Ziua Mondială a Bolnavului, marcată prin rugăciuni speciale la Constanța. Mesajul preotului Iacob Ieronim
Ziua Mondială a Bolnavului, marcată prin rugăciuni speciale la Constanța. Mesajul preotului Iacob Ieronim- Ziua Internațională a Bolnavilor a fost proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea.
În România, această zi este marcată de comunitățile catolice prin slujbe religioase și rugăciuni.
În Bazilica „Sfântul Anton de Padova” din Constanța, Ziua Mondială a Bolnavului va fi marcată prin rugăciuni speciale pentru însănătoșirea bolnavilor. Monseniorul Ieronim Iacob a transmis un mesaj cu acestă ocazie.
Pe 11 februarie credincioșii catolici celebrează Aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Lourdes (Franța), în anul 1858, tinerei Bernadette Soubirous, ulterior canonizată de Biserica Romano-Catolică. Din voința Papei Ioan Paul al II-lea, în anul 1992 a fost instituită la această dată „Ziua Mondială a Bolnavului”. Cu această ocazie, papa le spunea creștinilor: „Ziua Mondială a Bolnavului să fie un moment puternic de rugăciune şi un apel adresat tuturor de a recunoaște pe chipul aproapelui bolnav Chipul Sfânt al lui Cristos care, suferind, murind şi înviind, a salvat omenirea".
Cea de-a XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie 2021) este celebrată în condiții cu totul particulare. Pandemia care afectează omenirea de aproape un an ne face tot mai conștienți de importanța unei „relații de încredere aflate la baza îngrijirii bolnavilor”, după cum spune Papa Francisc în scrisoarea adresată creștinilor cu această ocazie. „În faţa stării de necesitate a fratelui şi surorii noastre – afirmă Suveranul Pontif – să ne oprim, să ascultăm, să stabilim o relație directă şi personală cu celălalt, să simțim empatie şi înduioșare faţă de cel suferind şi să ne lăsăm implicați de suferința sa până la a o lua asupra noastră".
Cel bolnav are nevoie de încurajare, de apropiere şi mai ales de iubirea noastră: a credincioşilor, a oamenilor de bunăvoință şi a personalului sanitar. Medicii și asistentele, toți cei aflați în prima linie a bătăliei pentru viață au luat acum, mai mult ca altădată, chipul „Samariteanului milostiv” (Luca 10, 25-37) care nu-și precupețește efortul și resursele pentru viața semenului.
În Bazilica „Sfântul Anton de Padova” din Constanța Ziua Mondială a Bolnavului va fi marcată prin rugăciunea a Rozariului, la ora 17:20, urmată de Sfânta Liturghie oferită pentru bolnavi și pentru cei care îi îngrijesc. La sfârșitul Liturghiei se vor face rugăciuni speciale pentru însănătoșirea bolnavilor, alinarea suferințelor și iertarea păcatelor. Totodată, se va împărți binecuvântare cu relicva (moaștele) Sfântului Anton, preot și învățător al Bisericii, mare făcător de minuni, a transmis pentru ZIUA de Constanța monseniorul Ieronim Iacob, paroh de „Sf. Anton”, Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp