Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială a apei. În acest an, evenimentul este dedicat legăturii dintre apă şi schimbările climatice

ro

22 Mar, 2022 08:08 1941 Marime text
Apă, sursa foto: Pexels Data de 22 martie marchează Ziua mondială a apei. 

Ziua apei (#WaterDay) este un eveniment anual care îşi propune să se concentreze asupra problemelor globale privind accesul la apă potabilă.


În acest an, ziua apei este dedicată legăturii dintre apă şi schimbările climatice. "Adaptarea la efectele pe care schimbările climatice le au asupra apei va proteja sănătatea şi va salva vieţi", conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Apa este o resursă extrem de preţioasă, la care mulţi nu se gândesc, fiind obişnuiţi să acceseze această resursă prin simpla deschidere a unui robinet. Ziua mondială a apei reprezintă un apel la a ne gândi la acei oameni şi la acele locuri unde apa este o resursă rară şi o chemare pentru a găsi soluţii pentru cei care nu au acces la apă curată. Conform datelor ONU, în întreaga lume trăiesc 783 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată.

Ziua mondială a apei a fost propusă în cadrul Agendei 22 de la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din 1992, ce s-a desfăşurat la Rio de Janeiro. În luna decembrie a acelui an, Adunarea generală a ONU a adoptat rezoluţia ca data de 22 martie a fiecărui an să fie dedicată apei şi creşterii gradului de conştientizare cu privire la această resursă. Prima Zi mondială a apei a avut loc la 22 martie anul următor.

De asemenea, Ziua mondială a apei le oferă oamenilor de pretutindeni şansa de a înţelege problemele cu care se confruntă semenii lor care nu au acces la apă curată dar şi şansa de a-i ajuta pentru a depăşi aceste probleme.

În ceea ce priveşte legătura dintre apă şi schimbările climatice, ONU a subliniat faptul că episoadele meteorologice de vreme extremă pot avea efecte negative asupra surselor de apă curată. De asemenea, ONU atrage atenţia asupra modului în care noi, ca societate, avem nevoie de apă pentru a supravieţui, atât la nivel individual cât şi al sistemelor pe care ne bazăm şi pe care este clădită societatea - sistemul medical, sanitar, educaţie, afaceri şi multiple industrii.



Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii