Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită pe 5 iunie. Putem fi #GenerațiaReconstrucțieiEcologice
Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită pe 5 iunie. Putem fi #GenerațiaReconstrucțieiEcologice
05 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2081
Marime text
- Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită an de an pe 5 iunie
- În acest an, tema zilei este „Restaurarea ecosistemelor”
- APM Constanța și ONG Mare Nostrum transmit două mesaje puternice
În acest an, evenimentul GREENWEEK a avut loc pe data de 4 iunie, pe Faleza Cazino Constanța și s-a desfășurat sub egida European Maritime Day in my country și Green Week Partner Event. Scopul evenimentului este de a atrage atenția, odată în plus, asupra problemei deșeurilor marine și a poluării apelor. Evenimentul a fost organizat de ONG Mare Nostrum, mesajul lor fiind clar împotriva deșeurilor maritime, impuls lansat cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului 2021.
Plasele abandonate reprezintă tot un deșeu, destul de des întâlnit în Marea Neagră și nu numai. Acestea reprezintă o problemă globală, pentru care nu există suficient de multe reglementări legale/ administrative. Pentru această ediție de GREEN WEEK, am ales să realizăm o expoziție de plase abandonate, cele pe care le-au „pescuit” voluntarii de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc, aduse fiind de ape. Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!
Proiectul se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate 2.0 și are ca scop reducerea impactului rezultate în urma activităților maritime, în special a pescuitului. Activitățile din cadrul proiectului, vizează studii privind uneltele de pescuit și monitorizarea deseurilor ce se prind in acestea, precum și ateliere destinate grupurilor de persoane direct interesate: „Plasele de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate în mediul marin reprezintă aproximativ o treime din deșeurile marine găsite în mările europene sau peste 640.000 t/an. Acestea sunt concepute să fie durabile, prin urmare au nevoie de sute de ani pentru a se degrada; de exemplu, plasele monofilament se degradează în aproximativ 600 de ani. De aceea, este foarte important ca acestea să fie ridicate din Marea Neagră sau de pe porțiunile de plajă”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Totodată, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, prin directo Latif Celzin, transmite un mesaj cu un puternic impact cu privire la reconstituirea ecosistemelor.
„De 47 de ani, cu participarea a peste 143 de țări, la data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului.
Anul 1972 a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaționale în domeniul mediului, prin organizarea, sub aspiciile ONU, a celei dintâi mari conferințe privind problemele de mediu.
La data de 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 5 iunie ca Ziua Mondială a Mediului (WED), prima sărbătoare având loc în anul 1974. În anii următorii, WED s-a dezvoltat ca o platformă de sensibilizare cu privire la probleme cu care se confruntă mediul, cum ar fi: poluarea aerului, poluarea cu plastic, comerțul ilegal cu animale sălbatice, schimbările climatice, degradarea ecosistemelor etc. În plus, WED ajută la stimularea schimbării modelelor de consum dar și a politicii naționale și internaționale în domeniul protecției mediului.
Fiecare ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. În acest an tema zilei este „Restaurarea ecosistemelor”.
De prea mult timp, explotăm și distrugem ecosistemele planetei noastre. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere un teren de fotbal. În secolul trecut, am distrus jumătate din zonele noastre umede și s-au pierdut până la 50% din recifele de corali. Până în anul 2050 ar putea fi pierdute până la 90% din acestea, chiar dacă încălzirea globală ar fi limitată la o creștere de numai 1,5oC.
Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și inversarea acestor fenomene distructive – să treci de la exploatarea necontrolată a sistemelor la o dezvoltare durabilă și refacerea naturii.
Restabilirea globală a ecosistemelor la măreția lor de odinioară este esențială pentru abordarea crizelor actuale și pentru a controla modelele noastre de consum și producție. Restaurarea ecosistemelor este, de asemenea, cea mai mare oportunitate naturală pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din acest an, se lansează, în mod oficial, Deceniul ONU privind Restaurarea Ecosistemelor.
Constatările științifice sunt clare: următorii zece ani sunt esențiali în lupta pentru a preveni schimbările climatice, pierderea naturii și a biodiversității. Odată cu lansarea Deceniului Națiunilor Unite pentru Restaurarea Ecosistemelor, este vital ca toți să înțelegem și să recunoaștem că restararea este o misiune globală, o sarcină enormă, care depășește posibilitățile de realizare ale oricărei organizații sau țări. Deceniul ONU privind Restaurarea Ecosistemelor este totodată un eveniment care încurajează oamenii să se unească și să acționeze în sprijinul protecției și renașterii ecosistemelor din întreaga lume, în beneficiul reciproc al oamenilor și al naturii.
Proiectul își propune să oprească degradarea ecosistemelor și să le restabilească, pentru a atinge obiectivele globale. Numai cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți mijloace de trai ale oamenilor, putem contracara schimbările climatice și putem opri distrugerea biodiversității
Deceniul ONU se desfășoară în perioada 2021-2030, care este, de asemenea, termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și perioada pe care oamenii de știință au identificat-o ca fiind ultima șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale.
În deceniul ONU, progrmaul Națiunilor Unite pentru Mediu și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură va genera o mișcare globală puternică de amploare, pentru a intensifica restaurarea și a îndruma lumea pe calea către un viitor durabil. Aceasta va include un impuls politic pentru restaureare, precum și mii de inițiative pe teren.
Fie ca Ziua Mondială a Mediului să inspire lumea pentru schimbări pozitive, să facă pe fiecare să se gândească la modul în care consumă, întreprinderile să dezvolte tehnologii mai ecologice, producătorii agricoli să abordele modele mai durabile de producție, guvernele să investească tot mai mult în refacerea mediului, educatorii să inducă elevilor un comportament ecologic și tinerii să cosntruiască un viitor mai verde.
Toată lumea care trăiește pe această planetă, din acest moment poate face parte din #GenerațiaReconstrucțieiEcologice”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii