Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Iei, sărbătorită în avans pe Faleza „Ivan Patzaichin”, din Tulcea

ro

20 Jun, 2024 19:10 770 Marime text
Sursa foto: Consiliul Județean Tulcea





 
  • Miercuri, 19 iunie, Faleza „Ivan Patzaichin” a fost gazda unui eveniment public de amploare, dedicat Iei Românești, organizat de Consiliul Județean Tulcea și Centrul Cultural „Jean Bart”.
 
Peste o sută de dansatori de toate vârstele, membri ai „Școlii de dans Coman” și ai Ansamblului de Copii „Dorulețul”, îmbrăcați în cămăși populare din toate zonele țării, au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Iei ,instituită pe data de 24 iunie, printr-un colaj de dansuri tradiționale.
 
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a adresat calde mulțumiri și felicitări inițiatorului evenimentului, Ștefan Coman, și participanților la spectacol.
 

„Maestre, vă urez sănătate și putere de muncă pentru că dumneavoastră sunteți cel care duce mai departe tradițiile românești și dobrogene. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat, să nu ne uităm trecutul și moștenirea culturală! Ia românească face parte din identitatea noastră, pentru străbunii noștri era și strai împodobit, la zi de sărbătoare, dar și haina de fiecare zi. Dacă pe vremuri ia era haina obișnuită, astăzi este doar haina de sărbătoare iar faptul că acum, aici, atât de mulți tulceni de toate vârstele o poartă cu mândrie, este dovada că ne respectăm străbunii și tradițiile! Vă felicit pe toți cei care ne-ați oferit acest frumos spectacol și vă urez succes în continuare! La mulți ani Iei Românești! La mulți ani, tulceni!”.

 
Din anul 2013, ziua de 24 iunie are o semnificație aparte pentru români, pentru că marchează Ziua Internațională a Iei românești, Sânzienele și Drăgaica. Propus de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, evenimentul este celebrat în numai puțin de 48 de țări în care locuiesc români.
 
 
 
Citește și
 La ConstanțaIa românească, sub semnul lui Brâncuși, Coloana Infinitului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii