, Mircea Dobre - ministrul turismului, Daia Petre - ministrul agriculturii, subprefectul Levent Accoium. 



 

Citește și

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii