Ziua Mondială a Diabetului Ce este diabetul zaharat și ce îl cauzează. Ce spune medicul Sorina Chelaru
Ziua Mondială a Diabetului: Ce este diabetul zaharat și ce îl cauzează. Ce spune medicul Sorina Chelaru
14 Nov, 2021 10:51
ZIUA de Constanta
1098
Marime text
- Data de 14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului
- Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un prilej de conştientizare a populaţiei cu privire la această afecţiune şi la importanţa prevenţiei.
De la regim și alimente strict interzise până la alimente permise în cantități mici, atent supravegheate, diabetul zaharat s-a făcut „auzit“ mai ales în anul pandemiei Covid-19, adesea fiind prezent ca o comorbiditate la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus și care au decedat ulterior.
Alimentația nesănătoasă este un factor decisiv în apariția diabetului, subliniază medicul. O perioadă lungă cu exces în greutate poate duce la apariția diabetului zaharat. Lipsa mișcării își spune cuvântul. Pe vremuri mergeam pe jos, acum ne deplasăm mult cu mașina.
Citirea etichetelor este foarte importantă. Alimentele care au foarte mulți carbohidrați au impact asupra glicemiei. Există un mit că bem suc de fructe natural. În momentul în care stoarcem fructul, depășim cantitatea indicată.
Este foarte bine să mâncăm din surse sigure, dar este importantă și cantitatea. Nevoia organismului este direct dată și de gradul de activitate fizică. Un exces de calorii duce la exces de greutate.
Suntem ceea ce mâncăm și cât ne mișcăm, subliniază medicul Sorina Chelaru.
Iată postarea de pe pagina de socializare a Ministerului Sănătății
Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un prilej de conştientizare a populaţiei cu privire la această afecţiune şi la importanţa prevenţiei.
Diabetul zaharat este o problemă de sănătate cunoscută ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2.
Acesta poate fi semnificativ redus prin gestionarea factorilor de risc.
Alimentația sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care vă pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecțiuni nedorite.
Activitatea fizică este un factor important de prevenţie.
Pentru optimizarea managementului pacientului cu diabet este nevoie de creșterea accesului pacienților la medicamente compensate și gratuite, dar și dezvoltarea programului național curativ.
Citește și: ZIUA LIVE Informații despre diabetul zaharat. Care sunt alimentele strict interzise
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii