Ziua mondială a sănătății mintale Psihologul Fănica Darie- "Suferința mentală este la fel de importantă ca orice suferință fizică"
Ziua mondială a sănătății mintale: Psihologul Fănica Darie- "Suferința mentală este la fel de importantă
10 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2378
Marime text
- Acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc conștientizarea, sensibilizarea și informarea populației.
- La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale.
- Problemele de sănătate mintală raportate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere
La 10 octombrie, se marchează Ziua mondială a sănătății mintale. A fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.
În Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că "toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi". Preambulul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități prevede că "discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane", menționează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.
Fănica Darie, psiholog clinician la Centrul de Sănătate Mintală Adulți și psiholog la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanța, a tranmis un mesaj cu prilejul acestei zile.
"Anul acesta, ziua sănătății mintale vine într-un context social nesigur și perturbator, dat fiind experiența covid. Cu atât mai mult, în acest context, este important să luăm în considerare, noi, ca societate și familie, starea afectivă, emoțională a celor apropiați nouă, dar și a celor din jurul nostru. Întotdeauna a preveni este mult mai ușor și ieftin decât a interveni. Conștientizarea precum că suferința mentală este la fel de importantă ca orice suferință fizică, ne face să devenim, noi, mai deschiși când vine vorba despre acest gen de suferință. Așa cum este firesc să tratezi o durerea de măsea, tot așa este de firesc să tratezi și o suferința la nivel psihic. Vreau să subliniez în închiere că acestă zi este un prilej de a ne apropia unii de alții, coștinetizând nevoia de ajutor, mai ales în acest context social nesigur. Să fim sănătoși și bucuroși, bineînțeles! a transmis psihologul Fănica Darie.
Acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc conștientizarea, sensibilizarea și informarea populației pentru a putea ajuta aceste persoane. WFMH încurajează factorii de decizie ai țărilor și organizațiilor din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităților, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale și acces la tratamente.
O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menținerea sănătății mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile și în toate etapele vieții. De asemenea, pe lângă ceilalți factorii genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viață nesănătos, riscurile violenței de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire și tratament și cu încălcările drepturilor omului.
Din cauză că sistemele sanitare, la nivel global, se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, numeroase persoane cu tulburări mintale din țări din întreaga lume nu primesc niciun fel de ajutor.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional și de a fi de folos comunității.
În țara noastră, Liga Română pentru Sănătate Mintală își propune să acționeze consecvent pentru a cunoaște evoluția fenomenelor comunitare, sociale, economice și culturale, precum și influența acestor fenomene asupra indivizilor și grupurilor, să elaboreze soluții și strategii adecvate adaptării persoanelor și grupurilor aflate în dificultate relațională, să fie organizator și consultant competent în programe de sănătate mintală, să se constituie ca grup de presiune în raport cu factorii de decizie politică și administrativă implicați în domeniul sănătății mintale.
Problemele de sănătate mintală raportate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere, potrivit unui studiu publicat de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează DPA.
Studiul, intitulat Comportamente legate de sănătate la şcolari (Health Behaviour in School-aged Children - HBSC), a analizat comportamentul social a 227.441 de elevi cu vârste de 11, 13 şi 15 ani din 45 de ţări, prezentând date ample privind sănătatea fizică, relaţiile sociale şi starea de bine mentală a acestora, a precizat OMS.
Potrivit studiului, bunăstarea mintală a adolescenţilor a înregistrat un declin în multe ţări în perioada 2014-2018.
Bunăstarea mintală se deteriorează pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, se mai arată în studiu, fetele fiind cele mai expuse riscului. Unul din patru adolescenţi a declarat că se simte neliniştit, irascibil sau având probleme de somn cel puţin o dată pe săptămână, potrivit OMS.
''Faptul că un număr în creştere de băieţi şi fete de pe întreg teritoriul european reclamă probleme de sănătate mintală - depresie, nelinişte, irascibilitate - reprezintă o îngrijorare pentru noi toţi'', a spus Hans Henri P. Kluge, directorul biroului regional OMS pentru Europa.
Potrivit lui Kluge, un acces mai uşor la serviciile de sănătate mintală ar avea un triplu beneficiu ''în ceea ce priveşte avantajele de sănătate, sociale şi economice pentru adolescenţii din ziua de azi, adulţii de mâine şi generaţiile viitoare''.
Într-o treime dintre ţări, numărul celor care se simt stresaţi din cauza temelor pentru şcoală a crescut. Mai mult de unul din 10 elevi a raportat că a fost victima hărţuirii online în cele două luni anterioare realizării studiului.
În România, studiul a fost derulat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sănătăţii, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Băban, în colaborare cu biroul OMS în România, pe un eşantion naţional reprezentativ care a cuprins un total de 4.567 elevi de 11, 13 şi 15 ani, conform unui comunicat de presă al Biroului Regional pentru Europa al OMS. Rezultatele arată că doar un sfert din adolescente şi mai puţin de jumătate din adolescenţii români de 15 ani consideră că sănătatea lor este excelentă, scrie agerpres.ro.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale este ocazia de a fi solidari cu persoanele care trăiesc cu boli mintale și a familiilor lor şi contribui în lupta împotriva stigmatizării.
Sursa foto: Wikipedia.org
Citește și:
Judecătorii îl vor internat pe bărbatul suspectat că a incendiat Biserica „Sf. Mina“ din Constanţa
Un teren şi două imobile, printre bunurile şefei Centrului de Sănătate Mintală Adulţi, Liliana Chelariu (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii