Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Presei Libere se sărbătorește pe data de 3 mai

ro

03 May, 2021 09:55 1871 Marime text
  • Pe 3 mai 1991, Asociația Mondială a Ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adopta Ziua Mondială a Presei Libere.
Ziua de 3 mai a fost stabilită la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinței Generală UNESCO din 1991, când s-a adoptat o rezoluție privind „Promovarea libertății presei în lume" care recunoștea că „o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice".

Evenimentul constituie un prilej pentru a celebra principiile care stau la baza libertății presei, a evalua starea libertății presei în lume, a reînnoi eforturile pentru apărarea independenței mass-mediei, a reflecta cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale și pentru a aduce omagii jurnaliștilor care și-au pierdut viața făcându-și meseria.

De asemenea, momentul servește atât ca și oportunitate de atrage atenția că în multe țări publicațiile încă sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, iar jurnaliștii și editorii sunt hărțuiți, atacați, deținuți și chiar uciși.

Reporteri Fără Frontiere, organizație care are ca obiectiv apărarea libertății presei, spune despre România:

„Viziunea guvernului despre jurnalism și libertatea de exprimare încurajează cenzura și auto-cenzura.

În timpul stării de urgență, guvernul a anunțat o politică controversată ce vizează interzicerea platformelor online care promovează știri false și teorii ale conspirației, dar, în practică, a avut ca efect creșterea vizibilității lor și acordarea acestora și mai multă „greutate”.

Pentru a combate dezinformarea și a sprijini sectorul media, guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare și conștientizare a publicului media, dar inițiativa a fost criticată pe scară largă din cauza lipsei de transparență și a criteriilor calitative în ceea ce privește alocarea finanțării, lucru care a ajuns să favorizeze o serie de mijloace de comunicare cu renume de caducitate etică și să încurajeze auto-cenzura”.


La finalul anului trecut, Reporteri Fără Frontiere anunța că, în anul 2020, au fost uciși mai mult de 50 de jurnaliști din întreaga lume.

Conform rsf.org, România se află pe locul 48 internațional din cele 108 de state din clasament în ceea ce privește libertatea presei. 


Sursă foto: Facebook.com / Reporters Without Borders (RSF USA)   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii