Ziua Mondială a Vrabiei Informații interesante de la Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii
Ziua Mondială a Vrabiei: Informații interesante de la Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe- Ziua Mondială a Vrabiei este celebrată în fiecare an pe 20 martie.
- În prezent, peste 50 de țări sărbătoresc micuța vrabie.
Ziua Mondială a Vrabiei este o campanie anuală de sensibilizare, care sărbătorește vrăbiile, trăgând un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a proteja aceste păsări și habitatele lor.
Ziua Mondială a Vrăbiilor este o inițiativă a Nature Forever Society, un organism de conservare înființat în India.
Numărul păsărilor a scăzut în mod îngrijorător în ultimii ani, din cauza pierderii habitatului, utilizării pesticidelor și insecticidelor, prădării de către pisici și a poluării.
Vrăbiile sunt foarte inteligente și prietenoase. Aceste păsări mici au nevoie de ajutorul și protecția noastră pentru a supraviețui.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a transmis un mesaj cu informații interesante despre vrăbii pentru cotidianul ZIUA de Constanța.
De ziua ta vrăbiuță. O cheamă pe numele ei științific Passer domesticus. Are rude la țară (Passer montanus) chiar și în sudul Europei, mai negricioasă (hispaniolensis). Face parte dintre speciile antropofile care nu deranjează. Principala ei caracteristică adaptativă este curajul . Nu are teamă de om, dimpotrivă a observat că în preajma așezărilor umane nu vin prădătorii înaripați. Rămân pisicile însă. Mănâncă semințe de cereale dar a învățat repede că și pâinea e bună. O pasăre deșteaptă, bravo ei.
Vrăbiile sunt printre cele mai cunoscute și mai frecvente păsări antropofile din preajma locuințelor, conform wikipedia.org. Masculii au în general penajul mai colorat de un cafeniu pătat pe spate. În rest domină culoarea cenușie cu dungi mai închise, femelele fiind de o culoare cenușie striată. Vrăbiile sunt într-un număr mare în regiunile mai joase, ajungând să trăiască pe lângă așezări omenești și în regiuni muntoase. Sunt păsări sedentare. Păsările construiesc în arbori sau scorburi cuiburi sferice în care femela depune de trei ori pe an 4-5 ouă albe pătate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp