Ziua mondială de lupta împotriva cancerului. Ce alte evenimente au marcat ziua de 04 februarie, de-a lungul anilor
Ziua mondială de lupta împotriva cancerului. Ce alte evenimente au marcat ziua de 04 februarie, de-a lungul anilor
04 Feb, 2022 10:25
ZIUA de Constanta
1104
Marime text
Data de 4 februarie marchează Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.
Tema zilei, în 2022, este „Îngrijire fără discriminare”. Se doreşte creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.
Cancerul cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Nu toate tumorile sunt canceroase; tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe, scrie wikipedia.org.
Posibile semne și simptome includ, printre altele: un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor. În timp ce aceste simptome pot indica existența cancerului, acestea pot apărea și din cauza altor probleme. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer care afectează corpul uman.
Fumatul este cauza a circa 22% din decesele cauzate de cancer. Alte 10% se datorează obezității, unei diete necorespunzătoare, lipsei de activitate fizică și consumului de alcool. Printre alți factori se numără anumite infecții, expunere la radiații ionizante și poluanților de mediu. În țările în curs de dezvoltare aproape 20% din cancere sunt cauzate de infecții ca hepatita B, hepatita C și papilomavirusului uman. Acești factori acționează, cel puțin parțial, prin modificarea genelor unei celule.
În mod obișnuit, multe asemenea modificări genetice sunt necesare până la dezvoltarea sau apariția cancerului. Aproximativ 5–10% din cancere se datorează defectelor genetice moștenite ereditar, de la părinți. Cancerul poate fi detectat prin anumite semne și simptome sau prin teste de depistare a cancerului. Apoi, în mod obișnuit, se fac alte analize și investigații prin imagistică medicală și se confirmă prin biopsie.
Ce alte evenimente au marcat ziua de 04 februarie, de-a lungul anilor
1769: În Marea Britanie se introducere pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.
1789: George Washington este ales în unanimitate ca prim președinte al Statelor Unite de către Colegiul Electoral al SUA
1927: În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.
1933: Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.
1934: Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveția. Pentru rezultatele obtinuțe, sportivilor li s-a decernat "Premiul național pentru sport".
1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.
1970: A fost publicat romanul "Love Story" de Erich Segal, un adevărat succes.
1976: Olimpiada de iarnă se deschide la Innsbruck, Austria.
1976: Puternic cutremur de pământ în Guatemala - 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.
1992: Hugo Chávez conduce o lovitură de stat împotriva președintelui venezuelean Carlos Andrés Pérez.
1998: Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.
2003: Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.
2004: Mark Zuckerberg lansează rețeaua de socializare Facebook.
2008: Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a NASA și la 40 de ani de la înregistrare, piesa The Beatles, Across the Universe, codificată în format mp3, a fost lansată în direcția stelei Polaris situată la 431 de ani-lumină de Terra.
Aniversări
1948: Alice Cooper, căntăreț de muzică rock american
1975: Natalie Imbruglia, actriță și cântăreață australiană
Sărbători
Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Mc. Avramie (calendar creștin-ortodox)
Ziua Mondială a Cancerului (eveniment internațional)
Sursa foto: Pexels
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii