Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:49 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială a primului ajutor, sărbătorită pe 14 septembrie

ro

14 Sep, 2024 09:06 467 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
 
  • Ziua mondială a primului ajutor este marcată, în acest an, la 14 septembrie. Iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), ziua este sărbătorită anual, începând din 2000, în a doua sâmbătă a lunii septembrie.
     
Ziua mondială a primului ajutor este marcată, în acest an, la 14 septembrie. Iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), ziua este sărbătorită anual, începând din 2000, în a doua sâmbătă a lunii septembrie, potrivit Agerpres.

Pentru marcarea acestei zile, oameni obişnuiţi şi voluntari participă la acţiunile de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză. Anual sunt organizate evenimente, competiţii şi ceremonii de către numeroase societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a conştientiza, în rândul opiniei publice, importanţa acordării primului ajutor. FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

Primul ajutor nu înlocuieşte serviciile de urgenţă, dar reprezintă un prim pas vital pentru asigurarea măsurilor eficiente şi rapide pentru a reduce accidentările grave şi pentru a creşte şansele de supravieţuire, un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa lui Henry Dunant, autorul cărţii "O amintire de la Solferino", care a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. În 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, avea să devină, în 1876, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Crucea Roşie Română (CRR) are o tradiţie neîntreruptă de peste 145 de ani în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie, fiind cel mai mare furnizor de cursuri în domeniul primului ajutor din ţară. Primul curs de bandaje a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor, CRR oferind o gama largă de cursuri susţinute de medici sau instructori atestaţi ca formatori de prim ajutor de bază. Fie că sunt organizate în şcoli, la locul de muncă sau în cluburile pentru persoane în vârstă, cursurile sunt adresate tuturor, de la copii, la adulţi şi vârstnici.

CRR a lansat, în 2012, proiectul "Puncte de prim ajutor în comunităţi izolate", care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă.

Cursurile de prim ajutor desfăşurate de Crucea Roşie Română au acoperire naţională şi certificare europeană. 




Citește și:
14 septembrie - Ziua inginerului român
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii