Ziua Mondială a Emoticoanelor. Curiozități despre emoji-uri
Ziua Mondială a Emoticoanelor. Curiozități despre emoji-uri
17 Jul, 2021 15:47
ZIUA de Constanta
2621
Marime text
- Ziua Mondială a Emoticoanelor (World Emoji Day) a fost introdusă în anul 2014, aceasta fiind „opera” lui Jeremy Burge, fondatorul Emojipedia.
În fiecare an pe 17 iulie sărbătorim Ziua Mondială a Emoticoanelor.
Ziua Mondială a Emoticoanelor (World Emoji Day) a fost introdusă în anul 2014, aceasta fiind „opera” lui Jeremy Burge, fondatorul Emojipedia.
O emoticoană (var. emoticon) sau emotigramă(cuvânt creat prin compunerea substantivelor „emoție” și „pictogramă”), rareori numit și „față zâmbitoare” sau „zâmbilici” (traducere din engleză de la smiley) este o reprezentare grafică stilizată (pictogramă) a unei fețe umane. Este un cuvânt artificial, combinația cuvintelor "emoție" și "icoană" - deci un chip care exprimă diverse stări emotive.
Cea mai simplă emotigramă constă dintr-un cerc galben (fața), cu două puncte negre (ochii) și cu o jumătate de cerc în partea de jos (gura), vezi imaginea din dreapta.
Pictograma a fost popularizată la începuturile anilor 1970 de frații Murray și Bernard Spain, care s-au unit într-o campanie pentru a vinde obiecte noi. Ei au produs nasturi, dar și cești de cafea, tricouri și multe alte obiecte pe care erau imprimate emotigrama și fraza "Vă dorim o zi fericită", născocită de Murray Spain.
Deși emotigramele sunt folosite des pe forumuri, ele sunt considerate doar o facilitate în plus, iar uneori când un utilizator răspunde printr-un mesaj format doar dintr-o emotigramă, mesajul este considerat spam. Fețele zâmbitoare sau și mânioase etc. pot face diferența dintre o insultă și o glumă, spre exemplu: "Azi ești cam încet, nu-i așa? :)", scrie wikipedia.org.
Iată și câteva curiozități despre emoticoane:
- „Râsul cu lacrimi” se pare că e cel mai iubit emoticon, potrivit Emoji Tracker. Acesta este urmat de inimioara roşie;
- Ziua Emoji este sărbătorită anual pe 17 iulie, după ce cuvântul a fost menționat în 2014 de către creatorul Emojipedia, Jeremy Burge, la un an după ce el fusese deja adăugat oficial în dicționar;
- Emoticoanele au şi un documentar – un scurtmetraj de două minute, intitulat „Emoji among us”. Acesta vorbește despre „obsesia pentru micile imagini colorate”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii